Linkuri accesibilitate

Igor Dodon e președinte, dar încă e nevalidat


Fostul lider PSRM afirmă că amânarea intrării lui în funcţie ar fi convenabilă guvernării de la Chișinău

La peste trei săptămâni de când a câștigat alegerile prezidențiale, socialistul Igor Dodon încă nu știe când va fi învestit și nici ce puteri va avea. Majoritatea parlamentară dominată de democrați discută trecerea unora din prerogativele președintelui la Parlament sau guvern, iar sistemul juridic analizează în continuare mai multe plângeri împotriva felului cum s-au ținut alegerile. În opinia lui Dodon, exprimată marți într-o declarație de presă, cele două procese – legislativ și juridic – sunt două aspecte ale unei tergiversări intenționate.

Președintele ales Igor Dodon îi acuză pe oponenții politici că ar tergiversa anunțarea verdictului Curţii Consituţionale. Înalta Curte nu poate valida rezultatul alegerilor prezidențiale până când nu sunt soluționate toate litigiile din justiție.

Dodon afirmă că amânarea intrării lui în funcţie ar fi convenabilă guvernării, care în opinia sa promovează în regim de urgență decizii controversate, precum reforma sistemului de pensii, deschiderea biroului NATO la Chişinău şi alegerea unui nou procuror, decizii pe care el intenționa să le blocheze.

„Păi, poate să fie aşa situaţie că datorită oponenților mei politici, care se adresează în judecată şi tergiversează, eu nu reușesc să intru în funcţie, ăştia aprobă în Parlament, Timofti semnează şi s-a promulgat, mai departe trebuie să vin cu iniţiative cum să oprim lucrul acesta. Este mai dificil mai târziu decât acum”.

Fostul lider socialist nu vede motive pentru ca rezultatul alegerilor să nu fie validat şi a spus că nu crede că „cineva va risca aşa ceva”, reiterând că la nevoie ar putea organiza proteste pentru a-şi „apăra victoria”. Igor Dodon afirmă că ar urma să ajungă preşedinte nu mai târziu de 27-28 decembrie, deoarece Constituţia prevede învestirea la cel mult 45 de zile de la alegeri.

Fostul judecător la Curtea Constituţională Victor Puşcaş spune că chestiunea validării scrutinului ar putea fi decisă în următoarele zile, prin urmare termenul prevăzut în Legea Supremă va fi respectat. După părerea lui Puşcaş, la baza deciziilor Curţii Constituţionale stau valabilitatea alegerilor, care nu pot fi contestate, la urne s-au prezentat peste 50% faţă de 33% necesare, şi eventualele falsificări care ar influența rezultatele votului.

„Poate să fie a doua zi de la pronunțarea hotărârii Curţii Supreme [de Justiţie] şi în termen foarte scurt, nu este fixat, dar, de obicei, președinții au depus jurământul undeva a treia sau a patra zi după validarea rezultatelor alegerilor. E o chestiune de zile, nu de săptămâni. Aşa cred eu, presimt că este vorba de zile”.

Doi dintre liderii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase şi Alexandru Slusari au comentat că Dodon a ieşit la rampă pentru a-şi explica inacțiunea sa, că dacă aceasta ar fi vrut sincer să împiedice promovarea unor decizii, ar fi discutat cu preşedintele în exercițiu Nicolae Timofti sau ar fi făcut presiune publică.

Opinie împărtăşită şi de jurnalistul şi comentatorul politic Anatolie Golea, care spune că din sursele lui a aflat că ceremonia de învestire este programată pentru data de 23 decembrie.

„Domnul Dodon a ieşit în această conferinţă de presă ca să amintească poporului că are președinte ales care abia așteaptă învestirea în funcţie. Dar domnul Dodon ar avea unele pârghii, să nu admită, de exemplu, numirea procurorului general în funcţie până al învestirea noului președinte, ar trebui să pună presiuni, poate, pe președintele în exerciţiu Nicolae Timofti. În ceea ce ţine de reforma sistemului de pensii, nu se reuşeşte până la Anul Nou, este o procedură mai complicată”.

Igor Dodon a promis că odată intrat în funcţie va impune majorităţii parlamentare propria agendă, începând cu „dosarului miliardului” şi terminând cu celelalte probleme ce nu pot fi amânate. El crede că şeful statului ales de către popor are legitimitate mult mai mare decât majoritatea parlamentară.

Anatolie Golea a spus că este de aşteptat ca Igor Dodon să fie un preşedinte activ, care va merge la confruntare cu Parlamentul şi guvernul şi că s-ar putea repeta situaţia din 1999-2000, luptă pierdută atunci de preşedintele Petru Lucinschi şi care a dus la schimbarea Constituției în ce priveşte alegerea şefului statului.

Anatolie Golea prezice că anul viitor va fi unul agitat, când politicieni vor fi cu gândul la alegerile parlamentare, şi mai puţin la problemele oamenilor. În aceste context, Igor Dodon va dori să obțină majoritatea în legislativ, iar democrații ar putea promova trecerea la un sistem electoral mixt, ceea ce nu va permite opoziției să obţină majoritate în viitorul Parlament.

Previous Next

XS
SM
MD
LG