Linkuri accesibilitate

Experții se exprimă critic la adresa Curții Constituționale (Adevărul)


„Curtea de Conturi – câine de pază fără dinţi” (Economist).


Raportul de ieri al Expert Grup despre neexecutarea hotărârilor Curţii de Conturi este subiectul cel mai comentat astăzi. „Curtea de Conturi – câine de pază fără dinţi”, titrează ziarul Economist. Numai anul trecut preţul nepăsării instituţionale a costat statul circa 600 de milioane de lei. O explicaţie ar fi că în Republica Moldova nu are cine să-şi asume punerea în practică a recomandărilor Curţii de Conturi care rămân, pe jumătate, neluate în seamă.

Cu cât mai multe pierderi suportă întreprinderile de stat, cu atât mai mari sunt salariile angajaţilor din ele, este o altă concluzie pe marginea aceluiaşi raport publicată de Moldavskie Vedomosti. În compania aviatică de stat, secretara are un salariu de 20 de mii de lei, iar adaosurile depăşesc de 2-3 ori fondul salarial, se arată în articolul „Miliarde – pe vânt”. Controalelel se ignoră, numărul dosarelor deschise se reduce, iar sancţiunile lipsesc cu desăvârşire, este descrisă situaţia de autor.

Adevărul citează experţi care taxează aspru activitatea Curţii Constituţionale de până acum şi care, prin decizia de ieri, ar fi făcut un pas înapoi în faţa acuzaţiilor de partizanat politic. „Dacă hotărârea examinată ieri ar fi fost declarată neconstituţională, Curtea s-ar fi transformat în birou politic”, a spus pentru publicaţie expertul constituţionalist, Nicolae Osmochescu. Nu este trecut cu vederea nici faptul că doi din magistzraţii numiţi nu demult, Dolea şi Panţiru, au lipsit de la ultimele şedinţe, pentru unii semn că „se întânmplă ceva murdar şi urât la curte”.

Doresc să anuleze egalitatea cu ajutorul lui Dumnezeu” – este titlul unui articol din Kommersant.md. Autorii, Nicolai Paholnițki și Tatiana Gâscă menționează în articolul lor că „Biserica a cerut în mod ultimativ de la autorități să anuleze legea anti-discriminare” și că „Mitropolitul Vladimir consideră că Legea asigurării egalității de șanse sfidează tradițiile strămoșilor”. În articol se mai menționează că „experții apreciază ultimatumul Bisericii Ortodoxe drept tentative de amestec în treburile statului, dar admit posibilitatea ca această lege, adoptată la insistența UE, ar putea fi abrogată”.

Investitorii europeni trec Nistrul” – este titlul unui alt articol din „Kommersant.md”. Autorul scrie că „pentru prima dată, la Forumul al treilea de investiții din Transnistria va participa Asociația Europeană de Business (EBA). Forumul, organizat de autoritățile autoproclamatei RMN, se va desfășura la Tiraspol la 6-7 iunie. Publicația menționează că „la Forum va asista șeful delegației UE în Moldova, Dirk Schuebel. În plus, EBA va semna la Tiraspol un acord de colaborare cu Camera de Industrie și Comerț a Transnistriei.
XS
SM
MD
LG