Linkuri accesibilitate

Adevărații dușmani ai civilizației europene sînt cei care s-au coalizat zilele acestea împotriva UE, a tot ce este civilizat (Alina Mungiu-Pippidi/Adevărul)


Atentatele de la Bruxelles și Servicile secrete românești (Hotnews.ro, republica.ro).

După un interviu acordat la Adevărul Live, și site-ul ziare.com preia declarația fostului președinte Traian Băsescu că nu intenționează să candideze la vreo poziție aleasă în Republica Moldova. Nu aceasta e explicația cererii sale de acordare a cetățeniei moldovenești, după cum nici opinia că în acest fel ar încerca să se pună la adăpost de autoritățile judiciare din România. „Din Moldova te aduce orice procuror în 24 de ore”, a spus Băsescu, care susține că a făcut acest gest, împreună cu soția, pentru că așa a promis cât a fost președintele României. „În timpul meu s-au dat 500 de mii de cetăţenii româneşti pentru persoanele din Moldova, mi s-a părut firesc să cer şi eu cetăţenia moldovenească. Indiferent că statul moldovean va fi sau nu de acord, eu mi-am făcut datoria”.

Atentatele teroriste de ieri de la Bruxelles, comise la nici șase luni după cele din noiembrie de la Paris, ar putea avea consecințe pe plan intern, în România. Dan Tapalagă este convins că serviciile secrete le vor invoca iar ca pe un alibi pentru măsurile prin care caută să dobândească mai multă putere. El citește deja o asemenea intenție într-o declarație făcută ieri de directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig. De asemenea, nu ar fi de bun augur, arată analistul de la Hotnews.ro, nici reacția pripită și panicată a șefului comisiei parlamentare de control al serviciilor secrete, care i-a convocat pe șefii acestor structuri ca să spună de ce acte normative ar mai avea nevoie ca să poată asigura securitatea României în fața terorismului.

Pe site-ul republica.ro, Florin Negruțiu e de acord că atentatele de la Bruxelles readuc în discuție importanța serviciilor secrete și a controlului lor asupra cetățenilor. Articolul arată că, în contextul actual, măsurile de restrângere a liberei circulații prin Uniunea Europeană, mai ales în spațiul Schengen, sunt inevitabile. Cu fiecare nou atentat, europenii par să accepte tot mai mult să li se restrângă libertățile, numai să fie în siguranță. „Ca toți europenii, scrie jurnalistul, și noi (românii) poate ne vom ceda drepturile și libertățile, dar, spre deosebire de ei, noi nu vom ști niciodată cui le vom ceda și pare să nici nu ne intereseze prea mult. Ideea că cineva acolo sus, un Big Brother, are grijă de noi, ne liniștește”.

Destui comentatori se tem însă mai degrabă de sindromul de panică în Europa, de natură să favorizeze, nu să preîntâmpine actele teroriste. „Un sentiment de orbire suicidară a cuprins Occidentul european”, scrie Ioan Stanomir pe contributors.ro. „Este ca şi cum nimeni şi nimic nu ar mai avea energia de a debloca un mecanism de apărare. Este ca şi cum sistemul de apărare al valorilor care ne definesc ar fi fost înlăturat, iar inamicii noştri sunt într-o ofensivă de neoprit”.

În Adevărul, la secțiunea de bloguri, Alina Mungiu-Pippidi spune că nu fundamentaliștii islamici sunt adevăratul dușman al civilizației europene, ci „toţi cei care detestă proiectul european sau universalist s-au coalizat zilele astea, contra Uniunii Europene, a d-nei Merkel, a tot ce este civilizat”. E vorba de cei care se opun soluțiilor propuse de Germania în problema imigranților, între care îi amintește nu numai pe rușii Putin și Rogozin, ci și europarlamentari români, care susțin la Bruxelles -cot la cot „cu Orban și cu polonezii”, spune Mungiu - că, în această chestiune, România nu trebuie să fie solidară cu Uniunea.

XS
SM
MD
LG