Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Ne vom apăra victoria”


Igor Dodon, 15 noiembrie 2016
Igor Dodon, 15 noiembrie 2016

Învingătorul alegerilor prezidențiale a deplâns faptul că tabăra învinsei Maia Sandu refuză să recunoască rezultatele preliminare ale alegerilor.

Maia Sandu a anunțat, luni, că adună probe despre încălcări comise la alegeri, pentru a depune contestații în justiție. Astăzi, la o conferință de presă, Igor Dodon a spus că oamenii au dreptul la proteste, dar a cerut „oponenților” să aleagă „liniștea”, sugerând că el însuși își oprește proprii susținători să iasă în stradă.

Câștigătorul cursei prezidenţiale socialistul Igor Dodon a spus că regretă că oponenţii politici refuză să se împace cu înfrângerea, ceea ce după părerea sa probează lipsa de maturitate politică. Dodon le-a reproșat partidelor învinse că ar incita oamenii la ură şi la acțiuni de protest. Igor Dodon a declarat că la nevoie îşi „va apăra victoria”. „Vom fi sute de mii. Nu vă jucaţi cu focul”, a repetat de câteva ori.

„Atât Comisia Electorală Centrală, cât şi numărătoarea noastră paralelă a confirmat că noi am învins în acest scrutin prezidențial. Alegerile au fost recunoscute deja de către numeroși observatori internaționali. Dacă voi credeţi că noi nu ne vom apăra această victorie, nu vă jucaţi cu focul. Vă promit că vom apăra această victorie şi nu vom ceda. Va fi nevoie vom fi sute de mii în piaţă. Va fi nevoie vom fi sute de mii în piaţă”.

Igor Dodon a dat din nou asigurări că va fi președintele tuturor cetăţenilor, indiferent de opţiunile geopolitice, identitare, ideologice. Viitorul președinte socialist a spus că acordurile cu UE vor rămâne în vigoare şi s-a angajat, repetat, să restabilească bunele relaţii economice cu Federaţia Rusă.

Simpatizanţii Maiei Sandu, dar şi simpli observatori au constatat că Igor Dodon în interviurile acordate presei ruse nu a stat să aștepte validarea alegerilor, dar şi-a anunțat deja o vizita la Moscova, până la finele anului, s-a angajat să rezolve diferendul transnistrean, prin federalizarea Republicii Moldova, şi a anunțat intenția de a iniția un eventual referendum în privința aderării la Uniunea Eurasiatică şi denunțării Acordului de Asociere semnat cu UE.

Maia Sandu nu recunoaște rezultatele scrutinului de duminică şi spune că adună contestaţii pentru a le depune cat de curând la CEC. A fost obstrucționat dreptul la vot în cazul „a zeci de mii de alegători din diaspora”, susţine lidera PAS, ar fi fost depistat cazuri de votare în locul altor persoane sau situaţii în care rezultatele candidaților ar fi fost inversate în unele localităţi. „Frauda lor e mai mare decât cele 69 de mii de voturi diferenţă. Haideți să nu-i lăsăm să ne fure și votul”, s-a adresat Maia Sandu simpatizanților ei de pe Facebook.

Reprezentantul PAS Sergiu Litvinenco a afirmat că formaţiunea adună contestaţii de la persoanele din diaspora care nu au reuşit să voteze şi care deleagă PAS să le prezinte la CEC în locul lor. Ar fi vorba de 18 mii de contestații. Deocamdată Sergiu Litvinenco nu a dezvăluit dacă dosarul celor care nu au reuşit să voteze peste hotare va ajunge în instanţă, în eventualitatea în care CEC nu le va lua în calcul. Dar nici nu a dorit să precizeze ce alte acțiuni ar putea urma.

„Nu văd de ce CEC ar trebui să respingă aceste contestații în situaţia în care acolo este clar, ei singuri au recunoscut că s-au epuizat stocurile de buletine. Sunt mai multe semnale. Este vorba de votarea multiplă, este vorba de turism electoral. Avem cel puţin un caz sigur în Transnistria, cu o persoană care a votat în două secţii de votare. Noi am depus contestaţie în ziua votului la Inspectoratul General de Poliţie pe transportarea ilegală a alegătorilor din stânga Nistrului şi, din probele video, pare că aceste persoane au fost şi plătite”.

Joi sau vineri, după ce vor sosi procesele verbale de la secţiile din America şi Asia, CEC ar urma să consemneze rezultate alegerilor printr-un proces-verbal şi să prezinte pachetul de documente spre validare Curţii Constituţionale. Înalta Curte a amintit luni că, potrivit legislaţiei, are zece zile pentru a valida alegerilor, „dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestațiilor”, doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanţele de drept comun.

Previous Next

XS
SM
MD
LG