Linkuri accesibilitate

Ce se știe despre elicopterul distrus pe un aerodrom din Tiraspol


O imagine din 2017 cu elicopterul distrus duminică la Tiraspol. Guvernul de la Chișinău a declarat că incidentul este „o tentativă de a provoca frică și panică în regiune”.
O imagine din 2017 cu elicopterul distrus duminică la Tiraspol. Guvernul de la Chișinău a declarat că incidentul este „o tentativă de a provoca frică și panică în regiune”.

Distrugerea unui elicopter pe un aerodrom de lângă Tiraspol, anunțată de presa locală, a ridicat mai multe întrebări. Cine l-a distrus și de ce? Dacă era la sol de mulți ani, de ce ardea de parcă avea rezervoarele pline? Folosind date publice, Europa Liberă încearcă să găsească unele răspunsuri.

Cine a lovit elicopterul?

Anunțând incidentul, Tiraspolul a declarat că elicopterul ar fi fost atacat de o dronă kamikaze (sinucigașă) care, potrivit așa-numitului Minister al Securității de Stat (MGB) transnistrean, zbura din direcția unui pod în formă de trifoi.

Acest pod se află la 5-6 kilometri de cel mai apropiat punct de trecere a secțiunii transnistrene a frontierei Republicii Moldova cu Ucraina, iar dronele FPV folosite de ucraineni în război au o distanța medie de 12-15 km, a explicat Europei Libere un militar ucrainean activ.

Nici Chișinăul, nici Kievul nu au confirmat vreun atac militar asupra regiunii transnistrene. Autoritățile moldovene au spus că au examinat imaginile video și au ajuns la concluzia că incidentul este „o tentativă de a provoca frică și panică în regiune”.

„Atacul cu drona asupra unui elicopter în Transnistria este o provocare a Rusiei”, a spus Andrei Yusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului General de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Era funcțional elicopterul?

„Tehnica militară din imagini nu funcționează de câțiva ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău în ziua incidentului.

Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, spune că a analizat imaginile de satelit și ajuns la concluzia că „acest elicopter nu s-a mișcat din loc din 2003”.

Poziția elicopterului distrus pe un aerodrom din Tiraspol, în 2017 și 2019
Poziția elicopterului distrus pe un aerodrom din Tiraspol, în 2017 și 2019

Imaginile de satelit din Google Earth Pro pentru anii 2003 - 2019, analizate de Europa Liberă, arată că elicopterul distrus (Mi-8 TV, de la „транспортно-военный” - transport militar) a stat parcat pe aerodromul din Tiraspol în toată perioada aceasta.

Între anii 2017 și 2019, poziția paletelor elicopterului s-a schimbat, dar nu este clar dacă acest lucru s-a datorat vântului sau faptului că nava a fost ridicată în aer.

Un elicopter de același model ca și cel distrus recent și cu același camuflaj poate fi văzut în fotografiile dintr-un articol publicat de presa locală în septembrie 2017. Este vorba de un reportaj de la exercițiile militare ale unei unități de aviație din cadrul așa-numitelor forțe armate ale republicii separatiste.

Putem presupune, așadar, că elicopterul a fost folosit ultima dată cel târziu în 2017, și nu în 2003.

Imagini ale elicopterului în 2017 și 2024, care indică faptul că elicopterul aruncat în aer a fost cel mai probabil folosit în timpul unui exercițiu în urmă cu 7 ani
Imagini ale elicopterului în 2017 și 2024, care indică faptul că elicopterul aruncat în aer a fost cel mai probabil folosit în timpul unui exercițiu în urmă cu 7 ani

Dacă ardea atât de tare, avea rezervoarele pline?

Această întrebare și-o pun mai mulți utilizatori de pe rețeaua X (fostă Twitter) sub o postare cu 2 milioane de vizualizări despre incidentul de pe la Tiraspol. Unul dintre comentatori presupune că imaginile video ar fi fost trucate.

Analiza imaginilor video arată că nu există urme vizuale care ar indica faptul că elicopterul a ars la temperaturi foarte ridicate.

„De ce ar avea rezervoarele pline, dacă a stat parcat de mulți ani?” este o altă întrebare evidentă. Răspunsul poate fi că au ars resturile de combustibil din interiorul elicopterului și alte consumabile: lichid hidraulic, uleiuri, lubrifianți etc.

Operațiuni sub steag fals?

În cei peste 2 ani de la declanșarea invaziei rusești, autoritățile de facto din Transnistria au acuzat, în repetate rânduri, Ucraina că ar fi pregătit sau ar fi lansat „atacuri” asupra regiunii.

Kievul a negat de fiecare dată implicarea sa, spunând că ar fi vorba de provocări puse la cale de Rusia. Același lucru l-au susținut și autoritățile moldovene.

Într-una din analizele sale, Institutul pentru Studierea Războiului a scris că Rusia ar instrui persoane din regiunea transnistreană să creeze condiții informaționale pentru o posibilă „operațiune sub steag fals” în Transnistria.

Analiștii militari cred că aceste acțiuni ar face parte din eforturile mai largi ale Kremlinului de a destabiliza R. Moldova.

XS
SM
MD
LG