Linkuri accesibilitate

Prima competiție „republicană” la șah și dame între colhoznice


Competiția la șah e în plină desfășurare. „Moldova socialistă”, 20 Martie 1954.
Competiția la șah e în plină desfășurare. „Moldova socialistă”, 20 Martie 1954.

La sfârșit de martie 1954, la Chișinău se încheia „turnirul întâi republican” la șah și dame între femeile colhoznice. Competiția a fost atât de strânsă, încât învingătoarele s-au decis abia în ultimul moment.

La jocul de dame, primele două locuri le-au împărțit Eugenia Condurache, conducătoare de echipă în colhozul „în numele lui Malenkov”, raionul Florești, și comsomolista Varvara Larei, ajutoare de contabil în artelul agricol „în numele lui Lenin”, raionul Rezina. Locul trei a revenit comsomolistei Nadejda Demcenko, socotitoare în colhozul „în numele lui Lenin”, raionul Florești.

La șah, locul întâi a fost ocupat de participanta la întrecerile sportivilor de la sate din URSS, E. Niselevici, din colhozul „Leninski puti”, raionul Kotovski, care din 12 puncte posibile a acumulat 10. Pe locul doi s-a situat G. Ceremnîh, socotitoare în artelul „în numele lui Molotov”, raionul Râșcani, iar pe trei – comsomolista A. Durbailo din colhozul „în numele lui Voroșilov”, raionul Grigoriopol.

Învingătoarele au fost distinse cu diplome și premii ale „Sovietului republican al Obștii sportive de bună voie „Colhoznicul”. În luna mai ele urmau să reprezinte RSS Moldovenească la întrecerile pan-unionale la șah și dame ale sportivilor colhoznici.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG