Linkuri accesibilitate

Ziua Internațională a Tineretului: capcanele migrației


...prilej de discuții la Chișinău despre exodul creierelor și brațelor de muncă.


Astăzi este marcată Ziua Internațională a Tineretului. Instituită de ONU în 1999, ziua are anul acesta genericul „Migrația tineretului: Mișcând Dezvoltarea Înainte”. La Chișinău, ziua a fost un prilej de discuție despre exodul de creiere și brațe de muncă tinere, care împing înainte dezvoltarea altora, dar nu au condiții pentru revenirea acasă. Relatează Tamara Grejdeanu:

Exodul tineretului este perceput, de regulă, ca o mare bătaie de cap, în acelaşi timp, constată Eduard Mihalaş, preşedinte în exerciţiu al Consiliului Naţional al Tineretului, acelaşi fenomen are şi avantaje, dacă, tinerii plecaţi peste hotare vor fi motivaţi să şi revină acasă pentru a face uz de cunoştinţele şi aptitudinile dobândite. Preşedintele CNTM spune că, de fapt, tineri care pleacă şi deprind anumite competenţe au parte de o educaţie non-formală, în afara sistemului, care le este de folos mai ales când se prezintă în faţa unui angajator. La părerea sa, pentru a evita dramatismul alegerii între a pleca sau a rămâne acasă, tinerii trebuie să privească în perspectivă, încă de pe băncile şcolii, şi nu după absolvirea facultăţii:

„Tinerii, dacă vor să se angajeze - problema nu trebuie pusă deja când finalizează facultatea: să se ducă mai întâi peste hotare, să mai facă nişte bani, după care să îşi deschidă în Moldova o afacere, ci atunci când este în liceu, deja trebuie să-şi pună întrebarea. Ce vreau eu să lucrez şi ce fac pentru acest lucru, pe lângă facultate, dacă mai am diferite activităţi extracuriculare. Pe de altă parte, autorităţile ar trebuie să stimuleze voluntariatul la angajare, ar trebui să promoveze mai mult educaţia non-formală.”

Cei mai mulţi dintre tinerii șomeri spun că nu reuşesc să se angajeze pentru că nu au experienţă de lucru sau nu vor să accepte un salariu din care nu-şi pot achita nici măcar facturile, sugerează Doru Curoşu, de la Consiliul Naţional al Tineretului. Cu toate acestea, el crede că oportunităţi de angajare pentru tinerii moldoveni sunt destule, ar trebui doar mai multă voinţă:

„Problema constă în ambiţiile şi mofturile tinerilor care vor fără o anumită experienţă să ocupe un post înalt cu un salariu foarte bun. Desigur, în întâmpinarea lor ar trebui să vină şi autorităţile, şi companiile, pentru a oferi tinerilor şi un stagiu, şi o anumită experienţă pe care trebuie să o acumuleze, cu un salariu bun pentru tineri. Eu am fost nevoit să găsesc două job-uri, dintre care unul a fost aproape full time, 6-7 ore pe zi lucram. Şi mai aveau un job pe care îl făceam în timpul liber pentru ca să pot combina partea financiară şi să îmi acopăr cheltuielile, însă este posibil.”

După ce subiectul angajării şi plecării peste hotare a fost pus în discuţie de tinerii ong-işti şi autorităţi, am întrebat mai mulţi tinerii, la întâmplare, cum văd ei fenomenul şomajului şi ce propune de schimbare spre bine au?

„Învăţ peste hotare şi nu cred că o să vin să lucrez aici, salariul este mic şi nu ai cu ce trăi în primul rând. Ar fi bine să nu fie corupţia aşa de mare.”

Europa Liberă: Corupţia, unde? În universităţi ?

„Peste tot.”

„Faci patru ani de universitate, faci o facultate destul de bună, plăteşti şapte mii de lei contractul pe an şi la urmă lucrezi nici cu o mie de lei. Nu este vinovat studentul, dar sunt vinovaţi cei care nu oferă condiţii.”

Europa Liberă: Cine, angajatorii?

„Angajatorii, dar şi statul. Nu lucrează legea. Trebuie motivaţi tinerii.”

Europa Liberă: Tinerii, care pleacă, ce caută în primul rând?

„Caută mai mult un loc de muncă, să aibă un salariu care să le ajungă.”

„Aşteaptă rezolvarea problemei în ceea ce ţine de oferirea mai multor locuri de muncă, cumva să se dezvolte pe plan profesional şi, respectiv, familial.”

„Probabil fiecare suferă în felul său şi soluţia o vede în plecare şi atât. Ceva se schimbă, ceva se încearcă, nu-i motivant să te duci într-un sat unde nu există infrastructură. Adică nu ştii copilul tău de cine o să fie educat la grădiniţă sau la şcoală, cum avem un profesor pentru foarte multe obiecte.”

„Nu avem încă acest spirit civic ca să spunem sus şi tare că probleme există şi vrem schimbare. Ne conformăm.”

Cele mai multe programe desfăşurate de autorităţi sunt orientate să-i motiveze pe tineri să investească banii agonisiţi peste hotare în afaceri. Reprezentanţi de la Ministerul Tineretului şi sportului au spus că în acest sens, tinerilor li se explică cum funcţionează o afacere şi ce riscuri are activitatea antreprenorială. Pe ceilalţi, care nu şi-au găsit încă un loc de muncă autorităţile îi îndeamnă să continue activitatea de instruire personală.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG