Linkuri accesibilitate

Ce-a vrut să spună Papa? Remarcile cu „curajul steagului alb” continuă să facă valuri


Steaguri ucrainene flutură în Piața Sf. Petru de la Vatican, duminică, 10 martie, când Papa rostește rugăciunea de prânz Angelus, din balcon.
Steaguri ucrainene flutură în Piața Sf. Petru de la Vatican, duminică, 10 martie, când Papa rostește rugăciunea de prânz Angelus, din balcon.

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, l-a criticat aspru pe Papa Francisc pentru ceea ce pare să fi fost un apel la negocieri de pace între Ucraina și Rusia, spunând că nu înțelege poziția lui.

La sfârșitul săptămânii, Papa a stârnit multe reacții spunând într-un interviu la televiziunea elvețiană că uneori trebuie „să ai curajul de a arbora steagul alb și de a negocia”.

„Nu înțeleg!”, a ripostat Baerbock duminică seară, într-un interviu cu televiziunea germană ARD.

„Cred că unele lucruri le pricepi numai dacă le vezi cu ochii tăi”, a mai spus ministra germană, într-o aluzie la călătoriile sale la Kiev după declanșarea invaziei rusești pe scară largă, în februarie 2022.

Papa a fost invitat de conducerea Ucrainei în vizită, după invazie, dar încă nu a răspuns ferm.

„Când vorbesc cu copiii din Ucraina care suferă din cauza războiului, mă întreb: Unde e Papa, Papa ar trebui să știe de lucrurile astea”, a continuat, în replica ei de duminică, ministra germană.

Cum notează AFP, Germania este al doilea cel mai mare furnizor de arme Ucrainei, după Statele Unite.

Ucraina nu capitulează

La Kiev, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a răspuns la declarația Papei cu asigurarea că țara lui nu va capitula.

Președintele Volodimir Zelenski a intrat și el în dispută, spunând că ucrainenii de toate confesiunile, „creștini, musulmani, evrei”, sprijină în rugăciunile lor lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse. „Asta face biserica”, a adăugat liderul ucrainean.

Una din reacțiile cele mai critice le-a avut ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, care a spus: „Dar ce-ar fi să-l încurajăm mai bine pe (președintele rus Vladimir) Putin să aibă curajul de a-și retrage armata din Ucraina?”

Kremlinul a reacționat la rândul lui, spunând că președintele Vladimir Putin ar fi propus negocieri.

De fapt, Moscova a spus în trecut că nu va negocia cu actuala conducere de la Kiev, pe care o acuză de „nazism” și alte rele, ci cu următoarea, se înțelege pro-rusă.

Papa vrea pace de când lumea

În remarcile sale controversate, Papa Francisc nu a numit nici Ucraina, nici Rusia, dar a spus, potrivit traducerii DPA: „Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, e nevoie să ai curajul să negociezi”.

El a mai spus că liderul cu adevărat puternic este cel care „se gândește la oameni, are curajul steagului alb, și negociază”.

Vatican News, un site de știri al Bisericii Catolice, a informat că televiziunea elvețiană a difuzat doar un fragment din interviul Papei, înregistrat în februarie, iar varianta integrală va fi transmisă la 20 martie.

Papa Francisc s-a pronunțat în trecut de multe ori pentru negocieri de pace în Ucraina și a criticat livrările de arme către Kiev, considerându-le ca o formă de alimentare a conflictului.

Aliații occidentali ai Ucrainei și Ucraina însăși vorbesc mereu despre nevoia ca Rusia lui Putin să fie învinsă, exprimându-și dubii că ar fi posibilă ajungerea la pace cu Kremlinul în actuala conjunctură.

Polonia, țările baltice și alți membri NATO avertizează periodic că dacă Rusia ar înregistra succese în invazia din Ucraina, negociindu-și apoi un armistițiu, ar folosi răgazul pentru a pregăti agresiuni împotriva altor state.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG