Linkuri accesibilitate

Ce impresii a lăsat discursul lui John Kerry la Chişinău?


Valentina Ursu de vorbă cu câţiva participanţi la întâlnirea cu secretarul de stat american, la vinăria Cricova.



Valentina Badrajan este director executiv al programului Provocările Mileniului şi dumneaei are ce spune despre această vizită, pe care secretarul de stat american John Kerry a efectuat-o la Chişinău.

Valentina Badrajan: „Această vizită este foarte importantă pentru Republica Moldova, deoarece a dat mesaj întregii comunităţi că Republica Moldova este privită de Statele Unite ale Americii ca un partener de încredere şi un partener durabil. Poate cineva ar spune că suntem o ţară mică şi nu este atât de important. Pentru noi Statele Unite sunt foarte importante şi acest parteneriat trebuie să-l demonstrăm prin atitudinea noastră, prin abordare, prin ceea ce facem, să respectăm regulile, mecanismele şi procedurile care sunt înaintate de donatori, inclusiv de guvernul Statelor Unite ale Americii. Populaţia Republicii Moldova trebuie să fie mândră că astăzi avem aşa o vizită a unei asemenea persoane importante care reprezintă una din cele mai mari puteri din lume. Pentru noi este un mesaj clar de susţinere în continuare, spre reformarea şi democratizarea societăţii moldoveneşti.”

Europa Liberă: De ce vizita a fost numită istorică?

Valentina Badrajan
Valentina Badrajan
Valentina Badrajan: „E o vizită istorică, deoarece Republica Moldova, săptămâna precedentă, a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Şi este un eveniment foarte semnificativ pentru ţara noastră. Eu personal sunt mândră de aceasta, deoarece, în 1994, am participat la negocierea şi parafarea Acordului de parteneriat cu Uniunea Europeană. Şi, iată, astăzi, peste 19 ani, s-a parafat acest Acord de Asociere. A fost un lucru imens şi numai acei care au lucrat în trecut şi acum pot să înţeleagă ce muncă colosală s-a făcut pentru aceasta. Sunt mândră pentru ţara noastră că a reuşit acest lucru.”

Europa Liberă: Dar cum vedeţi parteneriatul strategic moldo-american pe viitor?

Valentina Badrajan: „Acesta este un parteneriat durabil. Pentru că Statele Unite dau mesajul respectiv de susţinere şi sunt cu ochiul pe noi. Dacă suntem susţinuţi de Uniunea Europeană, de Statele Unite ale Americii, atunci noi avem un viitor. Viitorul nostru este în Europa şi în parteneriat cu Statele Unite ale Americii.”

*
Şeful biroului unei firme americane de avocatură la Chişinău, George Teodorescu, şi el, după ce a ascultat mesajul cu care a venit secretarul de stat american, John Kerry, are ce spune ascultătorilor Europei Libere.

Europa Liberă: Cu ce impresii plecaţi de la această întâlnire?

George Teodorescu: „Cu o impresie importantă că Moldova, în sfârşit a intrat şi sper că a intrat pe harta şi a investiţiilor occidentale, pe harta interesului, cel puţin, hai să nu zicem necesar, geopolitic, dar faptului că din ce în ce mai mulţi americani încep să cunoască unde este Moldova. În acelaşi timp, m-a marcat faptul că, spre deosebire de alţi vizitatori străini, care de multe ori, dau o cuvântare, care, dacă ai scoate cuvântul „Moldova” şi ai pune cuvântul „Georgia” sau „Armenia” sau „Azerbaidjan” sau „Ucraina”, ar suna absolut aceeaşi.”

Europa Liberă: De data aceasta, s-a vorbit doar despre Moldova?

George Teodorescu: „De data aceasta, s-a vorbit anume despre Moldova, s-a vorbit chiar despre Cricova, s-a vorbit despre vinurile moldoveneşti, ceea ce este foarte clar că, cel puţin, mi s-a părut că s-a pus o emfază anume în identificarea Moldovei ca ţară şi ca loc important pentru o deschidere către standardele occidentale, către pieţele occidentale şi către, posibil, valorile, aş dori să cred cel mai mult, occidentale.”

Europa Liberă: Cum trebuie înţeles mesajul pe care l-a adus domnul Kerry la Chişinău?

George Teodorescu
George Teodorescu
George Teodorescu: „Într-o vizită de doar câteva ore mesajul este unul clar de încurajare. Moldova nu este şi nu va fi, probabil, pentru ceva timp, un asemenea loc geopolitic, cum ar fi Cisiordania, unde domnul Kerry merge şi va petrece câteva zile chiar, un asemenea loc geopolitic, cum ar fi, ştiu eu, Afganistanul, Irakul, Iranul sau alte locuri unde există, într-adevăr, un interes concentrat. Dar o vizită de acest calibru, după cum bine ştiţi, în limbaj diplomatic, este absolut plină de subtilităţi. Fiecare cuvânt, fiecare virgulă, fiecare zâmbet, fiecare dat din cap înseamnă ceva care reverberează mult mai mult decât calităţile sale lingvistice. Deci ceea ce secretarul de stat Kerry a făcut astăzi a fost efectiv să aducă în viaţa politică moldovenească un iz nou care vrea să spună că Moldova este importantă pentru Statele Unite. E mesajul cel mai important, este mesajul fără de care, cred că mulţi oameni s-ar fi gândit că Moldova va rămâne totdeauna o periferie a periferiei â. Întotdeauna, ca paranteză, e greu să îţi dai seama când o echipă de fotbal, chiar dacă joacă foarte bine, de ce pierde. Şi, de multe ori, are de a face cu puterea mentală, cu morala, cu felul în care gândesc, cu felul în care se simt inspiraţi. Aceasta este o diferenţă foarte mare între cei care merg înainte sau care câştigă şi cei care pierd, cu toate abilităţile, pe care le au. Cu toate acestea, Kerry, în momentul de faţă, mie mi se pare că a adus un suflu nou într-o populaţie şi într-o clasă politică care demult căuta un sprijin şi o atenţie anume din partea unei ţări pe care mulţi dintre noi o vedem ca deschizătoare de drumuri.”

*
Printre vinificatorii care au venit la această întâlnire cu secretarul de stat american John Kerry este şi Eugen Pâslaru .

Europa Liberă: Este o vizită istorică?

Eugen Pâslaru: „Este o vizită istorică şi un moment istoric prin care trece Republica Moldova. Şi e binevenită aşa întâlnire cu al doilea om de stat din Statele Unite ale Americii. Pe mine m-a bucurat că până acuma ne-au ajutat cu diferite proiecte, cu diferite granturi. Şi, din cuvântarea lui Kerry, am înţeles că şi în viitor vom primi un ajutor considerabil pentru promovarea tehnologiilor noi, pentru promovarea producţiei noastre pe pieţele internaţionale.”

Europa Liberă: Să vă întreb, ca şi vinificator, cât simbolism are prezenţa domniei sale aici, la Cricova, tocmai în perioada când încă nu a fost ridicat embargoul rusesc pentru vinurile moldoveneşti.

Eugen Pâslaru
Eugen Pâslaru
Eugen Pâslaru: „Nu m-am aşteptat ca chiar secretarul de stat al Statelor nişte ale Americii va avea o întâlnire cu noi, vinificatorii, chiar la combinatul de vinuri spumante Cricova. Ne-a încurajat, mai ales, în momentul greu în care ne aflăm acuma, când mai este embargoul din partea Rusiei, dar cu aşa prieteni americani, eu cred că va fi cu mult mai uşor să trecem de etapa aceasta.”

Europa Liberă: S-a salutat cu dumneavoastră, v-a strâns mâna, ce emoţii aţi trăit?

Eugen Pâslaru: „Nu m-am aşteptat niciodată şi, mai ales, când eram în primul Parlament, că, peste 23 de ani, voi da mâna cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii. Am destul de mari emoţii, mi-a părut un om destul de simplu, modest, cu căldură. Nu m-am aşteptat, dintr-odată, mi-a întins mâna, ştiţi, m-am pierdut. Relaţiile cu Statele Unite ale Americii se bazează nu numai pe aceea că ne ajută financiar, dar ne ajută mult tehnologic în toate domeniile. E destul să spun că noi, un grup de vinificatori, am fost şi am luat mult nu numai în tehnologie, dar şi în promovarea vinurilor pe pieţe. E ceva nou şi vreau să vă spun sincer că, în ceea ce priveşte marketingul, Statele Unite ale Americii sunt cu mult mai sus decât oricine în lume.”

Europa Liberă: Şi vinul moldovenesc îşi va face cărăruşă pe piaţa americană?

Eugen Pâslaru : „E greu să spunem că astăzi ori mâine vinul moldovenesc va apare pe piaţa lor. Pentru aceasta avem mult de lucrat, ca să modernizăm domeniul.”
XS
SM
MD
LG