Linkuri accesibilitate

Controverse la Chișinău privind rapida punere în funcție a noului procuror general


Eduard Harunjen
Eduard Harunjen

Eduard Harunjen a fost numit procuror-general prin decret prezidențial la mai puțin de 24 de ore după ce a fost ales de colegii săi procurori dintre șase candidați.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct

Președintele ales Igor Dodon a pus pe seama rivalilor săi politici numirea în grabă a procurorului general. La scurt timp după anunţul Preşedinţiei privind semnarea decretului, Igor Dodon s-a adresat Maiei Sandu şi lui Andrei Năstase pe o reţea de socializare, reproşându-le că au făcut „o mare greşeală politică”. Fostul lider socialist a făcut aluzie la plângerea liderei PAS care a invocat mai multe încălcări ce ar fi influenţat rezultatul scrutinului prezidenţial şi numitul dosar al Diasporei, înaintat de cetăţeni moldoveni ce susţin că li s-a „îngrădit dreptul la vot” pe 13 noiembrie. Din cauza acestor dosare, Curtea Constituțională nu a putut valida rezultatul alegerilor prezidenţiale, or, Igor Dodon a anunţat anterior că şi-ar dori să fie el cel care ar decide soarta procurorului general.

„Dacă ați făcut-o inconștient, tergiversînd validarea mandatului meu, înseamnă că nu sunteți politicieni maturi”, a fost mesajul lui Igor Dodon.

Pe de altă parte, lidera PAS, Maia Sandu, tot într-o postare pe reţele de socializare, a observat că situaţia „îi pică bine” şi lui Igor Dodon. „Acum vrea să-l creadă cineva că intenţiona să respingă candidatura lui Harunjen. Este foarte clar pentru toți că numirea unui procuror general agreat de Plahotniuc a fost parte a înţelegerii care i-a adus lui Dodon sprijinul PD-ului şi a instituţiilor statului în aceste alegeri”, a opiniat lidera PAS.

În Parlament, ex-preşedintele Vladimir Voronin a fost singurul care a reacţionat la confirmarea lui Eduard Harunjen în funcţie: „Vreau să felicit PSRM cu prima lor victorie. Acum câteva minute Timofti a semnat decretul de numire a procurorului general”,

Eduard Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general pentru şapte ani.

Are o experienţă de peste două decenii în sistem. După demisia lui Corneliu Gurin, Harunjen a preluat interimatul funcţiei. În opinia avocatului Pavel Midrigan, fost procuror, piatra de încercare pentru noul şef al Procuraturii va fi anchetarea furtului din sistemul bancar:

„Şi aici mă refer atât la dosarele de până în 2012, când era Grigore Gacikevici, comuniştii şi deja după ce au apărut „băieţii şmecheri”. Aici este o caracatiţă uîn care sunt implicate multe persoane, inclusiv care stau şi în Parlament, şi pe lângă, demnitari destul de înalţi. Personal consider că anume aceasta va fi cea mai mare încercare. Pentru a demonstra că are verticalitate, că are competenţă şi voinţă, cred că trebuie să avanseze acest dosar.”

Preşedintele ţării poate numi procurorul general urmare a unei reforme a procuraturii şi urmare a unei modificări constituţionale. Până acum, procurorul era numit de Parlament. S-a insistat pe această schimbare pentru a asigura independenţa insitituţiei asupra căreia planau suspiciuni că ar fi angajată politic. Numirea în grabă a lui Eduard Harunjen demonstrează că acest plan al guvernării a eşuat, e de părere avocatul Pavel Midrigan:

„Este o desemnare politică, deci, numai după o înţelegere asupra acestei candidaturi. Ca să vină o persoană nouă nimeni nu este interesat. De ce să ne mirăm? Noi am pledat ca noul procuror general să fie desemnat de preşedintele statului, iată, avem! Iarăşi ne plângem? Noi suntem cei care veşnic ne plângem. Am menţionat în repetate rânduri că cea mai mare nu este modul de desemnare, ci aprecierea activităţii procuraturii şi procurorului general.”

Miercuri, în faţa Consiliului Superior al Procurorilor Eduard Harunjen a promis să readucă încrederea cetăţenilor în procuratură. Mai mulţi experţi s-au arătat sceptici faţă de această intenţie, mai ales că asupra lui Eduard Harunjen planează suspiciunea că ar fi comod actualei guvernări.

Previous Next

XS
SM
MD
LG