Linkuri accesibilitate

UE improvizează un răspuns, după interzicerea unor importuri în Rusia


Uniunea Europeană s-a regăsit nepregătită, la nivel central, în fața contrasancțiunilor rusești.

A trecut o săptămână de când Rusia a anunțat interzicerea pe un an a importurilor multor tipuri de alimente din țările care au sancționat-o pentru politica ei față de Ucraina – inclusiv din cele 28 de țări ale UE. Ce măsuri de sprijin a elaborat până acum Bruxellesul?

Uniunea Europeană a decis astăzi să ajute pe cât se poate producătorii de fructe și legume afectați de contramăsurile rusești.

Comisarul pentru Agricultură Dacian Cioloș a făcut acest anunț, promițând măsuri concrete pentru săptămâna viitoare. Uniunea Europeană s-a regăsit nepregătită, la nivel central, în fața contrasancțiunilor rusești. Inițial, nimic nu fusese prevăzut, la nivel UE, sub formă de compensație pentru producătorii de fructe, sau legume, sau orice alt produs alimentar afectat de embargoul rusesc.

Comisarul European pentru agricultură, românul Dacian Cioloș, a anunțat că săptămâna viitoare vor fi luate măsuri concrete, inclusiv la nivel financiar, pentru producătorii afectați de embargoul rusesc.

Odată lovite de acest embargo, mai multe țări exportatoare de fructe, precum Polonia sau Belgia, au luat inițiative individuale, precum mișcarea ShareAPear, princ care instituțiilde cumpără mari cantități de pere, care sînt apoi oferite, bucată cu bucată, angajaților sau elevilor.

Alți producători europeni de fructe care exportau spre Rusia caută acum să-și vândă producția fabricanților de alcool. Problema este însă acolo una de cost: marea industrie alimentară cumpără perele 5 centime kgm pentru un cost de producție de minimum 40 cent/kg.

Țările Uniunii Europene sînt atinse de sancțiunile rusești în mod selectiv. Italia, de pildă, s-a arătat deja ingrijorată, însă pentru moment contra-sanctiunile rusești nu ating importurile de vinuri si hrană pentru copii. Asta înseamnă ca deocamdată Italia si Franța, mari exportatoare de vin, au mai puțin de pierdut decat alte țări ale UE.

Pe deasupra, Moscova este în pline discuții cu Bielorusia și Kazahstanul, pentru a împiedica posibilitatea ca anumite mărfuri și alimente blocate de vămile rusești să ajungă totuși în Rusia prin aceste două țări vecine și membre ale Uniunii Vamale a lui Putin.

Pentru producătorii de fructe și legume din țările asociate, cum e Moldova, UE a prevăzut intrarea în vigoare mai rapidă a ridicării rerstricțiilor la export. La fel, a fost prevăzut un fond special pentru producătorii est-europeni de piersici.

In sfârșit, Grecia, la rândul ei, ca și Ciprul, suferă indirect și din pricina diminuării turismului rusesc. Ambele țări, apropiate tradițional de Rusia, au făcut mari eforturi pentru a nu fi în plutonul celor care o penalizează, dar asta nu a oprit o parte din turiștii înstăriți să caute destinații de vacanță non-europene.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG