Linkuri accesibilitate

Valentin Guznac: „Vor fi reduceri de unități în toate ministerele”


Interviu cu secretarul general adjunct al guvernului de la Chișinău despre reforma administrativă programată pentru 2017

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:07 0:00
Link direct

Autoritățile au anunțat că vor să reducă numărul de funcționari angajați la stat şi cheltuielile alocate întreţinerii aparatului administrativ. Presa de la Chişinău a publicat o posibilă structură a viitorului guvern ce se află în dezbateri publice.

Astfel, ar urma să fie comasate Ministerul Educaţiei cu Academia de Ştiinţe, Ministerul Mediului şi cel al Dezvoltării Regionale să treacă la Ministerul Agriculturii, iar la Ministerul Economiei să fie transferate cel al Tehnologiei Informaţiei şi componenta construcţii din Ministerul Dezvoltării Regionale. Cum comentează secretarul general adjunct al guvernului, Valentin Guznac, acest proiect şi ce personal ar urma să fie disponibilizat?

Valentin Guznac: „La moment nu există nicio listă oficializată printr-o hotărâre sau dispoziţie a cuiva cu referință la eventualele lichidări, modificări, comasări ale unor instituții de stat, a unor ministere, a unor agenţii, etc. Informaţia care a apărut în presă este una neoficială, de aceea nu putem să vorbim la moment despre subiectul respectiv deoarece nu avem nimic oficializat, nu este nicio decizie în acest sens”.

Europa Liberă: Dar liste de lucru există?

Valentin Guznac: „Posibil că şi există la nivel de prim-ministru, la nivel de persoane care fac parte din cabinetul primului-ministru responsabile de dimensiunea aceasta, dar ele dacă chiar există, sunt într-o variantă de lucru, care nu este exclus că vor fi modificate până la momentul când vor fi oficializate”.

Europa Liberă: Totuşi, de exemplu, în cazul unei agenţii ce ţine de Ministerul Culturii, Agenţia pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, se spune că ar urma să fie lichidată, dar asta face parte cumva din reforma regulatorii de care este responsabil Ministerul Economiei. De asemenea, ar urma să fie comasate şi alte autorităţi. Iată dumneavoastră aveţi acum o perspectivă la nivel de guvern ce ar urma să se întâmple la nivel de agenţii?

Valentin Guznac: „Păi, ce urmează să se întâmple nu pot să vă spun, pentru că, vă zic încă odată, nu este nicio decizie, nici de ordin administrativ, nici de ordin politic, adoptat în sensul acesta. În situaţia în care ar urma să se procedeze la asemenea modificări în structura instituţiilor guvernamentale, în capul mesei se va pune legea care prevede expres care ar fi paşii, care ar fi acţiunile pentru o eventuală comasare sau lichidare a unor instituţii de stat”.

Europa Liberă: Domnule Guznac, dumneavoastră aţi fost şi în guvernul precedent, pe vremea guvernării comuniste, când la fel se discuta despre reformarea administrației centrale. Din acel moment ce nu s-a schimbat?

Valentin Guznac: „În viziunea mea, s-au schimbat multe lucruri, dar nu în direcţia în care trebuia să se schimbe. O elementară comparaţie a numărului de angajaţi din Cancelaria de stat a anului 2007-2008, să zicem, care constituia la acea vreme circa 130 de angajaţi, astăzi în Cancelaria de stat activează un număr dublu. De aceea, lucrurile, spre regret, nu au avut o turnură benefică pentru bugetul de stat, pentru eficientizarea activităţii autorităţii respective. Astăzi, cu adevărat, se impun nişte optimizări care, pe de o parte, ar impulsiona acţiuni de a face economie a resurselor bugetului de stat, pe de altă parte, se urmăreşte şi scopul de eficientizare a activităţii a acelora care vor rămâne să-şi desfăşoare activitatea în continuare în cadrul Cancelariei de stat. Spre regret, cu adevărat şi atunci era creată o unitate de reformă a administraţiei publice centrale. În perioada anilor 2010-2016 nu am activat în cadrul structurilor guvernamentale, dar nu văd să se fi modificat lucrurile prea simţitor în această direcţie”.

Europa Liberă: Ion Gumene de la Centrul analitic Expert-grup, cu care am discutat ieri, spunea că pe vremea când a lucrat el în Cancelaria de stat nu ştia exact cu ce se ocupă anumite instituţii ce ţin de Cancelarie. În această reformă vor fi incluse şi instituţiile din subordonarea Cancelariei, precum Editura Universul, Casa Presei şi multe altele, care nu au fost evaluate de-a lungul anilor?

Valentin Guznac: „Bine, la etapa iniţială, la moment noi avem o hotărâre de guvern care prevede reforma Cancelariei de stat, paşii necesari conform prevederilor legale au fost făcuţi, oamenii care activează sunt preavizați cu referinţă la eventuala disponibilizare. La etapa aceasta nu se conţine în hotărârea de guvern prevederi care ar ţine de modificările respective din cadrul unor structuri din subordinea Cancelariei de stat, dar asta nu înseamnă că nu ne vom mişca pe această dimensiune. Este important să facem paşii consecvent, adică sa facem primul pas – vorbim de reforma Cancelariei, în continuare va veni reforma guvernului, aşa cum a fost declarat şi de către domnul prim-ministru şi aşa cum prevede, de fapt, şi strategia de reformă a administraţiei publice. Şi în continuare vom merge cu anumite modificări în sensul necesităţii de a optimiza, pe de o parte, şi pe de altă parte, de a crea condiţii de economie a resurselor financiare care foarte adesea se consumă neargumentat şi într-o măsură neoptimală”.

Europa Liberă: Când ar urma să înceapă această a doua etapă? E vorba de anul 2017, aşa cum era indicat în strategia adoptată ieri?

Valentin Guznac: „Până la finele lunii decembrie trebuie să finalizăm procedura de reformă a Cancelariei şi bănuiesc că, conform strategiei, chiar începând cu luna ianuarie se va merge pe calea reformei şi a guvernului şi a autorităților publice centrale”.

Europa Liberă: Aţi pomenit de disponibilizări, vor exista şi disponibilizări de personal, au fost anunţaţi?

Valentin Guznac: „Evident că vor exista, dar trebuie să pornim de la o realitate care există, de exemplu în Cancelaria de stat avem un număr destul de mare de unități vacante. Şi în situaţia în care va fi necesar să facem aceste reduceri, adică este necesar să conștientizăm că oamenii care activează eficient vor fi afectaţi într-o măsură neconsiderabilă. Cunoaştem că şi în ministere, şi în mai multe autorităţi subordonate ministerelor există multe funcţii vacante care nu au fost suplinite. Vă aduceţi aminte că în luna august, dacă nu mă înşel, s-a stabilit o interdicţie aşa-numită cu referință la completarea unităţilor de funcţiilor vacante din diferite autorităţi statale pentru a nu angaja oameni şi la momentul în care vom veni cu aceste optimizări să fim nevoiţi să reducem oameni care activează. Vor fi reduceri de unităţi în toate ministerele atunci când va demara acest proces, dar în într-o măsură neesențială vor fi afectaţi oamenii”.

Europa Liberă: Dar acum aveţi o analiză cam cât personal ar urma să fie redus sau câte funcţii?

Valentin Guznac: „Reducerile vor fi în jur de 30%”.

Europa Liberă: Şi la nivel de guvern?

Valentin Guznac: „Probabil că se va păstra aceeași legitimitate”.

XS
SM
MD
LG