Linkuri accesibilitate

Cum se luptă cu corupţia sub control parlamentar și guvernamental


Galina Bostan: „Este mai puţin important locul CNA. Cel mai important este să existe mecanisme pentru asigurarea independenţei instituţiei.”


Curtea Constituțională nu a găsit temei să se pronunțe asupra Legii din 3 mai ce prevede transferul Centrului Naţional Anticorupţie de sub control parlamentar sub control guvernamental. Prin urmare, CNA rămâne sub controlul Guvernului. Ce va însemna acest lucru și ce efecte poate avea? O convorbire la această temă cu Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

Europa Liberă: Curtea Constituțională s-a pronunțat în chestiunea CNA - ține de competența Parlamentului să decidă inclusiv controlul sub care se va afla această instituție… În consecință, conform unei noi legi, de la 3 mai, CNA are altă subordonare, Guvernului? Apropo, acesta ar fi termenul potrivit - „subordonare”?

Galina Bostan: De fapt, da, subordonare Guvernului. Pentru că rapoartele urmează a fi prezentate Guvernului, directorul urmează a fio numit la propunerea prim-ministrului de către Preşedintele ţării. În principiu, revenim la situaţia anterioară reformei, ceea ce în opinia mea este o antireformă. Şi nu neapărat pentru că va fi în subordinea Guvernului. Şi până la reformă, dar şi acum este mai puţin important locul CNA. Cel mai important este să existe mecanisme pentru asigurarea independenţei instituţiei.

Europa Liberă: Dvs. ce explicație personală aveți pentru acest transfer al CNA de sub control parlamentar sub cel guvernamental?

Galina Bostan: Pentru mine este evident că acest pas înapoi are un context politic: nemulţumirea unui actor politic vizavi de activităţile unei instituţii publice. Şi nu este bine, pentru că dacă e să urmărim din istoria CNA-ului, această instituţie mereu a fost învinuită că a persecutat opoziţia. Acum această instituţie este pentru prima dată când examinează dosare mari care privesc actori mari ai politicii, ai instituţiilor publice de la guvernare. Deci, este pentru prima dată. Şi noi trebuie să ţinem cont totuşi că corupţia este în cadrul guvernării, şi nu în cadrul opoziţiei. Şi aceşti actori sunt din diferite partide. Ar fi fost bine ca această instituţie să poată să-şi ducă până la capăt aceste dosare.

Europa Liberă: Cum ați explica, măcar și sumar, diferența dintre controlul parlamentar și cel guvernamental asupra unei instituții ca CNA?

Galina Bostan: După cum am spus, în opinia mea nu contează locul acestei instituţii. Este importantă existenţa unor mecanisme de independenţă. Şi aceste mecanisme priveau modul de numire a directorului CNA şi modul de finanţare a acestei instituţii. Şi aceste mecanisme au fost distruse.

Europa Liberă: Haideţi să reformulez poate că aceiaşi întrebare… Ce „acoperiș”, ca să ne exprimăm așa, în sensul bun al cuvântului este mai prielnic, mai stimulativ pentru combaterea corupției, de exemplu, și mai descurajant pentru - „slugărnicie politică”, ca să apelăm la limbajul unor comentatori?

Galina Bostan
Galina Bostan
Galina Bostan: „Acoperişul independenţei” este cel mai bun acoperiş. Deci, aceasta asigură în principiu o anchetă corectă. Bine, eu am auzit şi alte opinii. Dar trebuie să ţinem cont că în momentul în care acest director al CNA este coleg cu alţi membri ai Guvernului, cum el va merge, cum va da mâna în fiecare dimineaţă cu aceşti colegi membri ai Guvernului, ştiind că are un dosar care este administrat în cadrul instituţiei sale împotriva unui sau altui coleg respectiv. Este o chestie şi de confort moral al directorului instituţiei.

Europa Liberă: Care sunt practicile europene, în acest sens: ce e mai bine pentru țară: control parlamentar, guvernamental, autonomie totală…?

Galina Bostan: În toate ţările locul unei astfel de instituţii este diferit. Dar în ţările în care aceste instituţii activează cu succes este asigurată independenţa efectivă a acestei instituţii. În rapoartele anterioare reformei din 2012, de evaluare a sistemului justiţiei, se atenţiona asupra faptului că există o dependenţă excesivă a CCCEC faţă de executiv.

Europa Liberă: Ce este de așteptat să se schimbe odată cu instalarea CNA sub control guvernamental, nu neapărat tehnic vorbind?

Galina Bostan: Mai atenţionez o dată că nu este problema controlului guvernamental. Problema este că pârghiile de independenţă au fost eliminate. Deci, la ce noi putem să ne aşteptăm? Eu cred că faptul că a fost transferat şi contextul în care a avut loc acest transfer a dat un semnal negativ pentru angajaţii CNA. Ei acum au înţeles un lucru: că ei nu pot acum să administreze dosare împotriva înalţilor demnitari, pentru că în momentul în care încep această instrumentare ei riscă să piardă propria funcţie. Deci, ei urmează să lucreze asupra dosarelor minore: cu medicii, învăţătorii, profesorii. Deci, aşa dosare vom avea. Ei sunt, în principiu, descurajaţi să lucreze…

Europa Liberă: Au existat, totuși, suspiciuni - cum e la modă să se spună acum - de intransigență selectivă a conducerii CNA, iar lista personală a celor vizați de investigațiile CNA au preponderent umbrela politică doar a unui partid… Cum altfel ar fi putut înlăturate aceste suspiciuni păguboase chiar și pentru imaginea CNA?

Galina Bostan: Eu nu vreau să iau partea CNA. Dar haideţi să gândim logic: ei au spus că au dosare intentate împotriva membrilor PLDM, împotriva membrilor PL şi împotriva membrilor PD. Dacă ne uităm statistic la câţi membri ai alianţei avem, vom vedea că avem statistic la guvernare mai mulţi membri ai PLDM. Asta înseamnă că mai mulţi membri ai PLDM deţin funcţii de conducere cheie în cadrul coaliţiei, deci probabilitatea ca să fie intentate împotriva la mai mulţi exponenţi ai acestui partid este mult mai mare. Dar ei au spus că intentate sunt practic pentru toate componentele. Pe mine asta mă bucură. În 2012 eu personal eram foarte reticentă la acel transfer. Şi atunci spuneam că nu este important locul, ci important este independenţa reală. Dar în câteva luni noi am avut dosare de interes public, dosare împotriva celor de la guvernare. Este pentru prima dată. Pentru că de obicei autorităţile statului acţionează împotriva celor din opoziţie, dar nu a celor de la guvernare.

Europa Liberă: Ați fost în comisia de evaluare a celora care urmau să devină angajați ai CNA… În ce măsură se poate spune că munca acestor oameni este prin definiție destul de periculoasă, chiar nocivă… Că trebuie să-ți faci datoria în condițiile în care, de exemplu, răzbunarea criminalilor încă nu a fost anulată pe lumea asta…

Galina Bostan: Imaginaţi-vă sub ce presiuni sunt acum colaboratorii CNA. Ei au trecut un proces destul de dur de selectare. Eu am fost membră a comisiei şi am văzut emoţiile fiecărei persoane. Chiar au fost emoţii. Ei s-au pregătit şi din punct de vedere teoretic, şi au demonstrat ceea ce au realizat în activitatea de muncă. Există riscuri… cu expunerea aceasta publică… Mereu vor fi nemulţumiţi şi toţi consideră că au dreptate, chiar dacă comit fapte reprobabile din punct de vedere penal…

Europa Liberă: Deci, din punctul dvs. de vedere sentimentul de vulnerabilitate, cu toate consecinţele de rigoare, se va intensifica…

Galina Bostan: Sigur. Şi în opinia mea o astfel de meserie trebuie totuşi remunerată la nivelul corespunzător. Atâta timp cât aceşti oameni nu vor avea o remuneraţie care să le asigure lipsa oricărei tentaţii din partea celor anchetaţi să-i pună sub influenţe din partea puterii, există riscuri.

Europa Liberă: Un nou Guvern ar putea să-și propună schimbarea șefilor CNA… Cum ar putea s-o facă, după ce s-a făcut atâta caz din concursul soldat cu instalarea actualului șef de la instituție?

Galina Bostan: Eu chiar nu ştiu cum ar putea s-o facă la modul practic, pentru că directorul CNA a fost instituit prin concurs, deci sub imperiul legii vechi, el este inamovibil, mandatul lui este de cinci ani… În mod normal, acest mandat ar fi trebuit să se respecte şi el să-şi exercite funcţia până în 2017. Aceasta a fost şi o garanţie a independenţei CNA. Dar eu înţeleg că toate aceste modificări legislative s-au făcut pentru a-l da jos pe directorul CNA, care este considerat a fi exponentul unui partid din Alianţă. Chiar nu ştiu. Având în vedere acest cadru legal şi imposibilitatea de a-l da jos, adică ei pot să-l dea jos, dar problema este că directorul merge în instanţa de judecată şi probabilitatea ca să aibă câştig de cauză este foarte mare… Atunci eu presupun că ei pur şi simplu vor lichida CNA, pentru a lichida şi funcţia, după care vor institui din nou un departament în MAI sau în altă parte.
XS
SM
MD
LG