Linkuri accesibilitate

Când va fi validat președintele ales al Moldovei?


Igor Volnițchi: e posibil ca în spatele tergiversării învestirii preşedintelui să fie un scenariu bine regizat, în care Igor Dodon să nu fie un actor secundar.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct

Procesul intentat autorităților de alegătorii din diaspora care spun că nu au putut vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din cauza epuizării buletinelor de vot la ambasade a ajuns astăzi la Curtea Supremă de Justiție. Este ultima instanță de drept comun înainte ca litigiul să se mute la Curtea Constituțională, care va decide asupra validării victoriei lui Igor Dodon la prezidențiale. Cât mai poate dura până atunci, s-a interesat Liliana Barbăroșie.

Contestaţia din justiţie a diasporei a întârziat deja validarea scrutinului cu aproape două săptămâni.

În continuare, însă, lucrurile ar putea să se mişte mult mai rapid.

Experții se așteaptă ca instanţa supremă să se pronunţe zilele acestea, iar şansele ca ea să judece altfel decât judecătoria Centru sau Curtea de Apel sînt estimate drept minime, verdictul Curţii urmând probabi să vină nu mai târziu de marţi 13 decembrie.

Nici în rândul sprijinitorilor lui Dodon, nici în cel al oponenţilor lui, nimeni nu crede că autoritatea constituţională, la rândul său, ar putea spune altceva decât că fostul ldier socialist Igor Dodon este preşedintele ales în mod legal.

În rândul experţilor dar şi al politicienilor este frecventă opinia că motivul formal legat de obligaţia Curţii Constituţionale de a se pronunţa asupra validităţii unor alegeri doar după epuizarea tuturor litigiilor generate de ele în justiţie nu ar fi singurul ce a împins cu câteva săptămâni învestirea în funcţie a socialistului Igor Dodon.

Însuşi Dodon spune că ar fi existat cel puţin încă un motiv. Aparent enervat de întinderea procesului, el a acuzat marţi guvernarea, dar şi pe contracandidata sa din recentul scrutin, Maia Sandu, că i-ar tergiversa intenționat învestirea, pentru a obține promulgarea unor proiecte de către actualul președinte Nicolae Timofti, pe care el nu le-ar promulga.

Între acestea, Dodon a menționat majorarea vârstei de pensionare, învestirea unui nou procuror general și deschiderea unui Oficiu de legătură al NATO la Chișinău.

Desi au trecut doar câteva zile din momentul în care Igor Dodon făcea aceste declaraţii, un procuror despre care se crede că ar fi agreat de guvernare a şi fost numit de preşedintele Timofti, în ciuda criticilor aspre pe care şi le-a atras din partea oponenţilor guvernării, iar acordul ce face posibilă deschiderea oficiului NATO la Chişinău a şi fost ratificat de parlament.

O decizie referitoare la vârsta de pensionare e şi ea pe punctul de a fi adoptată de parlamentul care e nevoit de două zile să se reţină până noaptea târziu în şedinţe plenare, întărind astfel percepţia că s-ar grăbi să-i pună pe masa preşedintelui actual o serie de decizii contestate de foarte probabilul său successor.

În opinia analistului politic Igor Volniţchi, toate acestea înseamnă că în spatele tergiversării învestirii preşedintelui nou ales s-ar afla din nou un scenariu bine regizat, la care Igor Dodon nu ar fi un actor secundar:

„Se vede că am asistat cu toţii la un nou joc, bine regizat şi pus la punct. Cineva a speculat la greu pe acele contestaţii depuse de diasporă, pe pretinsa vină a Maiei Sandu sau a lui Andrei Năstase de întinderea procesului. Nu ştiu dacă lor li se poate reproşa ceva, în timp ce ei fac ceea ce vor de fapt alegătorii lor. Din start s-a urmărit ca Igor Dodon să intre mai târziu în funcţie. Pentru că, dacă ne-am imagina că se întâmpla altfel şi igor Dodon s-ar fi trezit cu aceste decizii în faţă, în acest caz el fie ar fi intrat în contradicţii serioase cu puterea şi atunci ar fi acumulat suficient capital politic, fie ar fi ajuns să fie suspectat că joacă de partea puterii. Iar aşa, s-a scos presiunea de pe el, dar nici nu i s-a permis să acumujleze prea mult capital politic. Sunt sigur că în următoarele zile vom asista la învestirea domnului Dodon, iar până atunci la validarea victoriei lui de către Curtea Constituţională.”

Igor Volniţchi crede, totuşi, că un conflict între preşedintele nou ales şi majoritatea parlamentară este iminent.

El ar putea fi generat chiar de lipsirea lui Igor Dodon, înainte de învestire, de o serie de prerogative, un exemplu în acest sens fiind transferarea SIS din subordonarea președinției în aceea a parlamentului.

E posibil ca răspunsul lui Dodon, spune Igor Volniţchi, să fie încercarea de a-şi restabili imediat această prerogativă şi altele, prin iniţierea unui referendum.

Previous Next

XS
SM
MD
LG