Linkuri accesibilitate

Instituțiile statului strâng cureaua | Ce fac președinția, parlamentul, MAI și primăria Chișinău pentru a economisi energie


Clădirea președinției, iluminată în zi de sărbătoare națională.
Clădirea președinției, iluminată în zi de sărbătoare națională.

Europa Liberă a întrebat mai multe instituții ale statului ce măsuri au luat pentru a reduce consumul de energie, în contextul măsurilor de raționalizare aprobate de guvern și îndemnurile la economie făcute de autorități către populație.

Parlamentul susține că a trecut, din vară, la regimul manual de conectare și deconectare a aerului condiționat pentru răcirea sau încălzirea aerului. „În lipsa persoanelor în încăpere, inclusiv în sala ședințelor plenare, sistemul nu funcționează, fapt care a permis o reducere importantă a consumului de energie”, se arată în răspunsul oferit Europei Libere de serviciul de presă al legislativului.

În birouri, pe holuri și pe coridoare sunt utilizate lumini LED, care consumă mai puțin curent electric. Seara, în afara orelor de lucru, este folosită doar lumina de serviciu (circa 30% din capacitate), iar pe timp de noapte iluminatul în interiorul clădirii este sistat complet. De asemenea, s-a renunțat la iluminarea clădirii din exterior și a teritoriului adiacent după miezul nopții.

Clădirea parlamentului iluminată în culorile Uniunii Europene.
Clădirea parlamentului iluminată în culorile Uniunii Europene.

Pentru a reduce din cheltuieli, au fost deconectate de la agentul termic încăperile din clădirea garajului parlamentului, cu o suprafață totală de circa 9.000 de metri pătrați. Totodată, pe perioada verii, s-a renunțat la apa caldă.

Havuzul de la președinție, deconectat mai devreme

Și președinția a luat unele măsuri pentru a economisi energie. Bunăoară, havuzul din fața instituției a fost deconectat la începutul lunii septembrie, și nu la mijlocul lui octombrie, cum se făcea anterior.

„În anii precedenți, iluminatul exterior al președinției era setat în funcție de apus și răsărit și dura aproximativ 10-12 ore. În acest an, iluminatul e menținut parțial - doar proiectoarele pe clădire, unde sunt montate becuri cu LED, între orele 20:00 și 23:00. În clădire, iluminatul este ajustat în funcție de necesități. În sălile de ședințe lumina se conectează cu 1-2 minute înainte de evenimente. În perioada caldă, sistemul de răcire al aerului a fost deconectat în zilele nelucrătoare”, se spune în răspunsul președinției la solicitarea Europei Libere.

Administrația prezidențială afirmă că lucrează la un plan de acțiuni pentru reducerea cheltuielilor, care ar urma să fie pus în aplicare în perioada 1 octombrie 2022 - 1 aprilie 2023. Sunt examinate și unele măsuri pe termen lung, cum ar fi instalarea panourilor solare.

Panouri solare, la IGSU Cahul

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susține că a început să economisească energie electrică încă din vara anului 2021, cu mult înainte de actuala criză energetică.

Potrivit secretarului de stat al MAI, Serghei Diaconu, în toate sediile principale ale ministerului au fost instalate lămpi cu consum redus, ceea ce a permis instituției să micșoreze cu 42% consumul de energie electrică.

Pe timp de noapte, sunt iluminate doar locurile de importanță strategică și unde trebuie să funcționeze camerele de luat vederi. De exemplu, lângă camera de păstrare a armelor sau la intrările principale în clădiri. Iluminatul decorativ al sediului central al MAI a fost inclus doar de sărbători - în perioada 27-31 august și pe 1 septembrie.

În timpul apropiat, MAI planifică să diversifice sursele de energie electrică. „Anul trecut, am instalat panouri solare la câteva clădiri ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Cahul, ceea ce însemnă că am redus la zero cheltuielile. Am economisit astfel la Cahul circa 200.000 de lei la energia electrică”, a spus Europei Libere Serghei Diaconu.

Ceban așteaptă un plan

Pe de altă parte, primăria capitalei așteaptă ca autoritățile centrale să vină cu un plan și cu un comitet anti-criză, în cadrul Comisiei Situații Excepționale sau în alt format. „Să fie clar ce se va întâmpla cu energia electrică și cu gazul, ca să știm cum să acționăm la nivel local”, a spus primarul Chișinăului, Ion Ceban, la ședința primăriei de la începutul săptămânii.

Edilul susține că autoritățile municipale pot economisi lumina în sediul central sau cele ale direcțiilor primăriei, nu și în scoli și grădinițe.

„Am iluminat, atât cât a fost posibil, cu o oră mai puțin dimineața și cu o oră mai puțin spre miezul nopții, dar nu putem lăsa nici orașul în beznă, nici instituțiile, cum ar fi grădinițele, școlile”, a declarat Ceban la ședința online, ca răspuns la solicitarea Europei Libere, transmisă prin intermediul serviciului de presă al primăriei.

Săptămâna trecută, Termoelectrica a anunțat că 12 instituții publice, printre care parlamentul, președinția, Comisia Electorală Centrală, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale și altele, vor renunța la încălzirea pe bază de gaze și vor fi reconectate la sistemul centralizat.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG