Linkuri accesibilitate

Interdicție de intrare în România pentru un grup de tineri afiliat lui Șor | Moldova și NATO vor colabora în baza unui program individual


Vama Albița, frontiera dintre Republica Moldova și România
Vama Albița, frontiera dintre Republica Moldova și România

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • 116 persoane care urmau să protesteze la București, în cadrul unor manifestații organizate și plătite de oligarhul fugar Ilan Șor, în ziua în care șefa statului Maia Sandu participa la Congresul Partidului Popular European, au fost sancționate de autoritățile române. Acestea au primit interdicție de intrare în România. Ziarul de Gardă a aflat că interdicția a fost aplicată de către o structură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România. Informația a fost confirmată pentru sursa citată de către Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a Inspectoratului General al Poliției.
  • R. Moldova va coopera cu Alianța Nord-Atlantică, în curând, în baza unui program de parteneriat individual. Declarația a fost făcută de ambasadorul R. Moldova în Belgia și Luxemburg, Viorel Cibotaru, tot el șef al Misiunii la NATO, pentru jurnaliștii de la Newsmaker.md. Diplomatul susține că noua metodă de colaborare va ajuta R. Moldova să-și construiască propriile capacități de a răspunde la provocări.
  • Luni, 8 aprilie, la Parlament au avut loc audieri publice privind blocajele depistate în recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar – „Frauda bancară”. Potrivit juranliștilor de la Radio Chișinău, în cadrul acestora, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a transmis că modificările operate la cadrul național au condus la faptul că bunurile vândute de către băncile aflate în proces de lichidare sunt neatractive, iar, ca rezultat, valoarea acestora scade.
  • Plata pentru indemnizațiile de maternitate și pentru indemnizațiile de incapacitate temporară de muncă, în valoare totală de 84,7 milioane lei, au fost finanțate, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale, citată de IPN. Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din R. Moldova sau la instituția bancară unde sunt deserviţi doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes din partea internauților s-a bucurat știrea publicată de JurnalTV, în care se anunță că începând cu 8 aprilie și până pe 7 iulie curent, în R. Moldova se desfășoară recensământul populației și locuințelor.
  • Pe Instagram, populară a fost postarea jurnaliștilor de la diez.md, în care sunt oferite sfaturi tinerilor despre cum să înceteze să copieze la școală sau la facultate.
XS
SM
MD
LG