Linkuri accesibilitate

Israelul retrage mii de militari din Gaza


Mormintele persoanelor ucise în timpul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza și îngropate în incinta spitalului Shifa din orașul Gaza, 31 decembrie 2023. (foto AP/Mohammed Hajjar)
Mormintele persoanelor ucise în timpul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza și îngropate în incinta spitalului Shifa din orașul Gaza, 31 decembrie 2023. (foto AP/Mohammed Hajjar)

Mii de soldați israelieni sunt retrași din Fâșia Gaza, a anunțat luni armata, în prima reducere semnificativă a efectivelor din zonă de la începutul războiului, armata continuând să atace principalul oraș din jumătatea de sud a enclavei.

Associated Press (AP) informează că mișcarea trupelor ar putea semnala că luptele sunt reduse în unele zone din Gaza, în special în jumătatea de nord, unde armata a spus că este aproape de asumarea controlului operațional.

Israelul a fost sub presiunea aliatului său principal, Statele Unite, pentru a începe să treacă la lupte de intensitate redusă.

Informațiile referitoare la retragere au fost făcute publice înaintea viziteia secretarului de stat Antony Blinken în regiune și după ce administrația Biden a ocolit Congresul pentru a doua oară în această lună pentru a aproba un pachet militar de urgență pentru Israel.

Dar în alte zone din Gaza luptele au continuat cu aceeași intensitate, în special în orașul Khan Younis din sud și în zonele centrale ale teritoriului. Israelul s-a angajat să continue atacurile până când obiectivele sale de război vor fi atinse, în primul rând desființarea organizației Hamas, grupare considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană. Hamas a condus Gaza timp de 16 ani.

Într-un briefing de duminică în care a anunțat, pentru prima dată, retragerea militarilor fără a da însă cifre exacte, purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari a evitat, de asemenea, să precizeze dacă decizia acestei ajustări de efective militare în Gaza înseamnă că Israelul lansează o nouă fază a războiului. „Obiectivele războiului necesită lupte prelungite și ne pregătim în consecință”, a spus el.

Israelul a promis că va zdrobi capacitățile militare și de guvernare ale Hamas în războiul a fost produs de atacul grupului militant din 7 octombrie asupra sudului Israelului, operațiune care a dus la moartea a 1200 de oameni. Au fost capturați circa 240 de ostatici.

Israelul a răspuns printr-o ofensivă aeriană, terestră și maritimă care a ucis peste 21800 de oameni în Gaza, dintre care două treimi femei și copii, conform informațiilor Ministerului Sănătății din Gaza, care nu deosebește între civili și combatanți în statisticile sale.

Israelul spune că au fost uciși peste 8000 de militanți, fără a furniza dovezi, și dă vina pe Hamas pentru numărul mare de morți civili, spunând că militanții se adăpostesc în zone rezidențiale, inclusiv în școli și spitale.
Războiul a strămutat aproximativ 85% din cei 2,3 milioane de locuitori ai Gazei. Mulți dintre cei care au căutat adăpost în zone sigure desemnate de Israel au fost țintele bombardamentelor. Palestinienii au sentimentul că nicăieri nu se află în siguranță în mica enclavă.

Luptele din sud

În Khan Younis, unde se crede că Israelul are mii de militari, s-au înregistrat atacuri aeriene și bombardamente în vestul și centrul orașului.

Semiluna Roșie Palestiniană a declarat pe X, fost Twitter, că a transportat mai mulți morți și răniți în urma unui atac de duminică seara de pe strada Beach din Khan Younis. Semiluna Roși postat imagini realizate pe timp de noapte în care medicii transportau victime la ambulanțe iar spitalul de acolo afirmă că duminică au murit în Gaza cel puțin 35 de persoane.

S-au înregistrat lupte și în taberele urbane de refugiați din centrul Gazei, unde Israelul și-a extins ofensiva săptămâna trecută. Armata a spus că un atac aerian l-a ucis pe Adel Mismah, un comandant regional al forțelor de elită Nukhba ale grupării Hamas, în orașul central Deir al-Balah.

Israelul a spus că războiul va mai dura luni de zile. Armata israeliană susține că are nevoie de timp pentru a curăța Gaza de armele și infrastructura militanților și pentru a împiedica Hamas să poată organiza mai multe atacuri. Israelul a ignorat cererile internaționale de a înceta focul pe termen lung, spunând că acest lucru ar echivala cu o victorie pentru Hamas.

Shlomo Brom, un general de brigadă pensionat, cândva responsabil cu planificarea strategică în armata israeliană, a declarat pentru AP că reducerea efectivelor ar putea fi rezultatul presiunii americane. El a spus că aceasta indică o schimbare în modul în care Israelul desfășoară războiul în unele zone. „Războiul nu se oprește”, a spus Brom. „Este începutul unui alt mod de operare.”

Israelienii susțin, în continuare, în mare măsură, obiectivele războiului, chiar dacă numărul soldaților căzuți crește de la o zi la alta.

La sfârșitul săptămânii, armata israeliană spunea că dintre soldații uciși de la începutul operațiunii la sol - până luni, 172 în total - 18 au murit în schimburile de focuri dintre trupele israeliene, în timp ce alți 11 au murit accidental sau din cauza defecțiunilor armamentului sau echipamentelor.

XS
SM
MD
LG