Linkuri accesibilitate

Cum l-a dus pe Igor Dodon la Teheran „șahistul” rus sancționat de Statele Unite Kirsan Iliumjinov


Igor Dodon și Kirsan Iliumjinov la Chișinău, 28 ianuarie 2017
Igor Dodon și Kirsan Iliumjinov la Chișinău, 28 ianuarie 2017

Scandalul șahistic a scos la lumină neașteptatele conexiuni politice ale „elitei” șahistice, mai ales din fostul spațiu sovietic.

Federația Internațională de Șah (FIDE) se află de câteva zile în centrul unui scandal care arată nu doar ce tensiuni domnesc în interiorul ei, dar și ce politică ciudată se face în jurul pătrățelelor albe și negre.

Federația a anunțat luni pe site-ul său că la o ședință ținută la Atena la sfârșitul săptămânii președintele ei, rusul Kirsan Iliumjinov, și-a dat demisia.

Acesta a dezmințit știrea, prin intermediul presei rusești, spunând că nici gând nu are să-și termine mandatul cu un an și jumătate înainte de vreme.

Iliumjinov a mai spus că toată povestea cu demisia sa este „o înscenare” pusă la cale în Statele Unite: „Sunt intrigi ale Federației americane de Șah și aliaților ei. De mult încearcă să ridice problema demisiei mele, dar nu le merge. În general, eu sunt ținta amenințărilor”.

Ma multe oficialități ale Federației au declarat apoi presei occidentale, inclusiv postului de radio Europa Liberă, că demisia lui Iliumjinov este reală.

Marți, pe site-ul Federației Internaționale de Șah a apărut un schimb de scrisori între Iliumjinov și directorul executiv FIDE, Nigel Freeman.

Rusul repetă că nu-și dă demisia, în vreme ce Freeman îi amintește că la ședința de la Atena a strigat de trei ori „îmi dau demisia”, după care a ieșit din sală.

Freeman mai spune că lucrurile se vor lămuri la o ședință a conducerii FIDE, în 10 aprilie.

Scandalul șahistic a scos la lumină neașteptatele conexiuni politice ale „elitei” șahistice, mai ales din fostul spațiu sovietic.

În apărarea lui Iliumjinov a sărit luni seară… Dmitri Peskov, mai cunoscut ca purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, dar care este, potrivit agenției TASS, președintele consiliului de administrație al Federației Ruse de Șah.

Dmitru Peskov la redeschiderea Centrului de șah de la Moscova, 23 decembrie 2016
Dmitru Peskov la redeschiderea Centrului de șah de la Moscova, 23 decembrie 2016

Iliumjinov, om de afaceri bogat, de 54 de ani, are el însuși vastă experiență politică: a fost președintele Republicii Ruse Kalmâce în 1993-2001. În acea perioadă, a fost acuzat că a condus teritoriul ca pe propria moșie.

Unul din consilierii săi a fost condamnat în 1998 pentru uciderea ziaristei Larisa Iudina, redactorul-șef al ziarului „Kalmâkia sovietică azi”, care îl critica frecvent pe Iliumjinov.

Președintele Igor Dodon, care este președintele Federației de Șah din Moldova (reales pentru al doilea mandat în 2015) a petrecut anul acesta mai multe zile în compania lui Iliumjinov.

La sfârșitul lui februarie, rusul a vizitat Chișinăul și pe președintele Dodon, aducând daruri micilor șahiști moldoveni și felicitându-l pe politicianul socialist pentru alegerea la șefia statului.

După câteva zile, cei doi șahiști au apărut împreună la Teheran, la campionatul mondial de șah feminin. Pe pagina președinției moldovene stă scris că Dodon a mers la Teheran „la invitația Președintelui FIDE, Kirsan Iliumjinov”. Deși vizita a fost particulară (nu oficială, sau de stat), Dodon a fost primit de președintele iranian Hassan Rohani.

Igor Dodon și Hassan Rohani la Teheran
Igor Dodon și Hassan Rohani la Teheran

Pe Facebook, Dodon a publicat o fotografie din capitala iraniană care trimite la celebra imagine a lui Churchill, Stalin și Roosevelt așezați la discuții la conferința de la Teheran (1943), moment de cotitură în al doilea război mondial. În varianta 2017, fotografia îi are ca eroi pe Igor Dodon, pe „prietenul” lui Kirsan Iliumjinov și pe ambasadorul rus la Teheran, Levan Dzhagaryan.

Legăturile tensionate ale lui Kirsan Iliumjinov cu „americanii”, invocate de el în scandalul de la conducerea FIDE, nu sunt chiar invenții.

El a fost învinuit în 2015 de ministerul de finanțe al Statelor Unite că a ajutat „material” regimul președintelui sirian Bașar al Assad și banca națională siriană, încălcând sancțiunile americane.

Din cauza acestor învinuiri el nu a putut participa în noiembrie la campionatul de șah de la New York.

La vremea aceea, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit cu secretarul de stat american John Kerry, criticând sancțiunile.

La nivelul Federației de șah, pe care o conduce încă din 1995, Iliumjinov, a speriat sponsorii fraternizând cu dictatori precum președintele irakian Saddam Hussein și liderul libian Muammar Gaddafi.

Realegerea lui ca președinte FIDE în 2006, 2010 și 2014, a fost marcată de fiecare dată de acuzații de corupție și de votare incorectă. În 2014, el a câștigat alegerea în dauna cunoscutului campion de șah și critic al Kremlinului, Garry Kasparov. În ajun, Kremlinul făcuse lobby împotriva lui Kasparov la federațiile naționale de șah.

După ce a fost sancționat de Statele Unite pentru afacerile cu Siria, Iliumjinov s-a recuzat formal din toate „operațiunile juridice, financiare și de afaceri” ale Federației Internaționale de Șah. El a spus că va da în judecată guvernul american, cerând daune de 50 de miliarde de dolari pe care le-ar dona apoi în scopul… promovării democrației în Statele Unite.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG