Linkuri accesibilitate

Bașcana Găgăuziei a semnat un acord cu Rusia privind utilizarea cardurilor „Mir” în autonomie | Când ar putea avea loc referendumul


La Chișinău a început campania de promovare a referendumului.
La Chișinău a început campania de promovare a referendumului.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Referendumul republican de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și alegerile prezidențiale ar putea fi organizate pe 20 octombrie 2024. Data este prevăzută în proiectul de hotărâre prezentat de Parlament Curții Constituționale, transmite Ziarul de Gardă. Astfel, se va supune referendumului proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, exprimat prin întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
  • Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, anunță că au semnat la Moscova, pe 9 aprilie, un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia, scrie NewsMaker. Guvernatoarea autonomiei susține că acordul îi va permite Găgăuziei să aducă „fonduri în autonomie pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice”.
  • TV8.md scrie că Republica Moldova va beneficia de expertiza României și a Greciei în procesul de integrare în Uniunea Europeană. În context, marți, 9 aprilie, la Atena, a fost semnat un Memorandum de înțelegere în cadrul Reuniunii trilaterale a președinților Comisiilor afaceri externe din Parlamentul Republicii Elene, al României și al Republicii Moldova.
  • Consilierul municipal Ion Onța, membru al Partidului Mișcarea Alternativă Națională, partid condus de Ion Ceban, are venituri de câteva milioane de lei anual, automobile de lux și o statuie de cinci mii de euro, informează Jurnal.md. Potrivit declarației de avere depusă la Autoritatea Națională de Integritate, consilierul Onța a obținut pe parcursul anului trecut 16 milioane 658 de mii și 104 lei. Șase milioane 774 de mii 90 de lei au fost obținute din salariu, dividende, dobândă și contracte de locațiune. Restul, 9 milioane 884 de mii, au fost dobândite din înstrăinarea unor bunuri și dividende.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, popular a fost un reportaj realizat de TVR Moldova, despre cum comercianții de carne de miel strâng comenzile în ajun de Paște. Vânzătorii au dat asigurări că prețul cărnii va rămâne neschimbat.
  • Pe Instagram, de interes din partea internauților s-a bucurat postarea jurnaliștilor de la Moldova.org, care au prezentat o galerie foto cu eclipsa de soare din 8 aprilie, urmărită de milioane de oameni din America de Nord.
XS
SM
MD
LG