Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: „Nimic semnificativ nu se va întâmpla în relațiile dintre R. Moldova și Rusia, ca urmare a alegerii domnului Dodon”


Interviul dimineții cu analistul politic senior fellow la Jamestown University din Statele Unite.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova a fost necivilizată, cu atacuri josnice împotriva Maiei Sandu. Aşa descrie situația Vladimir Socor, senior fellow la Jamestown University din Statele Unite, unul dintre comentatori occidentali preocupați de politica de la Chișinău.

Europa Liberă: A câștigat socialistul Igor Dodon șefia statului Republica Moldova. El zice că vrea să restabilească legăturile strânse cu Federația Rusă. Cum va face acest lucru?

Vladimir Socor
Vladimir Socor

Vladimir Socor: „Nu văd cum va face acest lucru. Legăturile dintre Republica Moldova și Rusia nu depind de personalități, depind de factorul obiectiv. Tot ce va putea Igor Dodon să realizeze va fi să obțină permisiunea pentru încă vreo câteva companii de fructe sau de vin moldovenești, câteva selectate, să aibă acces pe piața rusă. Rusia nu are bani să susțină economia Republicii Moldova, nu are bani nici măcar să susțină Transnistria.”

Europa Liberă: Dar presa internațională titrează altceva, că victoria lui Igor Dodon în Moldova poate fi un semnal de alarmă pentru UE în fața unei Rusii tot mai expansioniste.

Vladimir Socor: „Nu sunt deloc de acord. Propaganda domnului Plahotniuc a căutat să creeze și să exagereze mitul amenințării din partea unui președinte pro-rus cum ar fi Igor Dodon. A fost numai un mod, și este, rămâne în continuare, un mod de-al domnului Plahotniuc de a demonstra că dânsul este folositor Occidentului și un mod de a-i cere Occidentului să-l tolereze pe domnul Plahoniuc la putere și să nu pună guvernului său condiționalități prea stricte.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:52 0:00
Link direct

În realitate, domnul Igor Dodon nu poate să facă nimic periculos și, în general, foarte puțin în orice domeniu. Împuternicirile sale ca președinte sunt foarte limitate. Spuneam adineauri, Rusia nu are ce să ofere Republicii Moldova, nu poate să cumpere orientarea Republicii Moldova pentru a o face mai puțin pro-occidentală sau mai mult pro-rusească.

Puțini oameni din Republica Moldova conștientizează faptul că producția agricolă nu este competitivă nici pe piața Rusiei, nu numai pe piața occidentală. Din cauza eșecului guvernărilor de a atrage investiții pentru îmbunătățirea producției agricole, piața rusă a devenit prea pretențioasă pentru produsele agricole de slabă calitate moldovenești. Companiile moldovenești pot să concureze la nivelele de prețuri joase pe piața Rusiei, dar nu la produsele mai scumpe și de bună calitate.

Locul Republicii Moldova deja a fost ocupat de alți exportatori internaționali pe piața Rusiei. Și Republica Moldova a pierdut această piață în cea mai mare parte ireversibil, dacă Republica Moldova nu-și modernizează producția agricolă. Nimic semnificativ nu se va întâmpla în relațiile dintre Republica Moldova și Rusia, ca urmare a alegerii domnului Dodon.”

Europa Liberă: Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe noul șef de stat al Moldovei Igor Dodon și l-a invitat într-o vizită la Moscova. Și domnul Dodon a spus că prima vizită peste hotare o va efectua în Federația Rusă. Iar pentru presa rusă domnul Dodon a declarat deja că semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greșeală și el va lupta pentru a fi denunţat acest document.

Vladimir Socor: „Da, aşa spune domnul Dodon în Rusia. În realitate, domnul Dodon nu are această putere. Probabil că domnul Dodon se va preface că va cere Uniunii Europene renegocierea acordului. Domnul Dodon ştie foarte bine că Uniunea Europeană nu va renegocia acordul. El se va preface că va cere acest lucru de dragul alegătorilor săi, pentru că le-a promis. Şi după aceea se va întoarce către alegătorii săi şi le va spune: „Vedeţi, eu am încercat, dar Uniunea Europeană nu a dorit. Nu mai pot să fac nimic. Am încercat”.

Plahotniuc îl va folosi însă pe domnul Dodon pentru a-i deschide domnului Plahotniuc un coridor către Moscova. Domnul Plahotniuc va trimite mesaje particulare, nu în mass-media, către Moscova, spunând: „Iată, eu, care deţin puterea decisivă în Republica Moldova, eu puteam să decid rezultatul alegerilor prezidenţiale. Iată, eu l-am ajutat pe domnul Dodon să câştige”. Şi, într-adevăr, l-a ajutat foarte mult să câştige. Deci, un motiv pentru Rusia de a îmbunătăţi relaţiile cu domnul Plahotniuc. Domnul Plahotniuc nu este certat cu Moscova, nu a fost niciodată certat, deci, nu e vorba de a avea o reconciliere cu Moscova, dar de a avea relaţii mai bune decât are până acum cu Moscova. Pentru că domnul Plahotniuc nu va dori să-şi pună toate ouăle într-un singur coş, în coşul occidental.”

Europa Liberă: Dar preşedintele Putin de ce îl aşteaptă în vizită pe domnul Dodon? Ce ar putea să discute cei doi?

Vladimir Socor: „Dacă un preşedinte cu reputaţia de pro-rus a fost ales în Republica Moldova, e normal, e aproape obligatoriu pentru Kremlin să-l invite, mai ales, că acest preşedinte nou-ales, domnul Dodon, demult a spus că va face prima vizită la Moscova. Şi domnul Dodon foloseşte un limbaj diferit către un public diferit. El spune presei ruseşti că el, domnul Dodon, este prietenul Rusiei, în acelaşi timp, acelaşi domn Dodon le spune occidentalilor că el nu va face o politică pro-rusească, ci va continua direcţia europeană.

În cel mai rău caz, va face o politică de echidistanţă, de egalitate între Rusia şi Occident. Şi, într-adevăr, sunt convins că politica domnului Dodon va fi una a aşa-zisului dublu vector, de balanţă între Rusia şi Occident, o balanţă determinată nu de considerente strategice şi nici măcar economice, dar de considerente de politică internă.”

Europa Liberă: Dar lucrul acesta a încercat să-l facă şi domnul Voronin pe când era preşedinte. Şi ştiţi cum i s-a spus, că Moldova nu poate fi viţelul care să sugă de la două vaci.

Vladimir Socor: „Domnul Dodon va putea să facă o politică de dublu vector în retorică, dar fără consecinţe practice. Şi retorica va fi determinată de interesul său de a avea cât mai mulţi votanţi de stânga, dar de toate orientările şi de toate viziunile, să adune cât mai mulţi votanţi, inclusiv pro-ruşi, inclusiv pro-occidentali, dar pro-moldoveni. Va practica moldovenismul. Şi mi-e teamă că, dacă domnul Dodon va promova moldovenismul în mod agresiv din fotoliul prezidenţial, aceasta va avea urmări foarte nedorite în România. Aceasta va crea un curent de opinie publică şi, mai ales, de presă în România, care va complica relaţiile guvernului român cu o Moldovă condusă de Igor Dodon, chiar dacă Igor Dodon ca preşedinte nu exercită o influenţă politică reală şi nu ia decizii strategice.”

Europa Liberă: Igor Dodon în campania electorală a tot promis că luptă cu oligarhia. A ajuns la Preşedinţie, spunând că duce o luptă aprigă împotriva actualei guvernări. El zice că, chiar va continua să provoace alegeri parlamentare anticipate, înlăturând actualul guvern pro-european, astfel încât aliaţii lui să-şi poată implementa proiectele. Care va fi deznodământul?

Vladimir Socor: „Domnul Dodon nu are forţa necesară pentru a pune în aplicare niciuna dintre aceste promisiuni sau dintre aceste intenţii. Domnul Dodon va fi restricţionat la Preşedinţie nu numai de guvernare şi de celelalte instituţii oficiale ale statului, dar de aparatul instituţional neformal, neoficial al domnului Plahotniuc. Acel aparat care, de fapt, administrează statul printr-o verticală a puterii neformală a domnului Plahotniuc, aparat administrativ, reţele clientelare de patron-client, bazate pe fluxuri financiare.

Acestea ţin, de fapt, statul Republica Moldova în picioare, nu atât instituţiile oficiale, care sunt complet disfuncţionale. Şi tot acest complex va restricţiona puterile reale ale domnului Dodon, care va putea să ţină discursuri din fotoliul prezidenţial, dar nu va putea să influenţeze în mod semnificativ situaţia.”

Europa Liberă: Dar el acum va fi omul sistemului sau nu, venind în această funcţie?

Vladimir Socor: „Desigur. Domnul Dodon devine acum o parte a sistemului. Şi acest lucru îl va face să-şi piardă aureola de protestatar, care l-a menţinut foarte eficient la suprafaţa vieţii politice până acum. El deja a devenit o parte a sistemului. Domnul Dodon a folosit lozinci antioligarhice în campania electorală, deoarece aceste lozinci sunt lozinci politice câştigătoare. Dar domnul Dodon nu-l nominalizează pe domnul Plahotniuc în acest context, deoarece dânsul îşi rezerva întotdeauna posibilitatea de a face o înţelegere cu domnul Plahotniuc. Această înţelegere deja există şi o vedem din faptul că şase canale de televiziune ale domnului Plahotniuc au combătut-o aprig pe doamna Maia Sandu în această campanie electorală în modul cel mai josnic şi mai necivilizat.

Această campanie electorală a scos Moldova, cel puţin, sistemul politic al Republicii Moldova din zona civilizaţiei în zona anticivilizaţiei prin modul în care au încercat să o murdărească, să o calomnieze prin cele mai josnice minciuni pe Maia Sandu. O parte a alegătorilor din Republica Moldova a crezut aceste minciuni, o parte destul de mică, dar suficientă pentru a determina diferenţa de puncte procentuale, acum au devenit patru. Deci, acesta a fost factorul decisiv.

Fără televiziunile domnului Plahotniuc, care au dus o campanie totală împotriva Maiei Sandu, domnul Dodon ar fi pierdut alegerile. Acest lucru îl ştie toată lumea, îl ştiu socialiştii, îl ştie domnul Dodon, îl ştie Moscova. Pentru că Moscova, spre deosebire de alte capitale, are analişti foarte competenţi care urmăresc situaţia din Republica Moldova. Domnul Dodon îşi datorează alegerea sprijinului domnului Plahotniuc de pe ultimele sute de metri ale campaniei electorale.”

Europa Liberă: Care va fi atitudinea Uniunii Europene faţă de Republica Moldova condusă de Igor Dodon, cum va evolua cooperarea între Bruxelles şi Chişinău?

Vladimir Socor: „Eu văd că Uniunea Europeană este într-o stare de aşteptare. Desigur că va trebui să coopereze cu domnul Dodon, dar, repet, domnul Dodon nu va face politica şi strategia statului, el va fi acolo, va fi în oficiul prezidenţial, dar nu va face politica şi nu va determina strategiile statului. Uniunea Europeană va continua să facă ce a făcut şi până acum. În primul rând, să stea în aşteptare. Şi în al doilea rând, să condiţioneze orice ajutor şi orice relaţie de performanţe în domeniul reformelor. Iar aceste performanţe nu se aşteaptă de la preşedinte, pentru că nu preşedintele face reforme.

Aceste performanţe şi condiţionările respective au de a face cu guvernul, nu cu preşedintele. Deci, acest lucru va continua din partea Uniunii Europene, indiferent de persoana preşedintelui. Iar în ceea ce priveşte alegerile parlamentare, că m-aţi întrebat, prevăzute pentru următorii doi ani, domnul Plahotniuc va face nişte mişcări tactice care, din nou, vor surprinde pe toţi, vor dezechilibra din nou viaţa politică. Şi anume, va folosi această majoritate parlamentară artificială pe care a înjghebat-o pentru a modifica legislaţia Codului Electoral, pentru a face ca jumătate din numărul membrilor Parlamentului să fie aleşi în circumscripţii uninominale.

Şi, din informaţiile mele, am aflat că domnul Plahotniuc deja alege anumiţi politicieni în diferite raioane din Republica Moldova, pe care el îi selectează ca să fie candidaţi în circumscripţii uninominale. Îi numeşte, de fapt, ca pe un fel de mici baroni locali, va asigura fluxuri financiare care să se îndrepte în direcţiile lor. Deci, sunt un fel de mici vasali locali, pe care domnul Plahotniuc îi pregăteşte să fie candidaţi uninominali, probabil, din afara Partidului Democrat, în postura de candidaţi individuali, cu care va face o nouă majoritate parlamentară, mai durabilă şi mai solidă decât actuala majoritate parlamentară compusă din transfugi din patru sau cinci partide.”

Europa Liberă: O parte din populaţia Republicii Moldova zice că în acest scrutin a câştigat revolta şi dezbinarea, valul de proteste ar putea să se accentueze. Ce se va întâmpla în relaţia noul preşedinte şi stradă, dacă cresc nemulţumirile?

Vladimir Socor: „Scorul de 48% obţinut de Partidul PAS cu Maia Sandu şi Platforma DA cu Andrei Năstase, ei împreună au obţinut acest scor, este o performanţă superbă, aproape eroică, în condiţiile în care Maia Sandu şi sprijinitorii ei au avut resurse practic egale cu zero, finanţarea aproape zero, niciun acces la resurse administrative, niciun acces la piramida guvernamentală şi administrativă, canale de televiziune care îi împroşcau pe ei, fără ca ei să poată da replica. Deci, inegalitatea a fost una de proporţii, pur şi simplu, monstruoase. Şi faptul că ei s-au angajat în această luptă atât de inegală este un gest eroic. Iar faptul că au obţinut 48% este o performanţă splendidă, o bază foarte solidă pentru ca aceste două partide să crească, cu condiţia ca ele să aibă sprijinul corespunzător din Occident. Acest lucru este indispensabil, dar şi din partea unor oameni de afaceri din Republica Moldova care nu s-au implicat de partea acestor partide în campania electorală.”

Europa Liberă: Dacă creşte revolta, ce face Igor Dodon ca preşedinte?

Vladimir Socor: „Revolta, dacă creşte, nu va fi împotriva lui Igor Dodon, va fi împotriva sistemului din care Igor Dodon formează numai un element. Igor Dodon va fi, probabil, pus într-o situaţie neconfortabilă, între opoziţia antioligarhică din care el pretindea să facă parte până recent, pe de o parte, şi guvernarea pe care dânsul o serveşte şi căreia dânsul îi datorează Preşedinţia, pe de altă parte. Deci, Igor Dodon va fi pus într-o situaţie neconfortabilă. Dar, repet, valul protestatar nu se îndreaptă contra lui Igor Dodon.”

Europa Liberă: Se va îndepărta sau nu România de Republica Moldova?

Vladimir Socor: „Nu. Nu se va îndepărta. Nu are niciun motiv să se îndepărteze. Rolul României în viaţa politică din Republica Moldova și în relaţiile bilaterale este în creştere. Prestigiul României este în creştere. România are surplus bugetar, are creştere economică consistentă, are capacitatea să ofere credite. Modelul luptei contra corupţiei în România este un model foarte atrăgător pentru lupta împotriva corupţiei, ce-i drept, de jos în sus. În Republica Moldova rolul României nu poate decât să crească, dacă România continuă în aceeaşi direcţie a progresului, în care România a avansat remarcabil în ultimii câţiva ani.”

Europa Liberă: Domnul Dodon a promis să lichideze curentul unionist.

Vladimir Socor: „Acestea sunt nişte declaraţii de campanie electorală, declaraţii demagogice pentru moldoveniştii şi rusofilii cei mai radicali. Ce poate să facă domnul Dodon concret ca să interzică un curent unionist? Nu are niciun fel de mijloace, niciun fel de pârghii. Domnul Dodon a căutat, pur şi simplu, să-şi înşele sau să-şi amăgească propriul electorat. Domnul Dodon nu are nicio pârghie, niciun mijloc de a interzice fie un curent unionist, fie orice altceva. Nu are această putere.”

Europa Liberă: Şi ce se întâmplă, dacă îşi dezamăgeşte propriul electorat?

Vladimir Socor: „Partidul Socialiştilor va scădea în influenţă. Domnul Plahotniuc are această intenţie de a crea un mare partid cu etichetă social-democrată cu care domnul Plahotniuc să adere la internaţionala socialistă. Are nevoie de elemente cu culoare socialistă, social-democrată în acest partid, bloc. Şi cu siguranţă că domnul Plahotniuc va rupe nişte elemente de la Partidul Socialiștilor, ca să le introducă în blocul său. Socialiştii au fracţiunea cea mai mare din Parlament şi domnul Plahotniuc nu vrea să aibă o fracţiune socialistă atât de mare în Parlament.”

XS
SM
MD
LG