Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon și-a făcut bilanțul primelor 100 de zile la șefia statului


Igor Dodon după alegerile din 30 octombrie 2016
Igor Dodon după alegerile din 30 octombrie 2016

...și a semnat un decret, cerând inițierea unui referendum consultativ în mai multe chestiuni.

Președintele Igor Dodon a semnat, în premieră, un decret în fața presei, prin care a spus că inițiază unui referendum consultativ.

„Stimați concetățeni eu vreau să semnez față de dumneavoastră un decret”, a spus Dodon la conferința sa de presă la 100 de zile de mandat, transmisă în direct de televiziuni și portalurile online.

Președintele vrea să întrebe cetățenii la referendum dacă sprijină anularea „legii miliardului”, drepturi mai mari pentru șeful statului, reducerea numărului de deputați și studierea în școli a „Istoriei Moldovei”.

Președintele Igor Dodon a mai anunțat că va semna, pe 3 aprilie, la Chișinău un „acord cadru de colaborare” cu Uniunea Economică Eurasiatică dominată de Rusia „indiferent de poziția guvernului”. Dodon a spus că guvernul nu vrea să participe la încheierea acordului pentru a nu supăra Uniunea Europeană, chiar dacă oficiali de la Bruxelles i-ar fi spus lui că nu ar avea obiecții. Nu este limpede ce conținut și implicații vor avea acordul pe care dorește să-l semneze președintele Dodon.

Săptămâna trecută, el a anunțat că a solicitat conducerii Uniunea Economice Eurasiatice să acorde Republicii Moldova statut de stat observator. Astăzi, șeful statului a spus că scrisoarea conținând această solicitare ar fi fost blocată de ministerul de Externe, părăsind Moldova abia astăzi.

La conferința de presă, președintele Dodon și-a repetat declarația că a donat bani pentru reparația grădiniței din satul său de baștină, Sadova, și a spus că presa care a relatat contrariul ar fi difuzat o „știre falsă”. El a spus că a donat „125 de mii de lei”, iar banii ar fi fost folosiți la repararea grădiniței, în 2013.

Donația nu apărea într-un răspuns al primăriei din Sadova dat Asociației Presei Independente (API), citat pe larg de presă, inclusiv de Europa Liberă. Primarul Vladimir Susarenco a declarat proiectului „Stop Fals” al API că „grădinița din localitate nu a fost susținută financiar de Igor Dodon sau de alte persoane care s-ar fi declarat donatori din partea lui”.

La conferința sa de astăzi, Dodon a afirmat că primarul și-ar fi schimbat părerea și ar declara acum altceva.

La publicarea investigației, luna aceasta, API a solicitat un comentariu Președinției, dar spune că nu a primit nici un răspuns în termenul prevăzut de lege.

Previous Next

XS
SM
MD
LG