Linkuri accesibilitate

Valeriu Ghilețchi: „Este nevoie de un președinte foarte activ, pentru a construi un viitor”


Valeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi

Un interviu cu un candidat independent în alegerile prezidențiale din R. Moldova.

Valeriu Ghilețchi a fost ales deputat în trei legislaturi. Este membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană și membru al delegației Moldovei la APCE.Pe lângă cariera politică, Valeriu Ghileţchi este unul din pastorii Bisericii „Isus Salvatorul” din Chişinău. Anterior a fost preşedintele cultului baptist din Republica Moldova şi preşedintele Federaţiei Europene Baptiste. Recent acesta şi-a anunţat candidatura pentru preşedinţia Republicii Moldova.

Europa Liberă: În studioul Europei Libere de la Chișinău, domnul Valeriu Ghilețchi, deputat neafiliat, mai nou potențial candidat pentru funcția de șef de stat. Cât de importante sunt aceste alegeri prezidențiale și, de fapt, care e miza acestui scrutin din 30 octombrie?

Valeriu Ghilețchi: „Alegerile sunt foarte importante. Ele au fost așteptate de oameni mai mulți ani de zile. În ultimii douăzeci de ani nu am avut alegeri directe ale președintelui țării.

Eu am făcut parte din grupul care a inițiat reforma constituțională în anul 2000. Reforma constituțională a fost inițiată atunci din cauza unei bătălii, a unui conflict care s-a iscat între președintele republicii și Parlament. În urma acelei crize, s-a decis să se modifice Constituția. Din păcate, în ultimele minute a fost introdus un amendament de Partidul Comuniștilor prin care s-a majorat numărul de deputați pentru a alege președintele țării, ceea ce a dus la un blocaj.

Anul acesta, Curtea Constituțională a declarat acel amendament neconstituțional și a revigorat norma anului 2000.”

Europa Liberă: Deși unii experți spun că și acest lucru s-a făcut la limită.

Valeriu Ghilețchi: „Admit criticile unor experți, dar argumentele convocate de Curtea Constituțională și faptul că acest amendament, într-adevăr, a fost introdus fără avizul Curții, este pertinent.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:18 0:00
Link direct

Europa Liberă: De ce mai există temeri că ar putea să nu aibă loc acest scrutin prezidențial?

Valeriu Ghilețchi: „Mie îmi vine straniu să văd aceste argumente, presupun că există anumite forțe, deși nu pot înțelege până la capăt care ar fi raționamentul răspândirii unor asemenea zvonuri. Când domnul Filip a fost în Parlament i-am adresat această întrebare, el a confirmat că, de fapt, Guvernul va respecta decizia Curții Constituționale și va organiza acest scrutin așa cum prevede legislația.”

Europa Liberă: Vă întrebam despre miza acestor alegeri.

Deputatul Valeriu Ghilețchi
Deputatul Valeriu Ghilețchi

Valeriu Ghilețchi: „Da. Privind la miza acestor alegeri. Personal am decis să candidez la aceste alegeri din următorul considerent: dacă în urma acestor alegeri va fi ales un președinte care își propune, de fapt, să lupte cu Parlamentul Republicii Moldova, cu alte instituții, mie mi se pare că noi greșim. Noi am mai trecut prin această perioadă. Eu cred că este nevoie de un președinte foarte activ, dar un președinte care va veni nu pentru a lupta împotriva cuiva, împotriva anumitor lucruri, dar pentru ceva, pentru a construi un viitor.”

Europa Liberă: Șeful statului are împuternicirile sale și el trebuie să le onoreze.

Valeriu Ghilețchi: „Exact, dar aceste împuterniciri pot fi folosite în mod diferit. Spre exemplu, domnul Obama, când a fost ales președinte al Statelor Unite ale Americii, a venit cu acest mesaj de reunificare a societății. El înțelegea foarte bine, deși într-o țară prezidențială, cum sunt Statele Unite ale Americii, el înțelegea foarte bine că fără o conlucrare cu Congresul nu poți soluționa problemele care stau în fața națiunii.

Eu consider că e nevoie de un președinte care ar fi un adevărat mediator al ramurilor puterii în stat, un președinte care n-ar permite ca bătălia politică să dăuneze societății. După 25 de ani noi am fost martori la mai multe lupte politice, la divizări, la o polarizare a societății care se făcea în mod intenționat pentru a obține dividende politice și nu ne-am prea mișcat înainte, n-am obținut prea multe progrese. Sunt convins că este nevoie să schimbăm această atitudine.”

Europa Liberă: Dar acest lucru trebuie să-l înțeleagă și Executivul, și Parlamentul, nu doar Președinția. Pentru că confruntarea uneori vine nu neapărat de la reședința prezidențială.

Valeriu Ghilețchi: „O confruntare în limitele legii, în limitele cadrului constituțional este și benefică. Dar nu e bine să ajungem la o confruntare de dragul confruntării sau de dragul obținerii unor dividende politice.”

Europa Liberă: Dacă ajungeți președinte cu ce începeți?

Valeriu Ghilețchi: „Voi începe prin a transmite un mesaj de consolidare a întregii națiuni. Societatea este divizată pe mai multe criterii, criterii politice, criterii geo-politice, criterii religioase.”

Europa Liberă: Politicul a divizat societatea.

Valeriu Ghilețchi: „Aveți dreptate. Am menționat criza anului 2000. A fost această divizare a societății. Cred că este timpul să ne oprim din aruncat pietre, așa cum spune împăratul Solomon. E timpul deja să mai adunăm. După 25 de ani, după o experiență pe care am acumulat-o, deja este important ca întreaga clasă politică și națiunea să înțeleagă că dacă vrem să ne mișcăm înainte, dacă vrem să construim un viitor frumos pentru copiii noștri, pentru urmașii noștri, e nevoie să ne consolidăm pentru a ne îndrepta toate eforturile în a face lucruri bune pentru țară.”

Europa Liberă: Pe parcursul celor 25 de ani de independență, candidații independenți, indiferent pentru care fotoliu au aspirat, fie la deputăție, fie la Președinție, fie la primarul de Chişinău, au avut șanse minime ca să câștige. De ce ați decis să mergeți candidat independent?

Valeriu Ghilețchi: „Aveți dreptate, candidați independenți nu au prea avut șanse, un motiv a fost și legislația. În acest scrutin toți candidații sunt puși în condiții egale.”

Europa Liberă: Condiții egale însemnând adunarea celor 15 mii de semnături…

Valeriu Ghilețchi: „Exact.”

Europa Liberă: …timpul de antenă care va fi oferit de către televiziuni. La asta vă referiți?

Valeriu Ghilețchi: „Exact, la această mă refer. Condițiile pentru a te înscrie în cursa electorală, participarea la dezbateri electorale. Toți sunt puși în condiții egale pentru că alegem președintele țării. Dar în ultimii ani a scăzut foarte mult încrederea în partidele politice. E o problemă, evident că și clasa politică ar trebui să recepționeze acest mesaj.”

Europa Liberă: Dar explicația dumneavoastră de ce a scăzut raitingul partidelor politice? De ce lumea nu mai are încredere în formațiunile politice?

Valeriu Ghilețchi: „Partidele folosesc instrumente pentru a diviza societatea, pentru a obține dividende, iar ajungând la putere nu-și onorează promisiunile. Este important să avem un președinte de țară care va avea libertate decizională. Nu va depinde de un grup de persoane, nu va depinde de un partid politic în luarea deciziilor, dar se va orienta la interesul național, la interesul majorității cetățenilor. Pentru că un președinte ales independent, el nu are în spate aceste obligațiuni, aceste angajamente. Mâinile lui sunt mai libere. E interesul lui ca să demonstreze întregii națiuni că odată ajungând președinte el va face totul pentru binele țării.”

Europa Liberă: Șansele unui candidat independent care sunt?

Valeriu Ghilețchi: „Este mai greu să mă pronunț acum care ar fi această șansă. Odată lansându-mă în această campanie eu îmi doresc și voi depune toate eforturile ca să ajung în prima etapă în turul doi. Evident, ideal vorbind, fiecare și-ar dori din primul tur să câștige acest scrutin, dar chiar ajungând în turul doi deja va fi un rezultat formidabil, ceea ce îmi va mări șansele ca să pot obține și funcția de președinte al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar pe voturile căror segmente contați mai mult?

Valeriu Ghilețchi: „Pe votul oamenilor raționali, oamenilor care vor bine țării, oamenilor care au obosit de luptele politice interminabile, oamenii care își doresc să vadă țara unită și să vadă țara ca o familie. Pentru că noi, de fapt, suntem o familie, suntem cu toții cetățeni ai acestei țări. Și la sfârșitul zilei ne întrebăm: „Pentru ce luptăm unii cu alții, de ce suntem așa de divizați, de ce atâta ură, de ce atâta răutate în societate, de ce noi nu am porni de la noi înșine și fiecare ar face un bine pentru aproapele său, pentru țara în care ne-a pus Dumnezeu”.”

Europa Liberă: Printre prerogativele șefului statului se include și promovarea politicii externe. Dacă ajungeți în fotoliul prezidențial, cum împăcați Vestul și Estul?

Valeriu Ghilețchi: „E o întrebare dificilă, eu cred că noi ar trebui, totuși, să ne orientăm spre unificarea societății. Noi ar trebui să evităm polarizarea și divizarea societății pe criteriul geo-politic.

Asta nu înseamnă renunțarea la integrarea europeană, dar integrarea europeană trebuie folosită la un mod care nu ar duce la divizarea societății. Integrarea europeană poate fi folosită pentru binele societății, printr-o bună comunicare. Cetățenii trebuie să vadă că dacă aducem anumite valori din Vest, aducem anumite valori din spațiul european, aceste valori sunt în interesul Republicii Moldova.

Și, apropo, este important să ne alegem valorile, să nu luăm toate valorile la pachet, să aducem valori care sunt cu adevărat benefice pentru dezvoltarea țării. Când cetățenii vor vedea, indiferent că sunt cetățeni de etnie rusă, că sunt cetățeni de etnie română, toți împreună, când vor vedea că aceasta e în beneficiul Republicii Moldova, eu cred că ei vor susține acest lucru.

La fel, relațiile noastre cu Estul. Noi nu putem să ne permitem să avem dușmani, noi ar trebui să ducem negocieri cât mai insistente în interesul Republicii Moldova. Avem nevoie de reîntregirea țării pentru că avem conflictul transnistrean.”

Europa Liberă: Dar ce mesaj ați transmite autorităților de la Kremlin, în eventualitatea că ajungeți în fruntea țării?

Valeriu Ghilețchi: „Autorităților de la Kremlin le voi transmite că integritatea teritorială a Republicii Moldova, ca și integritatea teritorială a oricărei țări, este un imperativ. Noi trebuie să obținem această integritate teritorială, aceasta înseamnă controlul frontierelor. Noi suntem gata să discutăm. Acum s-a discutat la Berlin despre plăcuțe, despre diplome – majoritatea le percep ca anumite cedări. Noi nu putem oferi cedări fără ca să nu obținem reîntregirea țării. Și controlul frontierelor este un obiectiv pe care trebuie să ni-l punem și să-l obținem cât mai curând. Și Federația Rusă trebuie să înțeleagă, pentru că ei toți sunt interesați în susținerea stabilității în regiune.”

Europa Liberă: Vă dați prea bine seama că Moscova n-o să cedeze în detrimentul interesului Federației Ruse.

Valeriu Ghilețchi: „Este adevărat, dar aici vine și arta diplomației. Experiența externă pe care o am în politica externă cred că mă va ajuta în privința aceasta să dialogăm, folosind multor parteneri din Vest, dar dialogând respectuos cu cei din Est. Pentru că prin arta aceasta frumoasă a diplomației cred că pot fi obținute lucruri care ar fi în interesul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De-a lungul anilor ați fost reprezentantul Republicii Moldova în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Uneori s-au făcut auzite întrebări de felul: „De ce domnul Ghilețchi nu a votat Legea cu privire la egalitatea șanselor?”.

Valeriu Ghilețchi: „Vă mulțumesc pentru această întrebare. Am votat împotriva acestei legi. Am votat din considerente de convingere religioasă, de conștiință morală. Pentru că și aici inițial s-a venit cu un proiect de lege care depășea cu mult chiar cadrul european. El a fost retras, s-a venit cu altă lege, modificată și în urma acestui compromis totuși s-a reușit ca legea să fie votată în Parlament. Dacă negocierile cu Bruxelles-ul erau duse altfel, noi puteam la această etapă să evităm chiar și adoptarea acestei legi în forma în care era ea.”

Europa Liberă: A încercat Ucraina și nu i-a reușit.

Valeriu Ghilețchi: „Bine, eu am punctul meu de vedere. În același timp, într-o societatea democratică și liberă, – ați vorbit despre Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei – este garantat dreptul unui deputat să-și expună punctul de vedere și să voteze așa cum îi dictează conștiința sa, așa cum consideră el că este mai bine pentru dezvoltarea națiunii și dezvoltarea țării sale. Deci, din acest punct de vedere este un vot asumat, este un vot pe care l-am dat având această convingere – că e mai bine pentru Republica Moldova, la etapa actuală.

Eu niciodată nu am fost învinuit de un discurs de ură, nu înseamnă că eu sunt plin de ură și de răutate față de persoanele care reprezintă minoritățile sexuale. Pentru mine sunt importante anumite valori – valori care stau la baza familiei. Și atunci când am votat împotriva acestei legi de asemenea am explicat că votând această lege noi propriu-zis deschidem o ușă. Și noi vedem ce se întâmpla astăzi în spațiul de la vest de noi. Sunt anumite lucruri care cu siguranță ne îngrijorează. Subminarea familiei, așa cum este ea definită în Constituția Republicii Moldova, și alte inițiative de acest gen. Eu cred că în timp se va demonstra că noi totuși am avut dreptate ținând la aceste valori tradiționale care sunt importante pentru țara în care ne-a pus Dumnezeu.”

Europa Liberă: Dar adoptarea acestei legi a favorizat Republica Moldova, Republica Moldova beneficiază de multe avantaje din partea Uniunii Europene…

Valeriu Ghilețchi: „Este adevărat. Dar aici intervine acel element despre care vorbeam, apropo despre divizarea societății. Eu cred că și cei din Vest, ducând negocieri, trebuie să înțeleagă că sunt anumite lucruri care nu pot fi impuse, nu pot fi forțate, ar trebui lăsată să treacă o anumită perioadă de timp, ca oamenii să fie convinși de beneficiul acestui lucru. Pentru că altfel se creează o situație de genul: „Vreți să obțineți ceva – noi vă condiționăm acest lucru. Dacă vreți să obțineți regimul liberalizat de vize, uitați-vă, faceți lucrul acesta și veți obține regimul liberalizat de vize”. Nu mi se pare tocmai onest un asemenea fel de negocieri, pentru că sunt lucruri care țin de suveranitatea oricărui stat.

Inclusiv UE trebuie să respecte suveranitatea oricărui stat. Ieșirea Marii Britanii din spațiul Uniunii Europene a scos în evidență această problemă – unde e linia de demarcare dintre suveranitatea statelor membre și interesul comun al UE? Fără să respectăm suveranitatea unor state putem să ajungem la anumite tensiuni care iată că până la urmă pot duce la ieșirea unui stat-membru din UE, chiar dacă motivele au fost altele. Dar, în principiu, este vorba, repet, de acea limită de demarcare dintre suveranitatea unui stat și ceea ce numim noi spațiul valoric comun al UE.”

Europa Liberă: Întrebarea se pune altfel: că din moment ce statele membre au adoptată o asemenea lege, nu poate fi creat un precedent pentru altele…

Valeriu Ghilețchi: „Doamna Valentina, nu este așa, pentru că vreau să vă amintesc că Statele Baltice, Polonia nu au adoptate asemenea legi. Ei au făcut altceva, ceea ce putea fi făcut și la noi. Dacă era vorba despre protecția acestor persoane în angajarea în câmpul muncii nu era nevoie de adoptat o lege. Lucrul acesta putea fi făcut printr-un amendament la Codul Muncii, așa cum au făcut statele pe care le-am enumerat. De ce state ca Polonia, Statele Baltice au mers pe această cale? Deci, prin urmare, se putea găsi un compromis și altfel, fără să bulversăm o întreagă societate.”

Europa Liberă: Vă întrebam ceva mai devreme de unde vreți să acumulați mai multe voturi – ați spus că și de pe stânga, și de pe dreapta. În calitate de pastor, acest lucru ar putea să vă avantajeze?

