Linkuri accesibilitate

Moldovagaz își gajează la stat sistemul de transport de gaze pentru a plăti gazele rusești


În ceasul al 12-lea, la Chișinău a fost identificată o soluție pentru achitarea consumului curent de gaze naturale către compania rusă de stat Gazprom.

Este vorba de accesarea de la SA Energocom, întreprindere moldoveană de stat, a unui credit de peste 1 miliard de lei de către Moldovagaz. Aceasta a pus în gaj sistemul de transport a gazelor.

Cu banii împrumutați de la Energocom, Moldovagaz va putea achita plata integrală a consumului de gaze pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie, a explicat Andrei Spînu, vicepremier responsabil de infrastructură.

La 20 octombrie, expira termenul de achitare a plății în avans pentru luna curentă, iar Gazprom amenințase, la începutul acestei luni, ca de altfel și anterior, că va opri livrările de gaze dacă Moldova nu-și va onora la timp obligațiile financiare.

Decizia ca Energocom să ofere împrumutul de peste 1 miliard de lei a fost luată în seara zilei 19 octombrie de Comisia Situații Excepționale (CSE), entitate guvernamentală care ia decizii în locul Guvernului în perioada stării de urgență, prelungită recent pentru încă 60 de zile.​

Condițiile împrumutului

Mai exact formula de împrumut convenită prevede următoarele:

SA Energocom va încheia un contract de împrumut cu SA Moldovagaz fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestora, prin care va acorda SA „Moldovagaz” un împrumut în următoarele condiții obligatorii:

  • Suma împrumutului: 1.050 milioane lei moldovenești;
  • Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;
  • Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;
  • Dobânda: egală cu rata de bază a BNM (21,5% anual);
  • Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA Energocom, a cotei de 100% a SA Moldovagaz în capitalul social al SRL Moldovatransgaz împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA Moldovagaz, conform contractului de gaj cu formulă executorie;

Precizările șefului Moldovagaz

După decizia CSE, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu precizări pe canalul său de Telegram.

Ceban a numit decizia CSE de a oferi împrumutul ca fiind de „importanță majoră”. El a spus că, astfel, cu fondurile obținute va fi lichidată datoria curentă față de Gazprom, reușindu-se evitarea formării de noi datorii.

Vadim Ceban, șeful Moldovagaz
Vadim Ceban, șeful Moldovagaz

Șeful Moldovagaz a mai scris că a solicitat CSE amânarea plății TVA în valoare de 392,2 milioane de lei, precum și a unor angajamentele financiare în valoare de 120 de milioane de lei ale unor companii afiliate Moldovagaz.

Vadim Ceban a explicat cum s-a format datoria față de Gazprom, menționând că suma angajamentelor financiare neacoperite e de circa 54 milioane de dolari sau circa 1 miliard 050 de milioane de lei.

În septembrie, Moldovagaz a cumpărat 48,05 milioane de m.c. de gaze la prețul de 1882,78 de dolari per 1000 m.c., în sumă totală de 90,46 milioane de dolari (1 miliard 764 de milioane de lei).

Gaze mai puține

Într-un interviu recent pentru Europa Liberă, expertul în energetică Victor Parlicov declarase că în septembrie consumul de gaze s-a redus în Republica Moldova cu circa 30% pe fondul tendinței cetățenilor de a raționaliza consumul.

De la 1 octombrie, Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze către Moldova, acuzând partea ucraineană că ar bloca furnizarea gazelor în volum deplin. Unele media de la Kiev au scris că partea ucraineană a oprit încă în luna mai tranzitul de gaze prin Sohranovka, deoarece acest punct de distribuție a gazelor se află pe un teritoriu ocupat de forțele militare ruse.

În legătură cu reducerea cantităților de gaze naturale de la 1 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu declara în acea zi că motivele invocate de Gazprom nu sunt argumentate. El a spus că Gazprom nu a are „un comportament normal”, că nu-și onorează obligațiile contractuale și că autoritățile de la Chișinău contează pe „o relație de bună credință, corectă.”

Moldovagaz, companie falimentară

Într-un interviu la Europa Liberă, șeful Moldovagaz Vadim Ceban declara, la începutul lunii septembrie, că situația financiară a companiei este una precară și că „din punct de vedere contabil” este deja în faliment, dar că „Gazprom [acționarul majoritar al Moldovagaz – EL] încearcă permanent să găsească soluții ca să evităm falimentul.” Ceban precizase că activele Moldovagaz sunt de 11 miliarde de lei, în timp ce datoriile se ridică la peste 14 miliarde de lei.

La rândul său, expertul în energetică Sergiu Tofilat declara într-un interviu pentru Europa Liberă că Gazprom nu dorește ca Moldovagaz să intre în faliment, „ [...] deoarece Kremlinul va pierde o pârghie de șantaj în raport cu Republica Moldova.”

Datorii istorice de circa 720 de milioane de dolari

În prezent, două companii internaționale, contractate de autoritățile de la Chișinău, efectuează auditul datoriilor istorice de circa 720 de milioane de dolari, incluzând penalitățile, ale Moldovagaz față de Gazprom. Chișinăul nu este de acord cu această datorie, de aceea anul trecut, în octombrie, când negociase prelungirea contractului la gaze a convenit cu partea rusă să fie realizat un audit, care urma să fie realizat până la 1 mai 2022.

Licitația pentru desemnarea auditorilor a eșuat din cauza războiului, potrivit autorităților moldovene. În august, Chișinău a contractat direct două companii care au acceptat să facă acest audit până la finele lunii ianuarie 2023. Gazprom insistase anterior ca acesta să fie realizat până în octombrie a.c.. Într-un interviu pentru Europa Liberă, expertul în energetică, Sergiu Tofilat declara că, de-a lungul anilor, datoria malului drept a fost majorată artificial [de Gazprom] cu cel puțin 958 de milioane de dolari. La începutul lunii octombrie, Gazprom amenința Chișinăul, într-un mesaj pe Telegram, că poate rezilia contractul cu Moldovagaz pentru „încălcarea grosolană” a termenului pentru încheierea unui acord privind stingerea datoriilor istorice. Gazprom a amenințat Republica Moldova și în trecut că va opri livrările de gaze.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG