Linkuri accesibilitate

În UE banii se vor putea transfera în 10 secunde, indiferent de țară


Sediul Băncii Centrale Europene de la Frankfurt. Transferurile de tip „cât bați din palme” avantajează în prima fază mai ales țările și cetățenii care folosesc moneda unică, euro.
Sediul Băncii Centrale Europene de la Frankfurt. Transferurile de tip „cât bați din palme” avantajează în prima fază mai ales țările și cetățenii care folosesc moneda unică, euro.

Cele 27 de țări din Uniunea Europeană au aprobat luni o nouă lege care va permite transferuri aproape instantanee de bani pe tot cuprinsul UE.

Agenția France Presse a relatat că potrivit noii legi, locuitorii Europei vor putea transfera bani în cel mult 10 secunde la orice oră din zi, inclusiv când băncile sunt închise, în interiorul unei țări din UE sau într-o altă țară din UE.

Legea aprobată mai devreme de Parlamentul European ar urma să intre în vigoare cel mai târziu în aprilie, iar băncile din zona euro, ca primele, vor fi datoare să permită plăți imediate cel mai târziu la 18 luni de la acea dată.

Pentru transferuri din alte valute decât euro, termenul de introducere a noului serviciu este mai îndepărtat – anul 2028.

Dacă băncile percep comisioane pentru plăți, ele nu vor putea fi mai mari decât tarifele-standard pentru transferuri de credit, a spus într-un comunicat Consiliul European.

În prezent, în multe țări din UE se fac transferuri de bani, adesea gratuite, într-o zi sau două, în vreme ce plățile imediate sunt mai scumpe și nu sunt deocamdată accesibile pentru transferuri internaționale.

Noile măsuri fac parte dintr-un efort mai mare de creare a pieței de capital unificate, europene. Ele vor fi valabile nu doar în țările UE, ci și în țări din EEA, ca Norvegia sau Elveția.

Comisia Europeană a justificat noile măsuri inclusiv cu argumentul că în prezent miliarde de euro nu pot circula destul de rapid în economie din cauza persistenței unor bariere bancare.

Republica Moldova, deși nu este încă membră în UE, se pregătește să adere la SEPA, zona unică de plăți în euro.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG