Linkuri accesibilitate

După audieri în Parlament cu uşile închise: siguranţa naţională nu e în pericol


Moscova calmează Chișinăul: Rusia nu va aplica în Moldova scenarii de felul celor din Ucraina.


Parlamentul de la Chişinău a avut astăzi o dezbatere în spatele ușilor închise pe chestiuni de securitate. La discuţii nu a participat opoziția comunistă, iar Liliana Barbăroşie a căutat să afle ce s-a discutat şi cine au fost participanții.

Audierile parlamentare în probleme de securitate națională au fost cerute ieri de fracțiunea PLDM, alarmată de viteza cu care Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi de informația că şi regiunea transnistreană ar fi înaintat un demers asemănător faţă de autorităţile ruse. Liderul liberal-democraților din parlament, Valeriu Streleţ, ne-a spus ieri că parlamentarii vor să afle, printre altele, de la instituțiile statului de ce informații dispun în legătură cu răspunsul la acest demers. La fel, dacă există date despre conținutul discuțiilor de ieri din executivul de la Moscova, convocate de vice-premierul rus Dmitri Rogozin şi la care ar fi participat şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Unul dintre cei audiați a fost vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov. După ședință, el a spus presei că acum toată atenția este concentrată asupra acțiunilor Rusiei şi că autoritățile moldovenești ar avea asigurări din partea Federației Ruse că scenarii similare celor din Ucraina nu vor fi aplicate în altă parte.

Igor Corman
Igor Corman
Președintele Parlamentului Igor Corman a spus şi el, după ședință, că autoritățile vor depune toate eforturile pentru a reduce la maximum un eventual impact negativ asupra R. Moldova al conflictului din zonă. Vorbind ieri seară într-o emisiune televizată, colegul de partid al speakerului, Dumitru Diacov, anunţa că audierile
ar trebui să se încheie cu semnarea unui memorandum, prin care partidele din parlament să se angajeze că, prin declaraţii şi acţiuni, nu vor turna apă la moara celor ce şi-ar dori o destabilizare asemănătoare celei din ţara vecină Ucraina. În parlament, democratul ieri se arătase indignat de declaraţiile comuniştilor care au pretins că Republica Moldova s-ar fi alăturat sancţiunilor internaţionale împotriva demnitarilor ruşi, pe când ministerul de externe anunţase că Moldova s-a aliniat doar sancţiunilor împotriva fostei conduceri ucrainene implicate în violenţe asupra demonstranţilor de pe Euromaidan. Cum astăzi comuniştii nu au participat la şedinţă, în semn de protest faţă de caracterul închis al discuţiilor, coaliţia nu a mai considerat relevant memorandumul pe care insistase democratul şi cu care voia să vizeze tocmai opoziţia.

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu
Singurul care a dat anumite detalii despre conţinutul propriu-zis al discuţiilor de astăzi din parlament a fost deputatul liberal Valeriu Munteanu. Într-o postare pe blogul său personal, deputatul l-a criticat pe Dumitru Diacov pentru preocuparea sa ca nu cumva Chişinăul să supere Moscova aliniindu-se la sancţiunile europene împotriva demnitarilor ruşi. La fel, liberalul a criticat Ministerul de externe care ar fi înştiinţat deputaţii că mai multe contacte diplomatice cu partea rusă ar fi planificate pentru timpul apropiat, inclusiv primirea la Chişinău a ministrului rus de externe Serghei Lavrov şi plecarea la Moscova a premierului Iurie Leancă. Solicitate de noi, surse avizate din cadrul ministerului de externe ne-au spus că, de fapt, astfel de vizite fuseseră programate cu mult timp înainte, dar că în condiţiile actuale nici una din ele nu pot fi confirmate.

La fel din surse anonime, dar din parlament, am aflat că, fiind întrebaţi de ce au făcut diferenţă între sancţiunile vizând ucraineni şi cele cu referire la ruşi ale UE, responsabilii din ministerul de externe care au fost audiaţi au spus că această chestiune a fost coordonată personal de premierul Iurie Leancă, precum şi că Moldova are voie să facă astfel de diferenţe, în baza acordurilor semnate anterior cu UE.
Previous Next

XS
SM
MD
LG