Linkuri accesibilitate

Atacul de la Crocus City Hall, filmul evenimentelor


Oamenii depun flori la un memorial improvizat în memoria victimelor atacului armat la sala de concerte Crocus City Hall, din regiunea Moscovei, Rusia, 23 martie 2024. R
Oamenii depun flori la un memorial improvizat în memoria victimelor atacului armat la sala de concerte Crocus City Hall, din regiunea Moscovei, Rusia, 23 martie 2024. R

Anchetatorii ruși anunțau sâmbătă dimineață că bilanțul morților în urma atacului de la Crocus City Hall ajunsese la cel puțin 115, dar continuă să crească, în timp ce un oficial din domeniul securității a declarat că 11 oameni, inclusiv patru presupuși atacatori, au fost reținuți.

Peste 120 de persoane rănite au foat spitalizate în diferite condiții, au declarat oficialii din domeniul sănătății.

Comisia de anchetă a precizat că decesele au fost cauzate de răni prin împușcare și asfixiere. Atacatorii au folosit o substanță inflamabilă, nespecificată deocamdată, pentru a da foc sălii de spectacole, din această cauză a ars o parte din acoperișul Crocus City Hall.

Între timp, Aleksander Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate a fost citat de agențiile de știri rusești spunând că 11 persoane au fost reținute, inclusiv patru dintre presupușii atacatori. Nu au fost publicate alte detalii.

O declarație separată a Comitetului de Investigații a precizat că patru suspecți au fost reținuți în regiunea Briansk, care se află la vest de Moscova și se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Belarus.

Interfax a citat oficiali FSB care au declarat că cei patru se îndreptau spre granița ucraineană și că aveau contacte în Ucraina. Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat la sfârșitul zilei de 22 martie că Kievul nu are nicio legătură cu atacul.

Până în dimineața de 23 martie, președintele Vladimir Putin nu făcuse nicio declarație publică despre incident. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat spunând că Putin „a dat toate instrucțiunile necesare”, dar nu a oferit alte detalii.

Gruparea militantă Statul Islamic (ISIS) a revendicat responsabilitatea pentru atacul de la Crocus City Hall. Sala cu 6.200 de locuri situată în localitatea Krasnogorsk din nord-vestul capitalei ruse urma să găzduiască un concert, când a izbucnit atacul.

Atacul a început în jurul orei locale 19:30, când bărbați camuflați, înarmați cu arame automat, au sosit cu o dubă la Crocus City Hall. Au fost implicați până la cinci bărbați, a relatat presa rusă.

Atacatorii au deschis focul în timp ce spectatorii își ocupau locurile în sală.

Imagini video din sala de concerte postate pe rețelele sociale arată oameni încercând să fugă spre ieșiri, în timp ce în sală răsunau rafale. Este cel mai grav atac din Rusia de la asediul școlii din Beslan din 2004.

La câteva ore după începerea atacului, canalele de Telegram afiliate cu ISIS au difuzat o declarație în care se spune că membrii grupării „au atacat o mare adunare de creștini ... la periferia capitalei ruse Moscova”.

În declarația ISIS, a cărei autenticitate a fost confirmată de serviciile de informații americane, se spune că atacatorii s-au „retras în siguranță la bazele lor”. Dar această afirmație nu a putut fi confirmată independent și nu este clar dacă militanții au reușit să părăsească clădirea în timp ce era cuprinsă de flăcări.

Un oficial american a declarat agenției Reuters sub protecția anonimatului că Washingtonul a avertizat Moscova în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac.

Ambasada Statelor Unite în Rusia a avertizat la începutul acestei luni că „extremiști” ar avea planuri pentru un atac iminent în Moscova.

Ambasada a emis avertismentul după ce Serviciul Federal de Securitate (FSB) a declarat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova de către o celulă a Statului Islamic, grupare militantă sunnită.

Atacul a avut la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin și-a anunțat victoria la alegeri prezidențiale controlate îndeaproape, câștigând un nou mandat de șase ani și în timp ce Rusia poartă un război contra Ucrainei pe teritoriu ucrainean.

Ucraina a spus că nu ar apela niciodată la metode teroriste contra civililor și că ce este de rezolvat „se rezolvă pe câmpul de luptă”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că liderul de la Kremlin a fost informat „în primele minute” și că a „dat toate instrucțiunile necesare”.

Putin nu s-a adresat direct rușilor după atac, dar viceprim-ministra Tatiana Golikova, a fost citată de agențiile de știri ruse, spunând că președintele în vârstă de 71 de ani „a urat recuperare rapidă pentru victimele rănite”.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe rus, a cerut comunității internaționale „să condamne acest atac terorist sângeros”.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a declarat printr-un purtător de cuvânt că el „condamnă în cei mai puternici termeni posibili” atacul. Statele Unite, Franța, Turcia, Italia, UE și alți lideri au condamnat, de asemenea, incidentul.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a spus că UE este „șocată și consternată de relatările” de la Moscova și „condamnă orice atac împotriva civililor”, adăugând: "Gândurile noastre se îndreaptă către toți cetățenii ruși afectați”.

Crocus City Hall este o sală populară într-un cartier de lux la marginea Moscovei, unde își țin concertele muzicieni ruși cunoscuți. Pe 22 martie, trebuia să cânte trupa Piknik. Managerul trupei a declarat că toți membrii ei sunt în siguranță.

XS
SM
MD
LG