Linkuri accesibilitate

Bilanțuri 2015 cu reprezentanți ai presei moldovene


Invitații emisiunii sînt Ion Macovei (Ziarul „Timpul”), Rodica Ciorănică (Revista „VIP Magazin”) și Igor Volnițchi (Portalul „Tribuna.md”).

Pe timp de criză, nici topurile nu mai sunt ce au fost odată. Noutatea din acest an este că politicienii n-au prins nici măcar cozile clasamentelor lansate tradițional la fiecare sfârșit de an, de organizațiile de presă. Directorul revistei „Vip Magazin”, Rodica Ciorănică, explică de ce politicienii nu mai au loc în acest an în loja VIP.

„Considerăm că nu există politiceni care ar fi demni să fie menționați și oamenii anului 2015. Sperăm că ei vor face tot posibilul să îndrepte această lacună în 2016. În rest am încercat să punem accent și să stimulăm oameni care au supravețuit în afacerile lor din agricultură, și alte domenii importante pentru Moldova, și evident oamenii din cultură și din cinematografie, muzică. Cam ăsta a fost anul 2015, cei care au supravețuit și merg înainte îi considerăm adevărați eroi și vom spune numele lor în 5 februarie.”

Ion Macovei, redactorul-șef adjunct al ziarului „Timpul”, ne asigură că topurile pot supravețui și fără politicieni, asta pentru că avem destui oameni cu care să ne mândrim la fiecare sfârșit de an, spune el.

„Am făcut mai curând o listă denumită Oamenii Anului, în care am inclus personalități care și-au făcut meseria și au urmat niște idealuri. Evident că în acest caz am evitat domeniul politicului, pentru că a fost unul șters de personalități care s-au remarcat pozitiv. În topul nostru au intrat mai mulți oameni de afaceri, artiști, regizori, și alții. Adică personalități care într-adevăr își fac meseria și care pot fi un exemplu pentru noi iar rezultatul muncii lor este unul lăudabil și ne bucură foarte mult.”

Cei de la portalul „Tribuna” nu doar au renunțat în a oferi premii politicienilor, dar au încercat să identifice chiar „topul salvator”, adică al oamenilor care ar putea să înlocuiască actuala clasă politică, ne spune directorul portalului „Tribuna”, Igor Volnițchi.

„În 2015 politica și-a arătat cea mai urâtă față posibilă din toate câte puteau fi. De aceea, noi cei de la portalul Tribuna am demarat tocmai trei acțiuni, care au fost un protest față de ceea ce reprezintă la moment clasa politică din Moldova. În acest an, în semn de protest față de ceea ce s-a întâmplat în politica moldovenească, am refuzat la această premiere, și din contra am oferit cele 15 premii, care de obicei le ofeream politicienilor și celor care aveau tangență cu politica, le-am oferit personalităților care în opinia noastră trebuie să vină în politică.”

XS
SM
MD
LG