Linkuri accesibilitate

Poliția ucraineană a luat cu asalt tabăra demonstranților guvernamentali din centrul Kievului


În Piața Independenței se aud explozii, forțele de poliție folosesc tunuri de apă, iar protestatarii sticle incendiare.



După ora 18, ora locală marți, termenul limită dat de autorități miilor de protestatari pînă la care aceștia să părăsească piața, poliția a intervenit în forță, folosind bastoane și gloanțe de cauciuc.

Protestatarii au ripostat cu sticle incendiare, focuri de artificii și pietre.

Pentru a se proteja împotriva atacului forțelor de securitate, protestatarii au dat foc la baricade în Maidan și de pe strada Instytutska Street. Ulterior, focul s-a extins la unele corturi.

Unul din liderii opoziției, Vitali Kliciko, a cerut demonstranților să apere tabăra demonstranților ridicată în centrul Kievului la începutul protestelor în noiembrie anul trecut.

Puțin mai tărziu, în timpul serii de marți, Kliciko s-a întîlnit cu președintele ucrainean.

Dar purtătoarea de cuvânt a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, Hanna Herman, a declarat serviciului ucrainean al Europei Libere că nu vor mai exista alte negocieri cu opoziția pînă când nu încetează violențele.

Între timp, poliția de la Kiev a anunțat că șase polițiști au fost uciși în violențele de marți, ceea ce face ca numărul victimelor să ajungă la 13, ceilalți 7 morți fiind din rîndul demonstranților, marți fiind astfel cea mai sângeroasă zi de la începerea protestelor antiguvernamentale în noiembrie anul trecut.


Cel mai bogat om din Ucraina, RInat Ahmetov, a făcut un apel pentru oprirea vărsării de sînge în capitala ucraineană Kiev.

Ahmetov spune într-o declarație că nu există nici un fel de circumstanțe care să justifice folosirea forței împotriva cetățenilor pașnici.

El a adăugat că morții și răniții din rîndul protestatarilor și al forțelor de ordine sînt un preț inacceptabil pentru greșeli politice.

Rinat Ahmetov este unul din principalii susținători ai președintelui Viktor Inukovici.

Ambasada Statelor Unite în Ucraina i-a avertizat pe cetățenii americani aflați la Kiev să nu iasă din casă.

Avertismentul a venit upă ce s-a relatat că forțele de poliție ucrainene au început să intre în Piața Independenței din Kiev, respingând mulțimile de protestatari ale căror corturi au luat foc.

Se relatează că protestatarii au atacat clădiri guvernamentale și secții de poliție în mai multe orașe din vestul Ucrainei, între care Liov, Ivano-Frankivsk și Ternopol.

Casa Albă a afirmat că este „îngrozită” de violențele de la Kiev și de relatările că polițiști înarmați se află masați la marginile Pieței Independenței din oraș.

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe Jay Carney i-a cerut președintelui Viktor Ianukovici să detensioneze situația și să pună capăt confruntărilor din piața centrală a capitalei ucrainene
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG