Linkuri accesibilitate

Un diplomat rus expulzat de la Bruxelles va monitoriza alegerile din Serbia


Studenikin și alți diplomați ruși la Misiunea F. Ruse de pe lângă UE, Bruxelles, februarie 2020.
Studenikin și alți diplomați ruși la Misiunea F. Ruse de pe lângă UE, Bruxelles, februarie 2020.

Diplomatul rus Alexander Studenikin, expulzat de la Bruxelles de UE împreună cu alți compatrioți pentru „activități ilegale”, figurează ca observator din partea misiunii OSCE la alegerile locale din Serbia, relatează serviciul sud-slavic al Europei Libere.

Alexander Studenikin, care are 49 de ani, a fost consilier la misiunea permanentă a F. Ruse la Uniunea Europeană. În aprilie 2022, la două luni după ce Rusia a invadat Ucraina, el și alți 18 diplomați ruși au fost declarați persona non grata.

UE informa la vremea aceea că diplomații ruși expulzați erau angajați în activități „împotriva intereselor și securității UE și a țărilor membre”.

Acum, Studenikin se numără printre cei 30 de observatori din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa care vor monitoriza la 17 decembrie alegerile locale din Serbia, la care se vor alege primari și consilieri locali în 65 de localități.

Serviciul sud-slavic al Europei Libere scrie că despre Studenikin s-a scris în presă că ar fi angajatul serviciului de informații externe al Rusiei, SVR, fapt confirmat pentru EL de un oficial european cu acces la informații confidențiale. Studenikin neagă însă această informație.

Studenikin este unul din cei patru ruși de pe lista de 30 de observatori OSCE/ODIHR la alegerile din Serbia, țară aspirantă la UE aflată în relații bune cu Rusia. Pe lista în care Moldova are și ea un observator mai figurează un reprezentant din Belarus.

La alegerile locale din noiembrie din Moldova în misiunea OSCE/ODIHR nu au fost observatori din Rusia sau Belarus.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG