Linkuri accesibilitate

Ce i-a spus L.I. Brejnev lui N.S. Hrușciov la împlinirea vârstei de 70 de ani


L.I. Brejnev îi înmânează lui N.S. Hrușciov înaltele distincții de stat. „Cultura Moldovei”, 18 Aprilie 1964.
L.I. Brejnev îi înmânează lui N.S. Hrușciov înaltele distincții de stat. „Cultura Moldovei”, 18 Aprilie 1964.

Când N.S. Hrușciov a împlinit 70 de ani, L.I. Brejnev, președintele Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, i-a prins de reverul sacoului un nou ordin Lenin și steaua de Erou al Uniunii Sovietice.

Înaltele distincții de stat îi erau conferite lui Hrușciov în semn de prețuire a meritelor sale în construcția comunismului, lupta pentru pace și fericirea oamenilor.

Oamenii sovietici, îi spunea Brejnev lui Hrușciov, îi vor rămâne mereu recunoscători pentru „inițiativa curajoasă în demascarea cultului personalității lui Stalin”, înlăturarea urmărilor lui dăunătoare și restabilirea „normelor leniniste” ale vieții de partid și socialiste.

Brejnev a menționat aportul lui Hrușciov la întărirea legăturilor cu țările socialiste și cu popoarele ce luptau împotriva colonialismului, la traducerea în viață a politicii de coexistență pașnică a statelor cu sisteme sociale diferite. Milioane și milioane de oameni cinstiți, îl asigura el pe Hrușciov, îi purtau respectul și dragostea până departe de hotarele Uniunii.

După ce a prins steaua de Erou pe pieptul lui Hrușciov, alături de alte trei stele de Erou al Muncii Socialiste, Brejnev, conform unui străvechi obicei rusesc, l-a îmbrățișat și sărutat de trei ori.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG