Linkuri accesibilitate

Nereguli electorale | Observatorul UE solicită o investigație completă a alegerilor din Serbia


Președintele sârb Aleksandar Vucic sărbătorind victoria la sediul Partidului Progresist Sârb (SNS), Belgrad, la 17 decembrie.
Președintele sârb Aleksandar Vucic sărbătorind victoria la sediul Partidului Progresist Sârb (SNS), Belgrad, la 17 decembrie.

Un observator electoral al Uniunii Europene a condamnat presupusele nereguli la alegerile care au avut loc în Serbia la sfârșitul săptămânii trecute și a cerut o anchetă.

Opoziția a acuzat partidul populist aflat la putere, Partidul Progresist Sârb (SNS) al președintelui Aleksandar Vučić, că a comis fraude electorale pentru a-și asigura victoria.

Viola von Cramon, membră a misiunii de observare a Parlamentului European pentru alegerile parlamentare și locale anticipate care au avut loc în Serbia pe 17 decembrie, spune că au existat cazuri în care au fost aduși alegători din Republica Srpska, entitatea sârbă din Bosnia și Herțegovina. De asemenea, unii alegători s-au plâns că au fost intimidați.

Raportul preliminar al misiunii OSCE la alegerile din Serbia din 17 decembrie

„Ne așteptam, cu siguranță, la standarde democratice mai înalte din partea unei țări candidate la aderarea în UE”, a scris von Cramon pe o rețea de socializare.

Ea a cerut o anchetă aprofundată a acuzațiilor de nereguli la votul din Serbia, atât a celor semnalate de observatorii internaționali, cât și a celor venite din partea opoziției sârbe.

Comisarii europeni Josep Borrell și Oliver Varhely au îndemnat Serbia să își îmbunătățească semnificativ procesul electoral. Cei doi au afirmat într-o declarație comună că „procesul electoral necesită îmbunătățiri palpabile și reforme suplimentare, deoarece buna funcționare a instituțiilor democratice ale Serbiei se află în centrul procesului de aderare a Serbiei la UE”.

Voturi cu autobuzul

Conform primelor rezultate, SNS a câștigat și scrutinul pentru parlament, și cel pentru consiliul Belgradului. Însă alianța de opoziție „Serbia împotriva violenței” susține că au fost aduse 40 de mii de persoane cu autobuzul din Bosnia vecină pentru a vota la Belgrad, înclinând astfel rezultatul în favoarea partidului de guvernământ.

Liderii opoziției au declarat că nu vor recunoaște rezultatul de la Belgrad și au cerut ca votul să fie anulat și organizat din nou.

Washingtonul a cerut Serbiei să colaboreze cu misiunea de observatori a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru a soluționa neclaritățile procesului electoral, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, citat de Reuters.

Misiunea internațională de observare a alegerilor, din care au făcut parte și reprezentanți ai OSCE, a raportat nereguli, afirmând pe 18 decembrie că ziua alegerilor a fost marcată de „cazuri izolate de violență, nereguli procedurale și acuzații frecvente de organizare și transport cu autobuzul a alegătorilor pentru a sprijini partidul de guvernământ în alegerile locale”.

Ministerul german de Externe a remarcat și alte nereguli raportate de OSCE, inclusiv abuzul de fonduri publice, intimidarea alegătorilor și cazuri de cumpărare de voturi" și a afirmat într-o declarație pe X, fostă Twitter, că activitățile sunt „inacceptabile pentru o țară cu statut de candidat la UE”.

Serbia a devenit candidat la aderarea la UE sub conducerea lui Vučić, dar opoziția acuză UE că închide ochii la deficiențele democratice în schimbul stabilității în regiunea balcanică.

Partidul de guvernământ a respins criticile privind alegerile, susținând că acestea au fost libere și corecte, însă declarațiile lor nu au calmat tensiunile. Protestatarii s-au adunat din nou în fața sediului Comisiei Electorale de Stat din Belgrad pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor din capitală. Cu o zi înainte manifestanții din fața Comisiei Electorale s-au încăierat cu poliția.

Marinika Tepic și Miroslav Aleksic, doi lideri ai alianței „Serbia împotriva violenței”, au declarat greva foamei în semn de protest față de ceea ce ei consideră a fi fraudă electorală.

Vučić, aflat la putere din 2012, a respins criticile adversarilor potrivit cărora guvernul său a redus libertățile democratice și nu a reușit să combată corupția galopantă și crima organizată.

„Nu ne lăsăm prostiți” | Proteste după alegeri, la Belgrad
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG