Linkuri accesibilitate

Igor Dodon și Maia Sandu față în față la televiziune


Pînă una alta doar reproșuri reciproce în așteptarea dezbaterii de la ProTV Chișinău anunțată pentru joi.

In perioada care a mai ramas pina la al doilea tur de scutin pentru alegerile prezidentuiale directe din Moldova, candidatii si echipele lor electorale încearca sa-i convinga pe absenteisti sa iasa la vot si pe sprijinitorii altpr candidati, exclusi de la acest al doilea tur. O relatare a corespondentei noastre despre intrevederile față în față la televiziune ale celor doi candidati.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00
Link direct

La o primă dezbatere televizată din acest tur, cea de joi de la postul ProTV Chişinău, atât Maia Sandu, cât şi Igor Dodon şi-au confirmat participarea. Este deocamdată sigura dezbatere televizată bătută în cuie, ne-au spus reprezentanţii staffurilor electorale ale celor doi candidaţi. Maia Sandu şi Igor Dodon vor participa, cel mai probabil, şi la cel puţin o dezbatere la postul public de televiziune. M1 are programate de tot trei runde de dezbateri, două obişnuite, şi alta cu profil economic, pe care o organizează IDIS Viitorul, dar o găzduieşte postul public de televiziune.

Până acum, liderul socialiştilor nu a participat la nici o dezbatere televizată. La majoritatea din ele, Igor Dodon şi-a trimis reprezentanţi, inclusiv la cele câteva la care urma să se confrunte cu Maia Sandu.

Spre deosebire de liderul socialiştilor, Maia Sandu a participat la aproape toate dezbaterile televizate care au avut loc înainte de primul tur al scrutinul. Din acest punct de vedere, se aşteaptă ca Maia Sandu să-şi pregătească mai riguros dezbaterile care vor urma, consideră unii experţi în comunicare.

Într-un mesaj pe facebook în care Igor Dodon şi-a anunţat de această dată disponibilitatea de a participa la dezbateri, el a avertizat-o pe oponenta sa că îi va adresa întrebări incomode „pe care alţii s-au temut sau nu au ştiut să i le adreseze”. Igor Dodon a acuzat-o totodată pe oponenta sa de lipsă de sinceritate şi a pretins că aceasta ar avea „mai multe schelete în dulap” pe care el s-ar vedea obligat să le scoată, unul câte unul, la vedere.

„Dodon ştie foarte bine că eu nu am schelete. Dacă aveam schelete, le arăta de mult prin holdingul lui, acum având şi el un holding, un pic mai mic decât cel al lui Plahotniuc, dar pe care îl foloseşte într-o manieră la fel de manipulatoare şi de necivilizată. Ei până acum nu au reuşit să găsească nimic care mi-ar incrimina mie anumite lucruri, singurele invenţii ale lor au fost minciunile. De aceea, vom avea o discuţie foarte interesantă. Pentru că despre el s-a scris foarte mult în presa independentă, în presa de investigaţie şi el nu a dat niciun răspuns”, i-a răspuns Maia Sandu într-un interviu pe care ni l-a oferit.

Totodată, lidera PAS i-a reproșat oponentului său că până acum s-a eschivat de la dezbateri, demonstrând astfel, crede Sandu, „lipsă de respect faţă de cetăţeni”.

Angela Stafii
Angela Stafii

Confruntările televizate între cei doi, dacă acestea vor avea totuşi loc, vor fi cel mai probabil agresive şi violente, anticipează consultanta în politici publice, Angela Stafii. Ea crede că ei îşi vor face un mare deserviciu dacă vor refuza să participe la aceste dezbateri televizate, mai cu seamă acum, când fiecare vrea să mobilizeze un număr mai mare de absenteişti:

„Este foarte important ca ei să se prezinte şi nu atât pentru susţinătorii unuia sau altuia, dar mai degrabă pentru cei indecişi. Avem un mare grup de oameni care încă nu ştiu cu cine să voteze şi nu sunt convinşi. Mai avem şi scepticii care în general nu vor să iasă la vot. ”

Să se concentreze pe punctele slabe din programul electoral al oponentului şi nu pe păcatele din trecut, este sfatul pe care îl are experta pentru fiecare dintre candidaţi. Spectatorilor Stafii le recomandă să analizeze atent promisiunile auzite şi să le confrunte cu atribuţiile reale pe care le rezervă constituţia unui şef de stat în Republica Moldova:

„Noi am ieşit cumva din atribuţiile reale ale preşedintelui şi promitem marea şi sarea. E foarte important ca oamenii să înţeleagă care este realitatea. Spectatorii ar trebui să se uite şi la atitudinea pe care o au candidaţii faţă de cetăţeni, la cât de receptivi sunt la nevoile oamenilor, inclusiv la nevoia de libertate, de circulaţie liberă, de bunăstare, de exemplu. Cu toate acestea, preşedintele nu poate face foarte multe şi acesta este punctul de bază. Preşedintele este o persoană care ne reprezintă şi care, în general, este deschisă spre dialog cu cetăţenii.”

XS
SM
MD
LG