Linkuri accesibilitate

Cum e să fii, secolul 21, în Rusia, în arest la domiciliu?


Alexandra Duhanina
Alexandra Duhanina

Cazul Alexandrei Duhanina, o activistă condamnată în dosarul protestelor anti-Putin din Piaţa Bolotnaia, din martie 2012.

Alexandra Duhanina este o activista civica din Rusia si studenta la Unitesitatea de Stat de la Moscova. Cind avea 18 ani, acum 2 ani, a participat la protestele din Piata Bolotnaia, din 6 mai. De atunci, a fost in arest la domiciliu si putea fi trimisa in inchisoare. Acum e libera si intr-un interviu cu serviciul rusesc al postului nostru de radio a marturisit cum e sa fii, in secolul 21 in Rusia, in arest la domiciliu. Faţă de alţi activisti ruşi, precum Alexei Navalnîi sau Serghei Udalţov care se afla acum in aceiasi situatie, Alexandra a avut şi sansa de a se casatori si din cei doi ani de arest, unul a fost in compania soţului ei. Un rezumat de la Oana Serafim.

Corespondentul nostru Mumin Şakirov a intrebat-o mai intii daca aceasta experienta a facut-o pe tinara femeie să urasca lumea.

„Da, sa urasc anumiti oameni, nu pe toti, si nu voi spune pe cine… Nu am avut astfel de sentimente fata de obiectele din jurul meu – frigiderul, biroul, dulapul… aceste obiecte nu m-au suparat deloc.”

Pe perioada arestului la domiciu, oamenii nu au dreptul sa iasa la plimbare si singurul lucru pe care l-a putut fata tinara de 18 ani a fost sa se uite pe fereastră si sa iasa pe balcon cu o carte. Sa priveasca la lumea libera.

Alexandra nu s-a simţit in casa ca la inchisoare. Ea a asteptat sa fie dusa la inchisoare si de aceea, casa i-a devenit mai apropiata, a simtit-o ca pe o „fortăreaţă” care o apara de ceea ce avea sa vina inca si mai rau.

In perioada arestului la domiciliu, Alexandra nu a avut acces la internet, nici la telefon si nici la alte mijloace de comunicare. Singurele persoane cu care a putut sa intre in contact erau rudele cu care locuia si care aveau acelasi domiciliu cu ea.

Alexandra a fost obligata sa poarte la mina o brăţara care se activa daca parasea zona in care ii era permis sa trăiasca si i-a spus corespondentului nostru ca nu a incercat niciodata sa iasa din zona permisa.

„Bineinţeles ca nu am încercat, dar teoretic este posibil, daca ramii in raza de acţiune a brăţarii. In cei doi nu am avut nici o incalcare a regulei, am vrut sa creez o relatie de incredere cu paznicii mei. Serviciul Federal al Penitenciarelor m-a supravegheat cind am avut o pedeapsa suspendată. Faptul ca m-am comportat asa m-a ajutat in instanţă. Daca o persoana care este in arest preventiv nu are nici o incalcare a regulilor, asa cum a facut si Iaroslav Belousov – care a fost condamnat la 2 ani si 6 luni intr-o inchisoare de securitate redusa – asta se scrie in actele penitenciarului si a fost in favoarea lui si a mea.”

Alexandra s-a si casatorit fiind in arest la domiciu. Isi cunostea iubitul dinainte şi inelul i-a fost adus de o matusa, care locuia in acelaşi apartament. Apoi, pentru semnarea actelor de casatorie, Alexandrei i s-a permis sa mearga la ofiterul stării civile, dar a trebuit să merga singura si tot singura sa si plece de acolo. Odata devenit sot, iubitul fetei s-a putut muta in acelasi apartament cu ea. Un an, Alexandra a stat singura, un an au stat impreuna. Este iubirea mai puternica in astfel de conditii „vitrege”? a intrebat corespondentul nostru.

„Cred ca da. Nu pot sa generalizez, dar in cazul meu este adevarat. Am devenit asa de legati unul de altul, asa de dependenti unul de altul, incit cred ca nu mai avem dreptul sa ne abandonam. Situatia ne-a adus mult mai aproape, ne-a legat destinele foarte puternic.”

Avocatii si prietenii au sfatuit-o pe Alexandra sa ramina insarcinata si astfel sa poata să ceara reducerea pedepsei. Alexandra a refuzat, considerind ca este un act de mare egoism sa aduci pe lume un copil doar ca sa scapi tu de o pedeapsa mai aspra.

Dar de ce pina la urma a participat Alexandra la protestul din Piata Bolotnaia, care a adus-o in aceasta situatie neobişnuita si complicata?

„Am iesit la proteste pentru ca am vrut sa ii susţin pe cei care sunt puţini. Sa aratam ca existam.”

Alexandra se gindeste sa continue protestele si, poate, sa devina medic veterinar. Ar vrea sa paraseasca Rusia?

„Pentru totdeauna, nu ştiu. Pe de-o parte, da, as vrea, dar pe de alta as vrea sa stau aici pentru că am inteles că in orice tara sunt lucruri bune si lucruri rele.”

A declarat corespondentului serviciului rusesc al Europei Libere Alexandra Duhanina, care a fost condamnata la 2 ani de arest la domiciliu, pentru participarea la protestele din Piata Bolotnaia, de la Moscova, in mai 2012.

Previous Next

XS
SM
MD
LG