Linkuri accesibilitate

Noaptea de Ajun - una dintre cele mai mortale ale conflictului Hamas-Israel, spun oficialii din Gaza


Conflictul dintre Hamas și Israel a început în urmă cu 11 săptămâni.
Conflictul dintre Hamas și Israel a început în urmă cu 11 săptămâni.

Raidurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 78 de persoane în Gaza, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătății, într-una dintre cele mai mortale nopți din enclava asediată, anunță Reuters. 

Atacurile, care au început cu câteva ore înainte de miezul nopții, au persistat până în ziua de Crăciun. Localnicii și presa palestiniană au afirmat că Israelul a intensificat bombardamentele aeriene și terestre împotriva al-Bureij din centrul Gaza.

Papa Francisc a deplâns faptul că mesajul de pace al lui Iisus a fost înecat de „logica inutilă a războiului", chiar în țara în care s-a născut.

Cel puțin 70 de persoane au fost ucise într-un raid aerian israelian care a vizat Maghazi, în centrul Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf Al-Qidra, adăugând că multe dintre ele erau femei și copii.

Armata israeliană a declarat că analizează raportul privind incidentul de la Maghazi și că se angajează să reducă la minimum daunele provocate civililor. Hamas, organizație pe care SUA și Uniunea Europeană o consideră teroristă, neagă acuzația israeliană că operează în zone dens populate sau că folosește civili ca scuturi umane.

Semiluna Roșie (o ramură a Crucii Roșii) palestiniană a publicat imagini cu locuitorii răniți care sunt transportați la spitale. Aceasta a declarat că avioanele de război israeliene bombardează drumurile principale, împiedicând trecerea ambulanțelor și a vehiculelor de urgență.

Medicii au declarat că o lovitură aeriană israeliană în Khan Younis, în sudul Gaza, a ucis opt palestinieni.

Clerul a anulat sărbătorile din Betleem, orașul palestinian ocupat de Israel din Cisiordania, unde tradiția creștină spune că Iisus s-a născut într-un grajd acum 2.000 de ani.

„În această seară, inimile noastre sunt la Betleem, unde Prințul Păcii este din nou respins de logica inutilă a războiului, de ciocnirea armelor care și astăzi îl împiedică să-și găsească loc în lume", a spus papa, prezidând slujba din ajunul Crăciunului în Bazilica Sfântul Petru din Roma.

Creștinii palestinieni au ținut o veghe de Crăciun la Bethleem, cu lumânări, cu imnuri și rugăciuni pentru pace în Gaza, în loc de sărbătorile obișnuite.

Nu a existat un brad mare, piesa centrală obișnuită a sărbătorilor de Crăciun din Betleem. Figurinele Nașterii din biserici au fost așezate printre dărâmături și sârmă ghimpată, în semn de solidaritate cu locuitorii din Gaza.

Palestinieni la cantină, în Rafah, Fâșia Gaza, joi, 21 decembrie 2023. Agențiile internaționale de ajutorare spun că Gaza e în criză de alimente, medicamente și alte bunuri de bază ca urmare a războiului dintre Israel și Hamas. (foto AP/Fatima Shbair)
Palestinieni la cantină, în Rafah, Fâșia Gaza, joi, 21 decembrie 2023. Agențiile internaționale de ajutorare spun că Gaza e în criză de alimente, medicamente și alte bunuri de bază ca urmare a războiului dintre Israel și Hamas. (foto AP/Fatima Shbair)

Dimineață dificilă

Hamas și aliatul militant mai mic, Jihadul Islamic care au ca scop distrugerea Israelului au, în continuare, peste 100 de ostatici dintre cei 240 pe care i-au capturat în timpul raidului lor din 7 octombrie prin orașele israeliene, când au ucis 1.200 de persoane.

De atunci, Israelul a asediat îngusta Fâșiei Gaza și a distrus o mare parte din ea, cu peste 20.400 de morți confirmați, potrivit autorităților din Gaza, condusă de Hamas, și alte mii de persoane care ar fi moarte sub dărâmături.

Marea majoritate a celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost alungată din casele lor, iar Organizația Națiunilor Unite afirmă că situația este catastrofală.

De la începutul lunii, când armistițiul de o săptămână s-a încheiat, luptele s-au intensificat pe teren, războiul extinzându-se din nordul Fâșiei Gaza pe toată lungimea enclavei dens populate.

Armata israeliană a anunțat, duminică, că doi dintre soldații săi au murit în ultima zi, ridicând la 158 numărul celor uciși de la începutul operațiunilor terestre, la 20 octombrie.

„Aceasta este o dimineață dificilă, după o zi foarte dificilă de lupte în Gaza", a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu în fața cabinetului său. „Războiul ne impune un cost foarte mare. Cu toate acestea, nu avem de ales (decât) să continuăm să luptăm".

El a declarat într-un mesaj video că trupele vor lupta mai adânc în Gaza până la „victoria totală" asupra Hamas.

Israelul a fost supus presiunilor din partea celui mai apropiat aliat al său, Statele Unite, pentru a trece la o fază de mai mică intensitate a operațiunilor și a reduce numărul de morți în rândul civililor.

Sâmbătă, șeful Statului Major al armatei israeliene a declarat că forțele sale au obținut în mare parte controlul operațional în nordul Fâșiei Gaza și că vor extinde operațiunile și mai mult în sud.

Însă locuitorii spun că luptele nu au făcut decât să se intensifice în districtele din nord.

Planuri de pace, planuri de război

Eforturile diplomatice, mediate de Egipt și Qatar, privind un nou armistițiu pentru eliberarea ostaticilor rămași deținuți de militanții din Gaza au produs puține progrese publice, deși Washingtonul a descris discuțiile de săptămâna trecută ca fiind „foarte serioase".

Jihadul Islamic a declarat că o delegație condusă de liderul său în exil Ziad al-Nakhlala s-a aflat duminică la Cairo. Sosirea sa a urmat discuțiilor la care a participat șeful Hamas, Ismail Haniyeh, în ultimele zile.

Grupările militante au declarat că nu vor discuta despre nicio eliberare a ostaticilor dacă Israelul nu pune capăt războiului din Gaza, în timp ce israelienii au zis că sunt dispuși să discute doar despre o scurtă pauză a luptelor.

Luni, cabinetul de război al Israelului va discuta propunerea Egiptului pentru a pune capăt războiului din Gaza, potrivit cotidianului Jerusalem Post.

Duminică seara, ziarul Times of Israel a relatat că oficialii israelieni au confirmat că Egiptul a prezentat o nouă propunere de încetare a focului și de eliberare a altor ostatici israelieni din Fâșia Gaza. Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat duminică că vor continua să lupte până când organizația islamistă Hamas va fi complet învinsă. „Este singura modalitate de a elimina Hamas, de a returna toți ostaticii și de a ne asigura că Fâșia Gaza nu mai reprezintă o amenințare pentru Israel,” a declarat Netanyahu.

Canalul de televiziune saudit Asharq News a relatat în aceeași zi, citând surse bine informate, că propunerea Egiptului prevedea încheierea războiului în mai multe etape.

În prima fază, ar fi un armistițiu care să dureze cel puțin două săptămâni. În acest timp, Hamas ar urma să elibereze 40 de ostatici. În schimb, Israelul ar urma să elibereze 120 de prizonieri palestinieni.

Această etapă ar fi urmată de un dialog palestinian sub auspiciile Egiptului.

A treia fază a planului egiptean prevedea o încetare completă a focului și un acord cuprinzător privind schimbul de ostatici și prizonieri.

În etapa finală, Israelul și-ar retrage armata, iar toate persoanele strămutate s-ar putea întoarce la casele lor.

XS
SM
MD
LG