Linkuri accesibilitate

De ce s-a retras Marian Lupu din campania prezidențială?


Raluca Răducanu: „Aş spune mai degrabă că retragerea candidatului PD vine probabil ca să tranșeze rezultatul alegerilor încă din primul tur.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct

Altruism, realism politic, cinism, convingeri sincer europene, ce a determinat decizia, de ultim moment, a lui Marian Lupu de a se retrage din cursa prezidențială? Alla Ceapai a stat de vorbă cu mai mulți analiști politici.

Retragerea din cursa prezidenţială a candidatului puterii Marian Lupu l-ar avantaja pe candidatul stângii, pro-rusul Igor Dodon, mai curând, decât pe candidata opoziţiei pro-europene Maia Sandu, în favoarea căreia Lupu a sugerat că se retrage. Este o primă constatare a analiştilor cărora le-am cerut opinia. Ei observă că manevră la care s-a procedat pe ultima sută de metri de campanie se înscrie într-un şir de acţiuni care păreau să indice că eforturile guvernării, dominată de PD, ar fi să-i asigure un vot covârșitor deja din primul tur candidatului stângii Igor Dodon, despre care s-a speculat că ar fi candidatul de rezervă al guvernării.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, spune că e şi o încercare a democraţilor să iasă oarecum onorabil dintr-un scrutin care oricum le-ar fi adus, cel mai probabil, o înfrângere:

„Retragerea la această fază ar însemna de fapt o încercare de a ieşi cu o imagine neşifonată în aceste alegeri prezidenţiale care ar avea şi repercusiuni asupra imaginii PD. Susţinerea declarată în favoarea Maiei Sandu este un fel de cadou, un dar otrăvit. S-ar putea întâmpla ca o parte din electorat să interpreteze această susţinere ca şi o posibilă înţelegere existentă între Maia Sandu şi Vlad Plahotniuc, care ar putea avea ca şi efect diminuarea electoratului potenţial al Maiei Sandu. Asta l-ar favoriza, teoretic vorbind pe Igor Dodon. Cine ar avea de câştigat din acest anunţ? Ar avea de câştigat domnul Plahotniuc şi echipa lui. Domnia sa ar prefera ca învingătorul scrutinului să fie domnul Igor Dodon care care ar putea găsi mult mai uşor limbă comună.”

Experta de la Bucureşti, Raluca Răducanu, directoarea Centrului de studii Est-Europene crede că decizia de retragere a candidatului PD, anunţată cu doar câteva zile înainte de alegeri, vine să dezorienteze electoratul:

„Ei au anunţat că se retrag în favoarea candidatei pro-europene Maia Sandu, pentru un parcurs european al Republicii Moldova. cred că o retragere autentică în acest sens ar fi fost eventual cu două săptămâni înainte sau cu o lună înainte de primul tur de scrutin. Cu trei sau patru zile înainte de alegeri, am impresia că trebuie respectate şi câteva reguli din codul electoral, iar timpul acesta foarte scurt nu face decât să dezorienteze electoratul. Sunt sceptică în privinţa faptului că electoratul PD sau al lui Marian Lupu se va îndrepta spre Maia Sandu. Sunt profile cumva diferite. Aş spune mai degrabă că retragerea candidatului PD vine probabil ca să tranșeze rezultatul alegerilor încă din primul tur. În cazul în care electoratul Maiei Sandu sau electoratul anti-sistem nu se mobilizează masiv, cel mai probabil alegerile vor fi câştigate din primul tur de Igor Dodon.”

Fostul politician democrat Andrei Popov, fost ambasador al Republicii Moldovei la Viena notează pe reţeaua de socializare Facebook că democraţii ar fi înţeles că, în pofida investiţiilor masive în această campanie electorală, Marian Lupu nu va intra în turul doi, iar această înfrângere ar fi accentuat criza de legitimitate care planează asupra acestei guvernări.

Alţi analişti comentează că prin acest „gest” democraţii ar urmări să obţină şi o evetuală apreciere din partea partenerilor occidentali, ceea ce ar oferi un plus de imagine actualei guvernări.

XS
SM
MD
LG