Linkuri accesibilitate

Un pirat cibernetic din Statele Unite atacă pagina Internet a Ministerului de Externe rus


Mesajul lui Jester: „Tovarăși... opriți atacurile împotriva americanilor”.

Confruntarea cibernetica America-Rusia, legată de alegeri capata accente greu de imaginat pina nu demult. Ce are de spus un pirat cibernetic american despre cele intimplate? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Piratul cibernetic american, cunoscut sub numele de Jester a atacat la rîndul sau vineri pagina de internet a Ministerului rus de externe, cu mesajul „Opriti atacurile impotriva americanilor”. Persoanele care au vizitat pagina ministerului au auzit mai intii un semnal sonor, folosit in Statele Unite pentru cazuri de urgenta, dupa care au putut vedea scrisoarea adresata de Jester, ministerului.

In textul respectiv, care acum nu mai este vizibil, dar a putut fi vazut si simbata, Jester descrie activitatile impotriva carora obiecteaza. Mesajul era „Tovarăși! Întrerupem programul obișnuit al Ministerului Rus de Externe pentru a vă aduce la cunoștință următorul mesaj de importanta publica. Opriti-va! Sinteti poate capabili sa faceti presiuni asupra tarilor din jurul vostru, dar asta e America. Nimeni nu este impresionat sau influențat de ce faceti”.

Nemultumirile lui Jester fata de activitatile rusilor vizeaza diverse aspecte, inclusiv politice, in conditiile in care agentii de informatii americane au acuzat in mod specific Rusia pentru atacurile impotriva sistemului informatic al Partidului Democrat si faptul ca fac publice prin wikileaks emailuri de natura sa influenteze rezultatul alegerilor.

Presedintele Putin neaga ca tara sa ar avea vreun amestec dar Jester scrie „Sa fim seriosi, stiu ca tu esti in spatele atacurilor, chiar daca sint folositi intermediari, si tu stii foarte bine ca ai facut-o. Acum opreste atacurile inainte ca sa-mi pierd cumpatul”. Aparent, avertismentele lui Jester sint legate de cele intimplate vineri cind furnizori de internet au fost atacati, efectul fiind o perturbare masiva a serviciilor.

In trecut, Jester a avertizat agentii federale americane cu privire la atacuri teroriste potentiale, informatii obtinute dupa ce piratase retele de comunicatii. El a anihilat si retele jihaidiste. Exista numerosi imitatori ai lui Jester, dar acesta are un cont public pe twitter si un blog. El pretinde ca este un fost militar american care a lucrat la o firma de securitate cibernetica. Intr-un profil realizat de CNN, Jester spune ca a inceput sa actioneze dupa ce a inteles radicalizarea internetului, care a devenit un instrument de recrutare si pregatire a unor elemente teroriste.

XS
SM
MD
LG