Linkuri accesibilitate

Undă verde pentru prelungirea cu un an a exporturilor „avantajate” în UE pentru Moldova și Ucraina


Uniunea Europeană a permis R. Moldova și Ucrainei să exporte unele produse agricole fără taxe sau cote vamale începând cu vara lui 2022, la puțin timp după invadarea Ucrainei pe scară largă de către Rusia.
Uniunea Europeană a permis R. Moldova și Ucrainei să exporte unele produse agricole fără taxe sau cote vamale începând cu vara lui 2022, la puțin timp după invadarea Ucrainei pe scară largă de către Rusia.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat demararea negocierilor privind prelungirea cu un an a suspendării taxelor de import și a cotelor pentru exporturile agricole ale R. Moldova și Ucrainei. Pe fondul protestelor fermierilor, vor fi introduse reglementări suplimentare pentru „limitarea volumelor”.

Ambasadorii statelor membre ale UE au împuternicit la 21 februarie Consiliul UE (liderii țărilor membre) să negocieze reînnoirea suspendării taxelor de import și a cotelor pentru exporturile Ucrainei și R. Moldova în blocul comunitar pentru încă un an, transmite serviciul de presă al Consiliului Uniunii Europene.

Pentru R. Moldova, se propune ca regimul de export fără taxe și cote vamale pentru anumite produse agricole să fie extins cu încă un an, adică în perioada 25 iulie 2024 - 24 iulie 2025, de rând cu introducerea unor mecanisme de protecție pentru „produsele agricole sensibile”, fiind vorba de păsări de curte, ouă și zahăr.

Reglementările curente permit R. Moldova să exporte în UE, în regim complet liberalizat, șapte produse agricole: tomate, usturoi, struguri de masă, cireșe, prune și suc de struguri.

„Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să aibă un impact negativ asupra capacității Moldovei de a face comerț cu restul lumii. Reînnoirea acestor măsuri va contribui la menținerea condițiilor necesare pentru a permite Moldovei să își continue relațiile comerciale cu UE și cu restul lumii prin intermediul UE”, se arată în comunicatul Consiliului UE.

O propunere similară a fost făcută și în cazul Ucrainei, al cărei regim de export fără taxe și cote vamale ar urma să fie prelungit din 6 iunie 2024 până la 5 iunie 2025. Și în acest caz, ar urma să fie introduse mecanisme de protecție pentru produsele agricole „sensibile”.

În urma protestelor fermierilor din multe țări UE, care se plâng că importurile ieftine le strică piața, Comisia Europeană a propus la 31 ianuarie 2024 introducerea unei „frâne de urgență”, cu scopul de a stabiliza importurile la volumul mediu din 2022 și 2023. Mecanismul ar presupune ca în cazul unei depășiri a volumelor de export aprobate, tarifele vamale să fie reinstituite.

O decizie finală în cazul ambelor țări urmează a fi luată de Parlamentul European în aprilie.

Exporturile spre UE, în creștere

Decizia de a permite importul de produse moldovenești în UE fără taxe și impozite este în vigoare pentru R. Moldova din 25 iulie 2022. Blocul cu 27 de membri a justificat hotărârea prin faptul că exporturile Moldovei către restul lumii au suferit de pe urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, mai ales fiindcă au pierdut posibilitatea tranzitului pe teritoriul ucrainean și pe infrastructura ucraineană.

Datele UE relevă că în ansamblu exporturile din Republica Moldova către Uniunea Europeană au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

Datele Biroului Național de Statistică arată că și în 2023, UE a rămas principala piață de desfacere pentru mărfurile și produsele din R. Moldova, deținând o pondere de 65,4% în total exporturilor, valoarea totală constituind 2,6 miliarde de dolari (circa 2,4 miliarde de euro).

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG