Linkuri accesibilitate

În 13-26 septembrie în vestul Ucrainei vor avea loc manevrele NATO Rapid Trident


Militari britanici la un exercițiu în Drawsko Pomorski, Polonia.
Militari britanici la un exercițiu în Drawsko Pomorski, Polonia.

Vor lua parte până la 400 de militari americani şi 600 din alte ţări, între care și R, Moldova

Rusia a criticat drept „o provocare” manevrele NATO din vestul Ucrainei, la care vor participa şi Republica Moldova ca ţară parteneră. Agenţia Ria Novosti îl citează pe generalul în rezervă Leonid Iwaşkov, expert în probleme militare, cu avertismentul că s-ar putea ca „unii militari NATO” să rămână în Ucraina după încheierea manevrelor. Ileana gIurchescu are detaliile.

Ministerul polonez al apărării a precizat miercuri că exerciţiul va avea loc între 13 şi 26 septembrie, în apropiere de Lvov, și la el vor participa militari din 12 ţări, între care Polonia, România, Republica Moldova, Bulgaria, Spania, Estonia, Marea Britanie, Lituania şi Norvegia.

Miercuri, la Tallinn, preşedintele Barack Obama a confirmat şi participarea unor militari americani.

Manevrele erau planificate de mult şi se vor concentra pe exerciţii de salvare, organizare de convoaie şi patrulare.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, ambasadorul Republicii Moldova pe lângă Alianţa Nord Atlantică, Mihai Gribincea declara că NATO ar fi cu siguranţă cel mai bun „scut” pentru Moldova dar că opţiunea neutralităţii este în acest moment cea mai raţională.

Despre necesitatea de a sprijini ţările partenere NATO să-şi întărească securitatea a vorbit miercuri şi preşedintele american Barack Obama, la Tallinn, în Estonia:

„Să nu uităm că trebuie sa facem mai mult şi pentru a ajuta alte ţări partenere ale NATO, inclusiv Georgia şi Moldova. Să le ajutăm să-şi întărească şi ele apărarea. Şi trebuie să reafirmăm principiul după care s-a ghidat mereu Alianţa noastră: uşile NATO rămân deschise pentru ţările care ating standardele noastre şi pot contribui la mărirea securităţii Alianţei”.

În octombrie, relatează săptămânalul german „Der Spiegel”, vor avea loc şi manevrele marine Sea Breeze la care vor participa cel mul 800 de militari americani şi 1000 din alte ţări NATO.

La manevrele Rapid Trident din vestul Ucrainei, vor lua parte până la 400 de militari americani şi 600 din alte ţări.

Între timp, s-a aflat că forțele responsabile cu arsenalul strategic nuclear al Rusiei vor face un important exercițiu luna aceasta, în care vor fi implicați mai mult de 4000 de militari. Ministrul rus al apărării a anunțat miercuri, cu o zi înainte de începerea summitului NATO de la Cardiff, Marea Britanie, că exercițiul va avea loc în regiunea Altai, care se învecinează cu China, Kazahstan și Mongolia, și că vor lua parte la ele și avioane de vînătoare Mig-31 și avioane de recunoaștere SU-24MR.

Rusia și NATO și-au intensificat manevrele militare de la izbucnirea conflictului dintre forțele guvernamentale ucrainene și rebelii pro-ruși din estul Ucrainei. Recent, președintele rus Vladimir Putin a reamintit pe un ton tăios că Rusia are un important arsenal nuclear.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG