Linkuri accesibilitate

Biriuliovo vs. Bolotnaia: povestea a două proteste moscovite


OMON-ul rusesc la Biriuliovo
OMON-ul rusesc la Biriuliovo

În Rusia, se pare că sunt proteste şi proteste.


Duminică, Moscova a fost scena unora din cele mai violente proteste xenofobe din ultimii ani, provocate aparent de uciderea unui tânăr rus. Criminalul era bănuit că ar fi originar din Caucaz. Poliţia a intervenit, dar pentru standarde moscovite s-ar putea spune, aproape cu blândeţe. Spre deosebire de acum un an, când în Piaţa Bolotnaia au avut loc proteste în ajunul revenirii la Kremlin a preşedintelui Vladimir Putin. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere la Moscova, Tom Balmforth:

Duminica, 13 octombrie, în cartierul moscovit Biriuliovo, naționaliști, protestând împotriva uciderii unui tânăr rus, au spart geamuri, au distrus maşini, au devastat un imens depozit de fructe si legume, s-au ciocnit cu poliţia. Iar aceasta a vorbit despre „acte de huliganism”.

Pe 6 mai 2012, in Piața Bolotnaia, simpatizanți ai opoziției s-au adunat pentru a protesta împotriva revenirii la putere a președintelui Vladimir Putin. După ciocniri cu poliţia, mulți au fost acuzați de „incitare la revoltă” si „atacuri la adresa poliţiei”.

După protestele de duminică, cel mult trei persoane riscă să fie condamnate la maximum şapte ani închisoare. După protestele din mai 2012, 28 de simpatizanți ai opoziției au fost puși sub acuzare, unii risca pedepse de până la 13 ani închisoare, unul a fost deja condamnat la tratament psihiatric.

Când protestatarii din Biriuliovo s-au plâns că politia ar fi intervenit cu duritate nejustificata, doi ofiţeri de politie au fost demişi.

După ciocnirile violente din Piața Bolotnaia, provocate, susțin manifestanții, de oamenii ordinii, mai mulți oficiali au fost decorați, unii au primit chiar apartamente.

Sunt numai unele din cele mai evidente diferențe intre modul in care autoritățile privesc si reacționează la cele doua proteste. O explicație, oferita de analiști, este că autoritățile se tem să provoace un val de proteste xenofobe. Pe când cele anti-Putin nu avea aproape nici o șansă de a fi continuate. Fusese protestul tinerilor din clasa de mijloc.

Pavel Salin, analist politic de la Moscova este de părere că tinerii din Piața Bolotnaia nu erau pregătiți si nici nu aveau intenția de a se confrunta cu politia. Vroiau numai să-si exprime nemulțumirea. Protestatarii de duminica trecută însă sunt oricând pregătiți de confruntări cu poliţia. Iar autoritățile sunt conștiente de acest lucru.

Şi se pare că încearcă să domolească tendințele xenofobe. Așa că în ultimele zile, poliţia a reţinut peste o mie de imigranţi. Şi potrivit unor martori oculari, în toata Moscova continuă raziile împotriva persoanelor care par să fie originare din Asia Centrală. Între timp, un azer, Orhan Zahidoglu Zeinalov, a fost reţinut sub bănuiala că ar fi comis crima care a provocat răzmerita naționalistă de duminică. Ceea ce nu a pus capăt violenţelor: marți, 15 octombrie, a fost descoperit cadavrul unui uzbek ce fusese înjunghiat, în cartierul Biriuliovo. Şi în aceeaşi noapte, sute de naţionalişti care protestau au fost reţinuţi. Se pare că unii erau înarmaţi.

Pe 4 noiembrie are loc tradiționalul marș al grupărilor naționaliste „Marșul rușilor”.

Protestele de duminică au însă şi o componentă economică importantă: de douăzeci de ani, comerţul cu fructe şi legume, în Moscova, este controlat de oameni de afaceri din Caucaz şi Asia Centrală. Iar depozitele Pokrovskaia, luate cu asalt duminică, sunt cele mai mari din capitală: se întind pe 35 de hectare, au loc de parcare pentru 1600 de camioane de mare tonaj. În jur de 40 până la 50% din legumele şi fructele vândute la Moscova trec prin acest mare angro. Iar cifra de afaceri este estimată la 9 miliarde de dolari pe an (Der Spiegel, 18.10.2013). De cinci zile, depozitele sunt închise, viitorul lor rămâne incert.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG