Linkuri accesibilitate

Vox populi: locuitorii din Tiraspol despre anexarea Crimeii și viitorul regiunii transnistrene


„Îmi pare rău pentru locuitorii Transnistriei, pentru că suntem într-o stare permanentă de suspans, de incertitudine”.


Și la Tiraspol oamenii sunt îngrijorați de evenimentele din regiune din ultima perioadă şi nu ştiu ce rezultat va avea solicitarea liderilor lor de a deveni parte a Federaţiei Ruse:

„Suntem departe de Rusia, nu avem hotare comune - asta deosebește, în primul rând, situația Transnistriei de cea a Crimeii. Apoi, Rusia are un interes strategic în Crimeea – acolo, practic, e toată flota de la Marea Neagră. Ce va fi în viitorul apropiat? Eu cred că Rusia va putea să ne accepte cel mult ca pe o enclavă, la fel cum e Kaliningradul. Cu Moldova nu vom reuși să restabilim relațiile, iar de Ucraina nici nu mai zic - e anarhie, debandadă. Cred că o soluție ar fi să fim autonomi și să intrăm în Uniunea Europeană.”

„Probabil că Rusia are motive întemeiate pentru care nu poate recunoaște acum. Dar lucrurile se mișcă în această direcție. Duma examinează niște documente, președintele nostru a mers încolo pentru consultări. De acea, sperăm la mai bine - să fim în componența Rusiei, ce poate fi mai bine…”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

„Îmi pare rău pentru locuitorii Transnistriei, pentru că suntem într-o stare permanentă de suspans, de incertitudine. Ne dorim mult să ne alipim şi noi la cineva sau, în sfârşit, să ne recunoască, să devenim stat independent, să înceapă să se dezvolte aici măcar ceva. Pentru că suntem ca într-o mlaştină. Nu există progres. Asta-i cel mai groaznic. De-o parte e Moldova, de alta Ucraina. Dacă eram mai aproape de Rusia, aici era aceeaşi istorie ca în Crimeea. Suntem ca o enclavă, prea departe de Rusia.”

„Cred că referendumul din Crimeea a fost pregătit din timp. Prea repede s-a întâmplat. Însă Crimeea a aparținut Rusiei, dintotdeauna, şi a ajuns în Ucraina printr-o decizie nechibzuită a lui Hruşciov, chiar dacă atunci exista o singură ţară, URSS. Situația Transnistriei este mult mai complicată. De ce Rusia și nu Ucraina? De ce să ne alipim Rusiei? Cu Moldova lucrurile-s clare – ea tinde spre România şi nu e foarte bineviotoare, tot timpul ne pune beţe în roate, din câte ştiu de la televizor. Nici pentru Ucraina nu prezentăm un interes - nici acum, nici mai înainte pe timpuri mai bine. Iar Rusia este garantul păcii și moștenitoarea URSS. De aceea, Rusiei ar trebui să-i pese de toată lumea, ca și Statelor Unite.”

„Dacă am fi avut ieșire la mare și acces spre Rusia, cred că am fi intrat și noi în componența Rusiei. Dar nu avem acest noroc. Rusia ne sprijină, deși în continuare o ducem foarte greu. Cred că incertitudinea va mai plana o vreme. Sperăm însă, şi eu şi colegii mei, că vom obține recunoașterea, vom avea un statut juridic şi mai multe drepturi pe plan internaţional. Faţă de Moldova sunt rezervată. Românizarea Moldovei nu este în folosul nostru. Dacă ne-am uni acum cu Moldova n-am duce-o mai bine.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG