Linkuri accesibilitate

Cine-l va înlocui pe Drăguțanu în fruntea BNM? (Mold-street)


Demisia conducerii BNM în ajunul vizitei delegației FMI nu a fost întâmplătoare… (Newsmakek)

Demisia guvernatorului Băncii Naţionale, vizita misiunii FMI la Chișinău și creditul acordat Moldovei de Guvernul României sunt cele mai comentate subiecte în presă.

„Demisia guvernatorului BNM a întârziat cel puţin cu 10 luni. Drăguţanu urma, în mod normal, să plece îndată după jaful secolului” notează Petru Bogatu în editorialul de pe pagina web a „Ziarului Naţional”. „Retragerea lui Drăguţanu e un semn că presiunea pusă pe clica oligarhică dă roade. A căzut primul cap din tagma moţocilor de la Chişinău” scrie Petru Bogatu. În opinia sa „nu doar mulţimea din piaţă, ci şi aliaţii noştri occidentali aşteaptă să se facă în sfârşit curăţenie generală prin casa noastră comună.”

Portalul „Mold-streetscrie despre principalii candidaţi care l-ar putea înlocui pe Dorin Drăguţanu la şefia BNM. Trei candidaturi principale ar fi, potrivit sursei citate, și anume Natalia Politova-Cangaş, conducătoarea băncii Victoriabank, Dumitru Ursu, preşedintele Ligii Bancherilor și Leonid Talmaci fostul guvernator BNM de la fondare şi până în 2009. „Nu este exclus, însă, că în final să apară o altă candidatură-surpriză, aşa cum s-a întâmplat în 2009, când la această funcţie a fost propus şi votat Dorin Drăguţanu” încheie Mold-street.

Portalul „Newsmakekcitează mai mulți experți economici potrivit cărora demisia conducerii BNM în ajunul vizitei delegației FMI nu a fost întâmplătoare. Experții sugerează că autoritățile nu și-ar dori un nou acord de colaborare cu FMI pentru că „înțeleg că reluarea finanțărilor din partea FMI va fi condiționată de măsuri nepopulare, punerea în aplicare a cărora, pe fundalul protestelor, ar crește riscurile de a pierde puterea” scrie Newsmaker. Anunțul misiunii FMI că nu va purta la Chișinău negocieri pe margine unui nou memorandum ar avea legătură cu demisia conducerii BNM, mai notează sursa citată.

Mai multe publicații preiau comentariul analistului român Petrişor Peiu despre decizia guvernului României de a acorda un împrumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova. „România se comportă ca o asistentă medicală care duce pe furiș un pachet de ţigări unui bolnav de pneumonie, în pofida recomandării doctorilor (FMI şi UE)”, notează, între altele, analistul român pe rețeaua de socializare Facebook. De ce o face guvernul român? Răspunsul lui Petrişor Peiu este „pentru că domnul Ponta dorește să câștige electorat în 2016 într-un mod neprincipial”. Analistul român mai crede că guvernul român „greşeşte”, întrucât „acești bani vor menține cheltuielile bugetare ale unui sistem nereformat şi, în plus, vor ostiliza FMI/UE împotriva României” susţine analistul Petrişor Peiu.

Într-un editorial publicat pe Independent.md Alexandru Cozer opinează că cei 150 de milioane de euro acordați Republicii Moldova de România „vor face mai mult rău decât bine”. În opinia sa „acești bani vor fi instrumentul care va permite guvernării de la Chișinău să poată să supraviețuiască în continuare, după ce a jefuit de miliarde acest popor și a adus statul în pragul colapsului”. Alexandru Cozer crede că un nou acord cu FMI nu este dorit „ în situația economică deplorabilă în care a ajuns Republica Moldova (…) negocierile cu Fondul ar fi fost usturătoare pentru actuala guvernare.”

XS
SM
MD
LG