Linkuri accesibilitate

John Kerry: Statele Unite condamnă în termenii cei mai fermi încălcarea masivă a armistițiului în Nagorno-Karabach


Un elicopter azer Mi-24 doborît de forțele armene în Nagorno-Karabach.
Un elicopter azer Mi-24 doborît de forțele armene în Nagorno-Karabach.

O declarație a Departamentului de stat de la Washington.

Departamentul de stat de la Washington a dat publicității o declarație a șefului diplomației americane John Kerry în care se spune că Statele Unite condamnă în termenii cei mai fermi încălcarea masivă a focului de-a lungul Liniei de Contact Nagorno-Karabach, care a avut ca rezultat mai multe victime omenești, între care și civili.

„Transmitem condoleanțele noastre tuturor familiilor afectate. Cerem părților să dea dovadă de reținere, să evite alte escaladări și să respecte strict încetarea focului.

Situația instabilă de pe teren arată de ce părțile trebuie să înceapă imediat negocieri pentru o reglementare comprehensivă a conflictului sub auspiciile co-președinților Grupului OSCE de la Minsk.

Reafirmăm că nu există o soluție militară la conflict. Ca țară co-președintă, Statele Unite sînt decise ferm să conlucreze cu cele două părți pentru ajungerea la o pace negociată”, se mai spune în comunicatul departamentului de stat american.

Reamintim că lupte grele au fost înregistrate în enclava Nagorno-Karabach, disputată de Armenia și Azerbaigian.

Cele două părți se acuză reciproc pentru reînceperea luptelor.

Armata armeană a spus că forțele azere au lansat o ofensivă majoră folosind tancuri, artilerie grea și elicoptere de război

Armata azeră susține că forțele ei de pe linia frontului au fost supuse unui foc intens în noaptea de vineri spre sâmbătă, și că a luat măsuri urgente de ripostă.

Regiunea Nagorno-Karabach se află în interiorul Azerbagianului, dar e controlată de armeni.

Ministrul azer al apărării a anunțat că 12 soldați azeri au dot uciși în lupte, Potrivit președintelui armean, 18 soldați armeni și-au pierdut viața.

Se relatează despre victime și în rîndul civililor, unul din cei uciși fiind un băiat de 12 ani.

Ministerul armean al apărării spune că e cea mai serioasă escaladare a luptelor în acest conflict de la armistițiul din 1994, și a cerut intervenția diplomatică urgentă a Statelor Unite, Rusiei și Franței - toate implicate în eforturile internaționale de mediere a conflictului.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG