Linkuri accesibilitate

După cel mai strict bacalaureat din ultimii ani, a început înscrierea la facultate


Prima zi de admitere la Universitatea de Stat, Chişinău
Prima zi de admitere la Universitatea de Stat, Chişinău

În premieră, absolvenţii pot depune dosarul la mai multe universităţi.


Azi au început înscrierile la facultăţi. Pentru viitorii studenţi sunt puse la dispoziţie peste şase mii de locuri cu finanţare bugetară şi peste 13 mii de locuri la contract. Ca şi anul trecut, universităţile pot decide după ce criterii aleg studenţii, dar în premieră absolvenţii pot depune dosarul la mai multe universităţi. Cum apreciază tinerii această şansă şi de ce sunt ghidaţi atunci când aleg o specialitate a încercat să afle Tamara Grejdeanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct

Vădit mulţumiţi că au trecut examenul de bacalaureat şi nu sunt printre sutele de elevi care susţin în aceste zile repetat examenele, absolvenţii pe care i-am întâlnit la comisia de admitere a universităţii de stat, în mare parte, optau pentru una sau două specialităţi. Elena Stratan din Chişinău spune că îşi doreşte să studieze psihologia. Ea crede că sunt binevenite noile reguli de admitere, mai ales că tinerilor li se permite să încerce la mai multe universităţi şi astfel au mai multă siguranţă că nu vor pierde anul:

„Pot depune documentele în mai multe universităţi şi dacă nu sunt admişi la una au posibilitate în alta.”

Europa Liberă: Ai să încerci să depui la mai multe universităţi, eşti pregătită?

„Astăzi cum e prima zi încă mă gândesc , poate că o să depun şi la alta.”

Europa Liberă: Mi-ai zis că optezi pentru psihologie, ce te-a făcut să alegi această specialitate, ai avut anumite criterii de selecţie?

„Nu, nu am avut anumite criterii, m-au uitat pe internet ce facultăţi sunt şi am ales-o pe acesta.”

Cei mai mulţi dintre interlocutorii mei au spus că vor să aibă o specialitate cu profil economic. E şi cazul unui tânăr din Ocniţa, Igor Roman. Absolventul spune că în alegerea profesiei l-au ghidat prietenii şi că s-a interesat mai puţin de perspectivele acestei specialităţi:

„Doresc la business şi administrare.”

Europa Liberă: În acest an tinerii pot depune actele concomitent la mai multe universităţi, cum apreciezi tu această şansă?

„Eu, de exemplu şi la ASEM am depus documentele.”

Europa Liberă: Ai fost îndrumat de cineva sau îţi aparţine decizia?

„Prietenii m-au ajutat să aleg această specialitate.”

An de an, unul din criteriile după care tinerii aleg o specialitate este aşa-numitul top de prestigiu al facultăţilor. Numai că, spune, Maia Şevciuc, responsabilă de comisia de admitere de la Universitatea de Stat, piaţa muncii are nevoie de specialişti din domenii care nu se regăsesc în preferinţele tinerilor. Ea crede că tinerii ar avea nevoie de orientare profesională încă de pe băncile şcolii:

„Se conduc de stereotipul, care sunt specialităţile la modă, să zicem. De regulă solicită dreptul, economia, dar sunt specialităţi solicitate pe piaţa muncii care sunt totalmente neglijate. Şi iată avem un departament de ghidare în carieră şi ar fi bine să meargă totuşi copii să se intereseze. Asta ar fi important să cunoască şi ar fi cazul să se pună bazele din şcoală pentru că, dacă-i vedeţi, toţi sunt absolut debusolaţi. Şi atunci trebuie să îi orientăm pentru că copilul vine, mizează la un loc bugetar dar sunt un număr limitat de locuri.”

Chiar dacă planul de admitere, cu specialităţile şi locurile disponibile la contract şi buget era afişat pe mai multe panouri din faţa universităţii, puţini au fost dintre cei care au tras cu ochiul la oferte. Reuşesc să vorbesc cu Livia Roponica din Sângerei. Tânăra spune că este indecisă mai ales pentru că i se par prea mari contractele:

„Comparativ cu anii trecuţi au crescut sumele la contract.”

Europa Liberă: Urmăreşti şi cât este contractul la specialităţi?

„Da, ca student este greu să ai aşa sume de mari, plus căminul şi cheltuiala de oraş.”

Europa Liberă: Tu ai optat pentru o anume specialitate.”

„La vârsta mea este greu să alegi o specialitate oarecare, trebuie să te bazezi pe vise, scopuri şi speranţe.”

Europa Liberă: Dar se informează tinerii despre care sunt solicitările pe piaţa muncii, de ce specialişti avem nevoie, în ce domenii?

„În fine da, ca după ce termină să aibă de lucru.”

Absolvenţii care doresc să se înscrie la facultate o pot face până pe 27 iulie iar rezultatele vor fi anunţate nu mai târziu de 31 iulie. Din acest an, indiferent că au fost admişi la contract sau buget, după primul an de studii, în funcţie de rezultatele studenţilor se va stabili din nou care sunt tinerii care vor beneficia de locuri bugetare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG