Linkuri accesibilitate

Regăsirea unui nou curaj euro-atlantic (Contributors)


Noua Românie, pe care, în vîltoarea știrilor, n-o prea mai vedem (România liberă)

Ioan Stanomir scrie despre situatia din Ucraina pe site-ul Contributors.
El pledeaza pentru „regăsirea unui nou curaj euro-atlantic” ca „alternativa la această abandonare graduală a angajamentelor şi pregătire pentru noi şi noi cedări”.
Occidentul a admis in ultimele doua decenii sa fie alimentata „fantasma concordiei universale”, iar razboiul sa fie blamat.
Astazi, spune Stanomir, cand Putin viseaza sa refaca proiectul maretiei sovietice, „acest palat utopic imaginat de politicieni şi de diplomaţi se află în ruine”.
Primul test pentru Europa ar putea fi apropiatele alegeri europene: „A fost un timp în care Vestul nu ezita să apere principiile care se hrăneau din vocaţia libertăţii şi din matricea moştenirii comune iudeo-creştine. A fost un timp când dilemele relativismului moral nu slăbeau această hotărâre de a rezista avansului comunist. Spre acest timp al fermităţii şi asumării valorilor trebuie să ne indreptăm, la rândul nostru, neuitând că puterea Rusiei, de ieri şi de astăzi, este produsul slăbiciunii noastre”.

Dan Cristian Turturică scrie in „România liberă” un editorial despre noua Românie, pe care, în vîltoarea știrilor, n-o prea mai vedem. Acum zece ani, nimeni nu indraznea sa creada ca Adrian Nastase nu va ajunge la Cotroceni, cu atat mai putin ca se va afla candva la inchisoare.
Atunci, arestarea unui judecator era un eveniment de prim plan, azi a intrat aproape in banalitate. Erau de neconceput condamnarea unui parlamentar, a unui ministru, a unui lider de mare centrala sindicala. Rezultatele uimitoare ale României in domeniul anticoruptiei, remarcate in Occident, au fost posibile doar pentru ca au fost asanate la timp institutii-cheie, precum serviciile secrete, spune Turturică.
Sigur, exista si un efect secundar nedorit: tara pare mai corupta decat altele din jur, dar numai pentru ca acolo lucrurile nu au demarat inca.
Editorialistul „României libere” crede ca România este acum capabila nu doar sa continue asanarea coruptiei prin parghiile unei justitii fortificate in ultimii zece ani, ci si sa-si exporte metoda.
Abia in acest fel Bucurestiul ar raspunde, cu 12 ani intarziere, increderii exprimate la Bucuresti de fostul presedinte american George W. Bush: „Acum puteți ajuta alianța noastră, întinzând o mână de cooperare peste Marea Neagră“.

In numarul de azi al revistei „22”, Andreea Pora atrage insa atentia asupra unui nou gest, facut la varf, de delasare si acomodare cu fenomenul coruptiei: promulgarea de catre presedinte a legii care le permite alesilor locali sa-si scape pielea, pe viitor, delegand subordonatilor acele atributii care ii pot duce in fata procurorilor anticoruptie.
De ce a acceptat presedintele Basescu asa ceva? Simplu, spune Pora: toate partidele au corupți care trebuie puși la adăpost, dar pentru presedinte, adauga comentatoarea, „e o greșeală majoră pe final de mandat, care îi pune sub semnul întrebării poziționarea de până acum”.

XS
SM
MD
LG