Valeriu Ghilețchi: „Pentru că s-a evocat în societate faptul că aparțin de o minoritate religioasă în Republica Moldova – timp de zece ani de zile în activitatea mea parlamentară eu întotdeauna am pledat pentru valori creștine. Nu-mi amintesc vreun caz să fi fost învinuit de Biserica Ortodoxă, biserica majoritară, că aș fi acționat împotriva ei. Anul trecut, la Consiliul Europei, la Adunarea Parlamentară, am promovat o rezoluție – „Combaterea intoleranței și discriminării creștinilor în Europa”. Raportul a fost apreciat înalt inclusiv de Biserica ortodoxă a Federaţiei Ruse, de Biserica Ortodoxă a României, Biserica Romano-Catolică – toți creștinii din Europa au apreciat acest raport, pentru că el a fost în interesul tuturor creștinilor. În asemenea situații, linia confesională trebuie să dispară. Noi vorbim de anumite valori care ne unesc pe noi.

Și aici revin la același principiu – eu voi căuta ceea ce ne unește. Indiferent de apartenența confesională, sunt valori creștine care ne unesc, la fel ca și valori naționale, valori ale societății, adică ale populației, care trebuie să stea la baza acestui consens național. Până în prezent, în 25 de ani, s-au făcut mai multe încercări, dar noi nu am reușit să avem o idee națională, să avem un numitor comun, să avem o piatră de temelie bună pentru toți.”

Europa Liberă: Dar care ar fi această idee națională pentru Moldova?

Valeriu Ghilețchi: „Pacea și bunăstarea țării ar fi elemente importante în această idee națională.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun că deputații independenți fie că stau în buzunarul cuiva, fie că fărâmițează și mai mult electoratul și așa divizat. Cum reacționați la aceste afirmații?

Valeriu Ghilețchi: „Prima afirmație este următoarea – este o decizie a mea personală de a merge în această campanie. Doi, când aud asemenea reproșuri, eu aș vrea, inclusiv pe unii foști colegi să-i întreb: „Noi atunci când am pledat pentru dreptul cetățenilor de a alege președintele țării, noi atunci ce am avut în vedere? Să-i lăsăm pe cetățeni să aleagă, sau noi să alegem în locul lor?”.

Atunci când noi facem anumite aranjamente, din considerentul că s-ar putea ca cetățenii să nu aleagă în mod corect președintele țării, eu cred că noi ne contrazicem. Dacă noi am fugit de modelul parlamentar, considerând că dacă două-trei partide se înțeleg între ele să aleagă președintele țării, de fapt aceasta nu înseamnă că ele respectă doleanța cetățenilor.

Dacă noi avem acum posibilitatea ca cetățenii să aleagă, de ce să nu am lăsa ca cel puțin în primul tur de scrutin să fie ca în alegerile primare din Statele Unite ale Americii – oamenii să-l aleagă pe cel mai bun. Și apoi, când ajungem în turul doi, când va fi bătălia principală, atunci deja să vedem cum ceilalți candidați, care au în spate un electorat, ar putea contribui la alegerea dintre cei doi a celui mai bun ca să devină președintele țării.

E o lipsă de consecvență și de fapt e o contradicție să învinuiești pe cineva că fură voturile, din moment ce noi am pledat pentru a oferi cetățenilor dreptul ca ei în mod direct să aleagă, ei să-și spună cuvântul – cine este cel mai bun.”

Europa Liberă: Dacă ajungeți în turul doi, cu cine ar fi să vă duelați?

Valeriu Ghilețchi: „Dacă ar fi să credem sondajelor, se pare că de pe celălalt spectru al electoratului domnul Dodon este cel care are cele mai mari șanse. Dar va trebui să așteptăm să vedem – s-ar putea să avem și anumite surprize.”

Europa Liberă: Dacă nu ajungeți, ce candidat ați putea să susțineți?

Valeriu Ghilețchi: „Dacă nu ajung, eu astăzi aș prefera să susțin un candidat care vine de pe același spectru unde am activat eu, am spus – centru-dreapta. Dar asta nu înseamnă că va fi o susținere necondiționată. Pentru mine este extrem de important ca acel candidat care va ajunge în turul doi și care reprezintă segmentul numit centru-dreapta, convențional, el totuși să-și asume promovarea acelor valori despre care vorbesc acum. Dacă va fi un candidat la funcția de președinte care este gata să depună toate eforturile pentru a obține această pace, pentru a obține conlucrare, pentru a obține de fapt un progres înainte, pentru a promova valori care sunt importante pentru societate – cu siguranță că acest candidat va avea și sprijinul meu în această campanie electorală.”

XS
SM
MD
LG