Linkuri accesibilitate

Premierul Vlad Filat expune realizările guvernului AIE (România liberă)


Purtătorul de cuvînt BNR susține în Adevărul măsurile de austeritate decise de guvernul Boc



Premierul moldovean Vlad Filat publica astazi un articol in ziarul Romania libera, in care subliniaza tendinta de democratizare a Republicii Moldova intr-un timp in care “dezamagirea fara de regimurile democratice intens promovate este larg raspandita, in schimb, consolidarea regimurilor autoritare este tendinta predominanta”. Vlad Filat argumenteaza aceasta afirmatie cu realizarile guvernului de coalitie de la Chisinau, in ciuda mostenirii grele cu care a pornit la drum: intai de toate, a reusit injumatatirea enormului deficit bugetar si astfel a evitat prabusirea economei: munceste pentru demonopolizarea economiei si spre a rupe legatura dintre puterea economica si cea politica, pentru a imbunatati mediul de afaceri si a tenta astfel investitiile straine; mass media sunt acum mult mai libere, tara primeste sprijinul Uniunii Europene si si-a stabilit drept tinta pe termen scurt obtinerea liberei circulatii a cetatenilor sai in spatiul european – se mai arata in articolul semnat in Romania libera de Vlad Filat.

In Romania, decizia guvernului Emil Boc de a taia 25 % din salarii si 15% din pensii a condus la decizia sindicatelor de a intra in greva generala. Intr-un lung interviu din ziarul Adevarul, Adrian Vasilescu, purtatorul de cuvant al guvernatorului Bancii Nationale Mugur Isarescu, sustine optiunea executivului pentru aceste masuri. Desigur, s-ar fi putut opta pentru o crestere a taxelor si impozitelor, fara sa fie atinse salariile si pensiile, dar efectul ar fi fost dramatic asupra economiei, afacerile ar fi intrat in colaps, investitiile de asemenea, iar iesirea din recesiune s-ar fi amanat fara termen. Adrian Vasilescu crede ca guvernul a facut alegerea cea mai dura, cea mai riscanta politic pentru sine, dar si cea mai buna.

Pentru Mircea Cartarescu, care scrie in Evenimentul zilei, greva generala va fi lovitura de gratie pe care sindicatele o aplica Romaniei. Miscarile sindicale ar fi instigate de liberali si de social-democrati, care nu au o solutie alternativa la cea propusa de cabinetul Boc. “Oamenii ar trebui sa stie, inainte sa iasa in strada, ca salariile lor oricum vor scadea. Ca pot cadea zece guverne si presedinti si tot aia va fi” (am citat din Evenimentul zilei).
XS
SM
MD
LG