Linkuri accesibilitate

Cât de puternice sunt armatele Israelului și Iranului. Cum ar putea arăta un conflict între cele două țări


Purtătorii de cuvânt ai armatei israeliene lângă una din rachetele balistice lansate de Iran, care a căzut pe teritoriul Israelului.
Purtătorii de cuvânt ai armatei israeliene lângă una din rachetele balistice lansate de Iran, care a căzut pe teritoriul Israelului.

Atacul din 13 aprilie al Iranului asupra Israelului, urmat de replica israeliană din 19 aprilie, a crescut îngrijorările privind un potențial conflict militar direct între cele două țări. Experții spun că, în acest caz, Israelul ar deține superioritate militară atât în ofensivă, cât și defensivă.

Cu toate acestea, ei spun că nu ar trebui neglijat nici potențialul de distrugere al dronelor și rachetelor iraniene, utilizate pe scară largă în atacul din 13 aprilie.

Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), a declarat că lansarea simultană a peste 100 de rachete balistice de către Iran este „ceva deosebit”, din cauza logisticii și a forței de muncă implicate.

Potrivit raportului Global Firepower Index 2024, armata israeliană și iraniană nu se află la o distanță foarte mare în ce privește puterea militară. Iranul se clasează pe locul 14, în timp ce Israelul pe locul 17, în acest top mondial.

Clasamentul mai relevă că Iranul este superior Israelului în ce privește numărul de militari, tancuri și vehicule blindate. Această situație însă nu s-ar traduce într-un avantaj real în timp de război, în special din cauza situației geografice a celor două țări, despărțite de Irak, Siria, Arabia Saudită și Iordania.

Harta Orientului Mijlociu.
Harta Orientului Mijlociu.

Conflictul aerian, cel mai probabil

Dată fiind poziționarea geografică a celor două țări, un conflict militar direct între Israel și Iran ar însemna cel mai probabil că, în prima fază, el se va disputa în aer. În acest caz, superioritatea Israelului este evidentă, notează raportul Global Firepower Index, citat de DW.

Astfel, armata israeliană are în dotare 612 avioane de luptă, multe dintre ele de ultimă generație, cum ar fi F-35, în timp ce Iranul, oficial, are 551 de avioane de luptă, majoritatea învechite. Se crede că Teheranul nu a putut să-și reînnoiască flota de avioane, din cauza sancțiunilor internaționale.

Cu toate acestea, Israelul s-ar confrunta cu mai multe obstacole în cazul luptelor aeriene. Unul dintre ele ar fi lipsa de avioane cisternă pentru realimentare în aer. În plus, țara ar avea nevoie de permisiunea statelor vecine pentru a traversa spațiul aerian pentru a ajunge în Iran.

În acest caz, cel mai probabil, Israelul va desfășura rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Iranului, au declarat mai mulți experți pentru RFE/RL. Mai mult, apărarea aeriană a Teheranului nu a fost testată vreodată în luptă.

Iranul se bazează pe drone și rachete

Faptul că puterea militară a Teheranului nu este egală cu a Israelului în termeni de aviație a impulsionat dezvoltarea de către Iran a producției de drone și rachete. John Krzyzaniak, cercetător asociat la Wisconsin Project pentru controlul armelor nucleare, declară pentru RFE/RL că rachetele iraniene sunt o „amenințare serioasă” pentru Israel și pot „face ravagii asupra unei populații civile”, dacă sunt trase în număr mare, a spus el.

Organizația americană Wisconsin Project crede că Israelul deține arme nucleare, estimând că ar avea în jur de 90 de focoase nucleare. Oficial, guvernul israelian păstrează o politică de ambiguitate în acest sens.

De cealaltă parte, Teheranul este acuzat că dorește să obțină arma nucleară prin intermediul programului său din domeniu, afirmație respinsă de regimul iranian, care spune că îl desfășoară, exclusiv, în scopuri civile.

Experții au declarat că, având în vedere avantajul militar al Israelului, este probabil ca Iranul să continue să folosească războiul neconvențional și capacitățile sale asimetrice. Aceasta include așa-numita „axă a rezistenței”: Rețeaua slab închegată de proxy-uri și grupuri militante ale Iranului, care îl ajută să se opună Israelului.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG