Linkuri accesibilitate

Bulgaria vrea să aibă sfinți pe monedele euro


Bulgaria s-ar putea alătura la 1 ianuarie 2025 zonei euro. În afara ei vor mai rămâne economiile mai mari din estul Europei: Polonia, România, Cehia, Ungaria.
Bulgaria s-ar putea alătura la 1 ianuarie 2025 zonei euro. În afara ei vor mai rămâne economiile mai mari din estul Europei: Polonia, România, Cehia, Ungaria.

Bulgaria ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care va avea pe monedele euro chipurile unor sfinți venerați în țara balcanică.

Potrivit agenției APA, Sofia vrea ca pe reversul monedei de un euro să fie patronul Bulgariei, Ioan de Rila (Ivan Rilski, în bulgară), iar pe cea de doi euro - călugărul ortodox Paisie de Hilandar.

Decizia a fost anunțată de banca centrală a Bulgariei, care dorește ca țara să intre în zona euro la anul. Aderarea fusese plănuită deja pentru 2024, dar a trebuit amânată din cauza depășirii țintei inflației.

Ioan de Rila (876-946) a fost primul pustnic bulgar, fiind considerat patronul spiritual al țării și cel mai important sfânt al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Din anul 1999 figurează pe moneda de o levă. Pe moneda euro, ar urma să apară cu cruce și aureolă.

Paisie de Hilandar (1722-1773) este și el unul din sfinții bulgari, fiind considerat totodată și primul istoric din Bulgaria. Inclusiv prin moștenirea lui spirituală, el a jucat un rol important în mișcarea de renaștere națională din secolele al 18-lea și al 19-lea.

APA notează că designul noilor monede euro, cu „amprentă” bulgărească, a fost aprobat la începutul lunii februarie de Consiliul Uniunii Europene. În trecut, ideea unor simboluri religioase pe monedele euro s-a confruntat cu rezerve în alte țări.

În 2013, Slovacia a reușit să impună designul cu Chiril și Metodiu (doi misionari care au adus creștinismul printre slavii vestici) după obiecții serioase ale Franței și Greciei.

În același an, însă, a fost respins planul Andorrei de a avea chipul lui Isus Hristos pe monedă. În San Marino, monedele de 20 de eurocenți îl înfățișează pe Sf. Marinus din Rimini. Andorra și San Marino, două din cele mai mici state din lume, nu sunt membre UE, dar folosesc moneda comună, euro. Vaticanul, aflat în aceeași situație, a emis monede cu chipul Papei Ioan Paul al Doilea, aflate încă în circulație, chiar înainte ca el să fie canonizat.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG