Linkuri accesibilitate

Cum pictorul Vasiliev l-a criticat pe președintele Mao


În atelierul pictorului M. Grecu (în centru). „Cultura Moldovei”, 12 Aprilie 1964.
În atelierul pictorului M. Grecu (în centru). „Cultura Moldovei”, 12 Aprilie 1964.

Între 12 și 20 aprilie 1964, la Chișinău s-a derulat „Săptămâna ușilor deschise în atelierele pictorilor”.

În timp ce o majoritate a maeștrilor penelului, între care și Mihai Grecu, stăteau de vorbă cu vizitatorii în atelierele lor, prezentându-le noile lucrări și împărtășindu-le planurile de creație, A.A. Vasiliev, maestru emerit al artelor din RSS Moldovenească, lua cuvântul la o plenară de partid privind lupta PCUS „pentru coeziunea mișcării comuniste internaționale”.

Plenara a avut drept obiectiv central demascarea „activității scizioniste a conducătorilor Partidului Comunist din China” și condamnarea cursului lor „antisovietic” și „antileninist”.

În componența unei delegații sovietice, Vasiliev vizitase China Populară, de unde revenise cu cele mai bune impresii. Pe măsură ce relațiile chino-sovietice se deteriorau, se modificau și impresiile lui despre ce văzuse în China.

El a arătat cum se înrădăcina cultul președintelui Mao Zedong. Propaganda chineză, spunea Vasiliev, tindea să prezinte ideile lui Mao drept o „întruchipare supremă a marxism-leninismului”. Liderul de la Beijing era acuzat că ar fi „pornit pe calea trădării intereselor marxism-leninismului” și că urmărea să-și subordoneze „întreaga mișcare comunistă mondială”.

Critica „cultului personalității” lui Mao dădea satisfacție orgoliului lui N. Hrușciov de a rămâne singurul lider marxist-leninist din lume.

În final, în numele artiștilor plastici din RSSM, Vasiliev a condamnat ferm „activitatea scizionistă” a conducerii chineze.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG