Linkuri accesibilitate

Cronica unei retrageri: Marian Lupu și calculele electorale ale ieșirii sale din cursa prezidențială


Igor Dodon: e departamentul de stat. Maia Sandu: e un fals ajutor.

Cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale, candidatul partidului democrat ce domină coaliţia guvernamentală, Marian Lupu, a anunţat că se retrage din competiţie, pentru a-i spori şansele Maiei Sandu de a căştiga alegerile în faţa socialistului Igor Dodon. Un alt candidat, liderul PPE, a lăsat şi el să se înţeleagă că se gândește astfel de retragere. Numai că lidera PAS nu crede în bunele intenţii ale oponenţilor săi şi spune că gestul ar fi menit să-l ajute de fapt pe Igor Dodon. Liliana Barbăroşie relatează.

Marian Lupu, cotat în ultimele sondaje cu 10-12%, a făcut anunţul neaşteptat la o conferință de presă comuno cu prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc. El a spus că ultimele analize din ajunul scrutinului îi lasă şanse doar unui candidat pro-european, liderei PAS, Maia Sandu, să-l învingă pe Igor Dodon, de aceea biroul executiv al partidului lui ar fi luat această decizie:

„Este o decizie tactică bazată pe responsabilitate politică. Are la bază un obiectiv important: de a sprijini ajungerea la funcția de președinte a unui om care va continua proiectul european”, a declarat Marian Lupu.

„Poate e şocantă, dar pentru noi e o decizie calculată, logică care reiese din interesul major al ţării, din polarizarea excesivă de pe scena politică. Ne dorim să consolidăm vectorul european, pentru ca el să devină ireversibil”, a continuat Vlad Plahotniuc.

Un anunţ similar celui al democraţilor era aşteptat în seara zilei de miercuri și din partea lui Iurie Leancă, a cărui pondere în sondaje este însă mult mai mică - în jur de 3%. Leancă a păstrat însă suspansul.

Chiar dacă până acum acesta a respins câteva îndemnuri să se retragă în favoarea Maiei Sandu, inclusiv venite din sânul familiei politice europene din care teoretic ar face parte formaţiunea sa, Iurie Leancă a dat doar de înţeles că ar putea să-l urmeze pe Lupu, pentru că după decizia acestuia situaţia electorală s-ar fi schimbat, fără însă să intre în detalii.

Pe Maia Sandu decizia democraţilor a prins-o la o întâlnire cu alegătorii la care a mers însoţită de primul său aliat, liderul DA, Andrei Năstase. Mai întâi pe FB, iar apoi vorbind în direct la un post de televiziune, lidera PAS a spus că vede în retragerea lui Lupu un gest de „fals sprijin”, de care va beneficia de fapt Igor Dodon:

„Ca nişte laşi ce sunt, au hotărât să se ascundă după numele meu. Pentru mine este clar că acesta este un măr otrăvit şi că singurul scop al acestei acţiuni este să-l ajute pe Dodon să câştige alegerile prezidenţiale din primul tur. Am toată încrederea că oamenii vor înţelege aceste combinaţii murdare ale PD şi vor face alegerea corectă.”

Reacţia liderului socialist Igor Dodon, care conduce în sondajele de opinie electorală, a fost că retragerea lui Lupu ar fi fost convenită de Plahotniuc cu Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Liderul liberal, Mihai Ghimpu, aliatul de la guvernare al democraţilor, care candidează şi el în acest scrutin, a exprimat un punct de vedere similar celui al liderei PAS. Participând la o dezbatere, Ghimpu a spus că e o decikzie care îl favorizează pe Dodon.

Retragerea lui Lupu a dat peste cap o dezbatere electorală, anunţată de marți, în care acesta ar fi urmat să se confrunte cu socialistul Dodon, după în toată campania cei doi refuzaseră invitaţiile televiziunilor sau îşi trimiseseră reprezentanţi.

Faptul că dezbaterea a fost anulată chiar înainte de a începe, după prânz, ar putea să însemne fie o decizie cu adevărat spontană, fie o manevră ordinară care nu mai miră pe nimeni în timp de campanie electorală.

XS
SM
MD
LG