Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei a anunțat că va ordona o încetare a focului în 5 septembrie


Francois Hollande, Petro Poroșenko, Barack Obama, David Cameron, și Matteo Renzi discută situația din Ucraina în timpul summitului NATO, Celtic Manor, Newport, Țara Galilor, 4 septembrie 2014.
Francois Hollande, Petro Poroșenko, Barack Obama, David Cameron, și Matteo Renzi discută situația din Ucraina în timpul summitului NATO, Celtic Manor, Newport, Țara Galilor, 4 septembrie 2014.

Se relatează că liderii separatiști de rang superior sînt gata să ordone și ei încetarea focului, dacă în 5 septembrie se ajunge la o înțelegere

Liderul de la Kiev s-a declarat încrezător că aplicarea unui plan de pace va începe în aceeași zi.

Petro Poroșenko a declarat în marginea summitului NATO din Marea Britanie că va ordona încetarea focului dacă runda de negocieri între Kiev și rebelii ruși programată pentru 5 septembrie la Minsk se va desfășura conform planului.

Poroșenko a adăugat spus că la Minsk se va semna un document privind „aplicarea graduală a unui plan de pace”.

Între timp, agențiile Reuter și Interfax citează lideri separatiști de rang superior cu declarația că sînt gata să ordone și ei încetarea focului, dacă în 5 septembrie la Minsk se ajunge la o înțelegere cu reprezentanții guvernului de la Kiev.

E o nouă întorsătură a lucrurilor, după ce miercuri premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a respins propunerile de pace rusești legate de Ucraina, afirmînd că sînt o încercare de a amăgi Occidentul înaintea summitului NATO din Marea Britanie și de a evita noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Iațeniuk a mai spus miercuri că țara sa își întărește granița cu Rusia, și dorește un statut de partener special cu NATO.

Ceva mai devreme miercuri, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că după o convorbire cu omologul său ucrainean Petro Proșenko a schițat un plan de pace în șapte puncte care să ducă la oprirea confruntărilor dintre armata ucraineană și rebelii pro-ruși din estul Ucrainei.

Putin a afirmat că Poroșenko și cu el au vizuni foarte apropiate asupra felului cum trebuie soluționat conflictul.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG